Rekordní počty cestujících, drony a ekologie – témata nejbližší budoucnosti civilního letectví

Ve čtvrtek 12. prosince 2019 se na půdě ministerstva dopravy konala neformální konferenci o budoucnosti civilního letectví. Klíčovými tématy byly plány na rozvoj Letiště Václava Havla Praha, uhlíkové emise, snižování hluku a blížící éra bezpilotních prostředků.

Rozvoj Letiště Václava Havla Praha

Letiště Praha, a.s. ve své tiskové zprávě oznámila, že už v polovině prosince padl roční rekord v počtu odbavených cestujících. Jejich počet pro kalendářní rok 2019 již přesáhl hranici 17 milionů.  Velký podíl na tom má rozvoj přímých leteckých spojení včetně dálkových linek.

Na konferenci na Ministerstvu dopravy k tomuto tématu zaznělo, že počet cestujících na ruzyňském letišti se podle historických statistik zdvojnásobí každých patnáct let. A také to, že počet odbavených cestujících roste rychleji než počet uskutečněných letů, což znamená, že obsazenost letadel stoupá.  I z toho důvodu má větší časovou prioritu rozšíření a modernizace terminálů před výstavbou druhé ranveje.

Nemalé prostředky ale už spotřebovaly investice do bezpečnostních kontrol (200 mil. Kč, v provozu od 2018), do rekonstrukce stání letadel (150 mil. Kč, v provozu od 2018), do depa stání autocisteren a produktovodu (520 mil. Kč, ve zkušebním provozu). Dalšími investicemi do technického vybavení a zázemí jsou např. rekonstrukce třídírny zavazadel (1,5 mld. Kč, termín dokončení 2021) a výstavba nového centrálního odmrazovacího stání letadel (714 mil. Kč, termín dokončení 2021). Dostavba odbavovacích hal má pak ve třech etapách zvýšit odbavovací kapacitu ze současných 17 až na 30 milionů odbavených cestujících ročně.

Výstavba nové paralelní ranveje se plánuje na roky 2025 – 2028 a navýší kapacitu o 250 tisíc pohybů ročně.

Samotné letiště se má stát pomyslným středobodem „Airport City“, protože celosvětovým trendem se stává umístění kanceláří a zastoupení v bezprostřední blízkosti letiště, aby manažerům i obchodním partnerům odpadaly cesty do center měst.

Součástí projektu „Airport City“ je ale i stavba železniční trati i nové automobilové estakády pro propojení letiště a města.

Nové výzvy civilního letectví 

Pro Českou republiku i celý svět jsou ale nemalou výzvou i problém emisí CO2 a rovněž očekávaný dramatický rozvoj ve využití bezpilotních systémů, dronů apod.

Uhlíkové emise a hluk jako environmentální výzvy řešilo jako jedno z témat nedávné 40. Shromáždění  Mezinárodní organizace pro civilní letectví ICAO. Mimo jiné se pracuje na přípravě systému emisních povolenek CORSIA (Carbon offsetting and reduction scheme for international Aviation).

konf_OCL_2019

Pořadatelem neformální konference byl Odbor civilního letectví Ministerstva dopravy ČR (v popředí ředitel Odboru Ing. Zdeněk Jelínek)

Velkou změnu ve využití nebe přinesou podle očekávání drony a další bezpilotní stroje a systémy. Očekává se vymezení nového letového prostoru ve velmi nízké hladině – tzv. „U-space. Tyto technologie mají obrovský ekonomický potenciál služeb, od monitoringu přes přepravu nákladu i osob a nezbytné budou i pro zajištění bezpečnosti.  Česká republika v legislativní i organizační přípravě údajně patří, jak na konferenci na MD ČR zaznělo, k velmi dobře „nastartovaným“ zemím.  Nová evropská legislativa se promítne i do novely Zákona č. 49/1997 Sb. o civilním letectví, která má být předložena Vládě a Parlamentu ČR v roce 2020.

Zbyněk Smetana, airZone.TV

Zveřejnit odpověď