TISKOVÁ ZPRÁVA: Vládní Jak-40 bude o víkendu přesunut do Leteckého muzea v Kunovicích

„Přeskok“ vládního speciálu do Leteckého muzea v Kunovicích aneb Jak-40 se opět vydává na cestu – tentokrát po zemi

Bývalý „vládní letoun“ Jak-40, který loni 15. října provedl své poslední přistání na letišti v Kunovicích, by se měl tento víkend opět vydat na cestu. Tentokrát ho čeká pozemní „přeskok“ z letištní plochy do areálu muzea, kde bude vystaven vedle dalšího VIP letounu – stroje Tu-154 M přezdívaného „Naganský expres“.

Jak-40

Jak-40 (0260) na ploše letiště Aircraft Industries Kunovice
(foto Aircraft Industries)

Pro přesun je nutné, aby zem v muzeu dostatečně promrzla a letadlo se do ní nebořilo. Podle předpovědi počasí mají mrazy kulminovat tento víkend, a proto byl první termín transportu stanoven na sobotu 13. února. Letoun by měl z letiště Aircraft Industries v Kunovicích „odstartovat“ už v 7:00 ráno. „Jsme velmi rádi, že nám společnost Aircraft Industries vyšla při realizaci projektu vstříc. Bez jejich podpory a pomoci v podobě poskytnutí odstavné plochy by se nám tohle letadlo do muzea nejspíš dostat nepodařilo,“ říká o podílu vlastníka letiště na celé akci Martin Hrabec, ředitel Leteckého muzea v Kunovicích.

I když je trasa přesunu dlouhá jen necelé dva kilometry, nepůjde podle Hrabce o jednoduchou cestu. „Je tam hned několik plotů a bran, které pro nás představují komplikaci. Vzhledem k tomu, že má Jak křídla poměrně blízko u země, bude mezi nimi a plotem většinou jen pár centimetrů. Věříme ale, že jsme vše správně propočítali a že se nám letadlo podaří do muzea protáhnout bez vážných problémů,“ vysvětluje.

Transportem Jaku ovšem přesuny v muzeu neskončí. „Abychom mohli nové letadlo do muzea převézt, museli jsme většinu areálu vyklidit. Takže jakmile náš nový exponát zaparkujeme, pustíme se do přesunu ostatních letadel,“ dodává ředitel muzea s tím, že se rozestavení exponátů oproti minulému roku změní.

Letoun Jak-40 je malý sovětský dopravní letoun, jehož prototyp poprvé vzlétl v roce 1966. V Československu tato letadla létala jak u armády, tak u ČSA a ministerstva vnitra. Tento konkrétní stroj byl ze Sovětského svazu dodán pro potřeby tehdejšího Leteckého oddílu Federálního ministerstva vnitra v roce 1979, kde s imatrikulací OK-BYK létal až do roku 1998. Poté byl převeden ke Vzdušným silám AČR. Z aktivní služby byl slavnostně vyřazen 2. září 2020 a následně jej získalo Technické muzeum v Brně, které ho zapůjčilo Leteckému muzeu v Kunovicích.

Zdroj:
Tisková zpráva Leteckého muzea v Kunovicích