TISKOVÁ ZPRÁVA: Aero předalo Uzbekistánu šest Albatrosů po generální opravě

V sobotu 6. 2. 2021 převzaly uzbecké vzdušné síly poslední z šesti letounů L-39 Albatros, které prošly generální opravou v Aeru Vodochody. Součástí generálních oprav uzbeckých letounů je také částečná modernizace jejich palubního vybavení.

L-39C_Uzbek Air Force_Aero Vodochody

„Aero systematicky pracuje na upevňování a rozvíjení vztahu se současnými uživateli L-39. Uzbekistán je první z řady zákazníků, kteří se rozhodli jít cestou generálních oprav a modernizací u původního výrobce Aero Vodochody, který je jako jediný na světě autorizován k tomuto typu generálních oprav,“ uvedl Jan Štechr, vicepresident pro vojenské programy Aera Vodochody.

Smlouva s Uzbekistánem o generálních opravách šesti letounů L-39C byla podepsána v září roku 2018 za asistence dlouhodobého strategického partnera Aera, společnosti OMNIPOL. V roce 2019 pak dorazilo pod přísným utajením všech šest strojů do vodochodské továrny.

V rámci částečné modernizace šesti letounů Uzbeckých vzdušných sil došlo na všech šesti letounech L-39C k náhradě původní ruské radiostanice spolu s palubním telefonem za komplet radiostanice české výroby. Původní radionavigační systém byl nahrazen systémem společnosti Garmin. Modernější technologií byl nahrazen také radiokompas a proběhla výměna signalizátoru námrazy za indikátor námrazy od firmy Rosemount Aerospace.

Aero vyrobilo na 2 900 letounů L-39 Albatros, z nichž stovky stále létají po celém světě. Uzbekistán získal po rozpadu Sovětského svazu L-39C. Albatrosy jsou historicky nejúspěšnějšími cvičnými proudovými letouny. Mnoho zemí je ale využívá i pro další mise, například průzkumné mise či ochranu hranic.

Aero poskytuje uživatelům svých letounů L-39, L-59 a L-159 širokou škálu služeb podpory. V roce 2020 evidovalo zakázky na údržbu, opravy a modernizace letounů L-39C a L-39ZA od čtyř zahraničních zákazníků z Afriky a střední Asie a zakázku na údržbu 16 L-159 českých vzdušných sil. V prosinci Aero předalo tři L-39ZA po opravách a prodloužení životnosti nigerijským vzdušným silám, další tři nigerijské letouny prochází v Aeru generální opravou.

AERO Vodochody AEROSPACE

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Díky 11 tisícům letounů, které vyrobilo za sto let své existence, stovkám stále používaných letounů L-39 Albatros sloužících u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů, a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly.

V oblasti civilního letectví Aero spolupracuje s největšími leteckými výrobci na široké škále projektů a je partnerem v několika risk-sharingových programech, kde je zodpovědné nejen za výrobu a montáž leteckých celků, ale také za jejich vývoj.


Tisková zpráva dorazila od tiskového oddělení společnosti AERO Vodochody AEROSPACE a.s. do redakčního mailu 10. 2. 2021 9:21.

Zveřejnit odpověď