TISKOVÁ ZPRÁVA: OMNIPOL dodá Vietnamu dvanáct kusů proudových letounů L-39NG

Společnost OMNIPOL, a.s. a Ministerstvo obrany Vietnamu podepsali smlouvu na dodávku dvanácti cvičných proudových letounů L-39NG. Letouny vyráběné společností Aero Vodochody AEROSPACE budou dodány v letech 2023–2024.

l39ng

Letoun L-39 NG (foto AERO Vodochody AEROSPACE a.s.)

Smlouva zahrnuje pořízení 12 kusů letounů L-39NG, přeškolení pilotů, výcvik instruktorů, dále pak zaškolení mechaniků, dodávku náhradních dílů, jakož i vybavení pro pozemní a logistickou podporu nebo specializovaných letištních systémů. Letouny budou zároveň disponovat také schopnostmi pro kompletní výcvik pilotů.

Jedná se o jeden z největších kontraktů českého obranného průmyslu v posledních letech, a to ve velmi sofistikovaném hi-tech oboru letectví. Světově známá tradice českého leteckého průmyslu tak pokračuje i s novým letounem L-39NG. Vzhledem k faktu, že na dodávkách na tento letoun se podílí řada dalších domácích firem, je tento projekt velmi důležitý pro celý český letecký průmysl.
Jiří Podpěra, prezident společnosti, komentoval budoucí spolupráci slovy: „Jsme hrdí na to, že můžeme veřejně oznámit tuto zásadní strategickou spolupráci, která je významným milníkem pro projekt letounu L-39NG. Kombinace moderních cvičných letounů L-39NG a vysoká profesionalita vzdušných sil Vietnamu přináší prohloubení a vzájemný rozvoj vztahů mezi Českou republikou a Vietnamem.“

Zakázka navazuje na historicky úspěšné a tradiční dodávky českých letounů Zlín Z-226, AERO AE 45 a následně i letounů L-39 Albatros v 70. až 80. letech do tohoto teritoria. Letouny L-39 byly do Vietnamu dodány prostřednictvím společnosti OMNIPOL v celkovém počtu 31 kusů a jejich hlavním účelem byl výcvik nových kadetů.

Letouny jsou vysoce ceněné pro svoji robustnost, kvalitní zpracování a jednoduchost údržby. Důležitým kritériem pro nákup L-39NG pro vzdušné síly Vietnamu jsou pozitivní a prověřené zkušenosti s českými letouny zejména v provozu v náročných klimatických podmínkách. Společnost OMNIPOL v minulosti zajistila export více než 2 800 kusů letounu L-39 do celého světa a touto smlouvou navazuje na velmi úspěšnou historii vývozu letecké techniky.

O OMNIPOLU

OMNIPOL je investiční a obchodní skupinou s více než osmdesáti pěti lety zkušeností na domácím i mezinárodním trhu. Společnost poskytuje špičková řešení pro obranný a bezpečnostní sektor.
OMNIPOL je vlastníkem dvou dceřiných výrobních společností ERA a MESIT disponujících pokročilými technologiemi, které se zaměřují zejména na pasivní systémy sledování vzdušných, pozemních a námořních cílů, vojenskou komunikaci, letecké přístroje a přesnou strojírenskou výrobu včetně vlastních slévárenských a galvanických procesů. Zabývají se také souvisejícími softwarovými produkty, ale například i kybernetickou bezpečností, a to jak pro vojenský, tak i civilní sektor. Celá skupina OMNIPOL zaměstnává více než 1 400 odborníků, z toho přes 200 zaměstnanců se podílí na výzkumu a vývoji nových produktů.

AERO Vodochody AEROSPACE
AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Díky 11 tisícům letounů, které vyrobilo za sto let své existence, stovkám stále používaných letounů L-39 Albatros sloužících u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů, a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako jeden z lídrů na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly.

Protivzdušná obrana – Vzdušné síly Vietnamu (PVO-VS Vietnam)
Protivzdušná obrana – Vzdušné síly Vietnamu s více než 60letou historií a tradicí získaly obrovské zkušenosti díky lokálním konfliktům včetně ozbrojeného konfliktu se Spojenými státy Americkými v letech 1955–1975, ve válce proti Rudým Khmerům v letech 1978-1979 a ve válce proti čínské agresi v letech 1979-1986. Vzhledem k výše uvedeným zkušenostem i širokému spektru používané techniky (např. L-39, MIG-15, MIG-17, MIG -21 atd.) si vybudovaly silnou a respektovanou pozici v rámci regionu ASEAN.

Letoun L-39NG
Letoun L-39NG je moderní a efektivní lehký proudový letoun schopný plnit roli lehkého bitevníku a jednotného a komplexního letounu pro plnohodnotný výcvik pilotů moderních vzdušných sil. Letoun vychází z aerodynamické koncepce původních L-39 s optimalizovanými prvky ke snížení odporu a zvýšení účinnosti, a využívá soudobé technologie výroby a moderní vybavení. Pohon obstarává vysoce úsporný motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémem TAP Blue, který uživatelům zajišťuje bezprecedentní letuschopnost a predikovatelnost údržbových nákladů. Avionika letounu je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace a může být do značné míry přizpůsobena požadavkům zákazníka. Součástí letounu je i široké spektrum simulačních technologií včetně zapojení do vysoce moderního taktického simulačního centra s cílem zvýšit účinnost výcviku.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti OMNIPOL a.s., do redakčního mailu dorazila 15. 2. 2021 v 16:06

Doplňující informace airZone.TV

Na naši žádost nám ke zprávě poskytla krátké vyjádření i akciové společnosti AERO Vodochody AEROSPACE:

„Jsme velmi rádi, že se našemu strategickému partnerovi podařilo dosáhnout významné dohody ve Vietnamu, který je tradičním uživatelem letounů vyrobených v Aeru Vodochody, a otevřela se nám tím cesta k navázání na vzájemnou historickou spolupráci.“

Na naši žádost také společnost OMNIPOL a.s. doplnila, že dohoda s Vietnamem byla uzavřena už na konci roku 2020, pro finální efektivitu kontraktu bylo třeba dokončit další kroky, jako je například udělení vývozní licence a dalších nezbytností. Na dotaz, zda Omnipol už objednal stroje pro Vietnam od Aera Vodochody, odpověděla tisková mluvčí Omnipolu Marika Přinosilová takto: „S Aerem máme dlouhodobé smluvní vztahy a momentálně obě společnosti intenzivně specifikují všechny detaily smlouvy, abychom společně splnili všechny závazky k zákazníkovi.“

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď