TISKOVÁ ZPRÁVA: Na Letišti Praha proběhne pohotovostní cvičení letecké nehody

Praha, 13. 10. 2021

V prostoru Letiště Václava Havla Praha dnes v dopoledních hodinách proběhne společné cvičení záchranných, bezpečnostních a provozních složek Letiště Praha. Tématem cvičení bude zásah u nehody letadla při přistání a následné činnosti podle postupů Letištního pohotovostního plánu.

letiste_cviceni_02

Cvičení se kromě zainteresovaných záchranných, bezpečnostních a provozních složek Letiště Praha zúčastní například také Policie ČR a Asociace samaritánů ČR. Důležitým účastníkem cvičení bude také letecká společnost Smartwings, která pro účely cvičení zapůjčila jedno ze svých letadel.

„Statisticky dochází k leteckým nehodám velmi vzácně. Velká mezinárodní letiště však musí být připravena i na takovou událost. Proto minimálně jednou za dva roky pořádáme pohotovostní cvičení, při kterém testujeme připravenost na řešení mimořádných událostí všeho druhu. Očekáváme, že dnešní cvičení potvrdí naši schopnost velmi rychlé reakce a perfektní součinnosti s ostatními složkami v případě mimořádné události charakteru letecké nehody,“ říká Zdeněk Truhlář, manažer strategie a správy bezpečnosti.

letiste_cviceni_01

Předmětem letošního cvičení je zásah u havarovaného letadla, včetně záchranných a hasebních prací provedených složkami Letiště Praha, zahrnující i specifické postupy pro identifikované nebezpečné zboží na palubě. V další části cvičení pak bude prověřována aktivace skupiny pro odstraňování nepohyblivých letadel z provozní plochy.

„Pro leteckou společnost je tento typ pravidelných cvičení nezbytnou součástí krizových a bezpečnostních plánů. Zapojení do cvičné akce přispívá k maximální připravenosti společnosti na různé krizové situace a potvrzuje vysokou úroveň provozní bezpečnosti a krizového řízení letecké společnosti,“ říká Roman Vik, člen představenstva a generální ředitel Smartwings.

letiste_cviceni_03

Letecká společnost Smartwings opakovaně úspěšně prochází auditem podle standardů IOSA (IATA Operational Safety Audit). Platná registrace IOSA je v obchodní letecké dopravě považována za důkaz spolehlivosti a vysoké úrovně bezpečnosti letecké společnosti.

Cvičení proběhne za plného provozu letiště a neovlivní plynulé odbavování cestujících ani běžný letový řád na Letišti Praha.

Seznam zúčastněných složek:

  • Letiště Praha, a. s.
  • Smartwings a. s.
  • České Aerolinie, a. s.
  • Czech Airlines Handling, a. s.
  • Asociace samaritánů ČR
  • Policie České republiky (Inspektorát cizinecké policie)
  • Řízení letového provozu, s. p.

Zdroj: Tisková zpráva Letiště Praha a.s., která do redakčního e-mailu přistála 13. 10. 2021 v 8:11.
Ilustrační foto: denik.cz

Zveřejnit odpověď