TISKOVÁ ZPRÁVA: Mistrovství světa v air race by mělo začít na začátku roku 2022 (aktualizováno)

Londýn a Singapur, 24. února 2021 (do redakce tisková zpráva dorazila 26. února, po překladu a ověření dat byla zpráva v češtině vydána airZone.TV 2. března 2021)

Organizátoři Mistrovství světa v Air Race (anglicky World Championship Air Race – WCAR) uzavřeli exkluzivní partnerství s Mezinárodní leteckou federací FAI. Nový mezinárodní seriál závodů air race by měl být spuštěn v prvním čtvrtletí roku 2022.

Dohoda je uzavřena na 15 let a FAI bude mít možnost dohlížet na dodržování sportovních a bezpečnostních pravidel nové série, což by mělo garantovat férové sportovní podmínky pro širokou škálu pilotů, ale i různých tříd soutěžních letounů létajících mezi pylony. Vedení WCAR sídlí v Londýně a její ambicí je nastavit budoucí podobu závodů typu air race.David Monks, prezident FAI:“FAI s potěšením formálně uznává seriál mistrovství světa v air race a poskytne mu odborné znalosti v oblasti dohledu nad bezpečností a správy sportovního létání. FAI se ztotožňuje se vzrušujícími vizemi, které přispívají k propagaci sportu a inspiraci nové generace pilotů.”

Mistrovství světa v air race navazuje na odkaz populárního seriálu Red Bull Air Race. Organizační tým WCAR a jeho spolupracovníci využijí zkušenosti, které získali díky zapojení do organizace více než 90 závodů na 34 různých místech po celém světě. Cílem není jen přinést zpět seriál nejrychlejších strojů motoristického sportu, ale vytvořit také přehlídku budoucnosti letectví, městské letecké mobility, motorů budoucnosti a čistých technologií.

wcar_02

Přestože se WCAR zavazuje technologie sportovních letounů inovovat s ohledem na minimalizaci dopadu na životní prostředí, sezónu 2022 zahájí se stávajícími konvenčně poháněnými soutěžními letouny. Do vývoje a modernizace leteckých technologií ale budou více zapojeni partneři z řad leteckých výrobců. To by mělo urychlit pokrok ve vyvíjení nových leteckých technologií. Série by se měla postupně zaměřit i na používání udržitelných paliv, elektricky poháněných motorů a ve třetím ročníku (rok 2024) by měly začít soutěžit i elektricky poháněná letadla s možností vertikálního vzletu a přistání (eVTOL).

Willie Cruickshank, ředitel závodů WCAR:

“Dohoda mezi FAI a WCAR mi udělala obrovskou radost, protože umožňuje vrátit závody air race i do center velkých měst. Kromě toho, že zorganizujeme seriál mistrovství světa s velkým počtem kvalitních pilotů, který si budou užívat diváci z celého světa, klademe si za cíl pomoci s rozvojem a propagací ekologického letectví budoucnosti a městské letecké mobility a to s důrazem na maximální ohleduplnost vůči životnímu prostředí. Účast v seriálu mistrovství světa už nyní přislíbili nejlepší světoví soutěžní piloti s nejlepšími soutěžními letadly. Exkluzivní spolupráce s FAI, která je hlavní řídící federací leteckého sportu, nás staví do silné pozice, takže bychom měli být schopni zahájit 1. sezónu už na počátku roku 2022.”

Více informací a nejnovější novinky o WCAR naleznete na webu: www.wc-ar.com.

WCAR_05

Komentář redakce airZone.TV:

Podle zpráv a rozhovorů s odborníky ze světa leteckého sportu “mimo záznam” to se sérií mistrovství světa v air race vypadá nadějně. I vzhledem k organizátory oznámenému termínu začátku sezónu 2022 už v prvním čtvrtletí příštího roku s ambicí uspořádat v sezóně 2022 celkem osm závodů, čeká organizátory velká spousta práce. Uzavřením spolupráce s FAI udělali organizátoři důležitý krok A, v nejbližší době je ale potřeba udělat další důležité kroky. Přes deklaraci příslibu účasti nejlepších pilotů, nemáme třeba zatím žádné informace o tom, že by tato účast byla jakkoliv smluvně podložena. Stejně tak nemáme zatím žádné informace o obrysech soutěžního kalendáře na rok 2022. Pokud má být nová série mistrovství světa air race brána vážně, měla by s dalšími – ale už mnohem konkrétnějšími informacemi přijít nejpozději během letošního léta. Budeme doufat, že přijdou.

wcar04

Zdroj: Tisková zpráva WCAR, Emily Caroe (Mallory Group, Londýn), Ross Collett (Roco Communications, Singapur)
Překlad do češtiny a komentář airZone.TV: Miroslav Oros, airZone.TV

 

FAKTA

Název série: World Championship Air Race (WCAR)
Vlastník: World Championship Air Race Ltd
(registrace ve Spojeném království Velké Británie)
Dohled: Mezinárodní letecká federace FAI
Ředitel seriálu: Willie Cruickshank
Formát seriálu: Závody air race dvou soutěžních kategorií, které probíhají souběžně na stejných místech.
Aero GP1: Soutěž nejlepších týmů

  • Zpočátku omezeno na 12 týmů
  • Týmy budou řízeny vedoucím týmu / vlastníkem
  • Každý tým bude mít jednoho soutěžního pilota
  • Piloti musí být držiteli super-licence třídy GP1
  • Týmy používají své vlastní letadlo. Inovace jsou možné v souladu s technickými předpisy
  • Výměny pilotů nebo jejich přestupy do jiného týmu jsou možné pouze mezi jednotlivými sezónami.
  • Další členové týmu:
    – technik (držitel super-licence technika)
    – taktik
    – koordinátor týmu
Aero GT: Soutěž pro adepty Aero GP1

  • Zpočátku omezeno na 3 týmy
  • Týmy budou řízeny vedoucím týmu / trenérem
  • Každý tým bude mít až čtyři soutěžní piloty
  • Piloti musí být držiteli super-licence GT
  • Na každém závodě budou soutěžit za každý tým tři piloti
  • Vítězí tým s nejlepším součtem časů
  • Týmy používají letouny WCAR (Extra 300 ve shodné konfiguraci)
  • Další členové týmu:
    – technik (držitel super-licence)
    – nesoutěžní piloti plnící roli taktiků a koordinátorů týmu
Kalendář závodů: Začátek WCAR je plánován na 1. čtvrtletí roku 2022 a jsou plánovány následující počty závodů:

  • Sezóna 1: 8 závodů
  • Sezóna 2: 10 závodů
  • Sezóna 3: 12 závodů
Hodnocení a finanční odměny: Nejlepší týmy získají na každém závodě body do hodnocení pořadí mistrovství světa WCAR a část prize money.
Přehled dosavadních mistrů světa v air race: 2003: Peter Besenyei, Maďarsko
2004: Kirby Chambliss, USA
2005: Mike Mangold, USA
2006: Kirby Chambliss, USA
2007: Mike Mangold, USA
2008: Hannes Arch, Rakousko
2009: Paul Bonhomme, Velká Británie
2010: Paul Bonhomme, Velká Británie
2014: Nigel Lamb, Velká Británie
2015: Paul Bonhomme, Velká Británie
2016: Matthias Dolderer, Německo
2017: Yoshi Muroya, Japonsko
2018: Martin Sonka, Česká republika
2019: Matt Hall, Austrálie

Životopis: Willie Cruickshank, ředitel WCAR

Willie Cruickshank byl 26 let stíhacím pilotem RAF. Kariéru zakončoval v pozici Group Captain. Před vstupem do série Red Bull Air Race do pozice letového ředitele létal jako předváděcí pilot v britské skupině Wildcat Aerobatics Team. V pozici letového ředitele Red Bull Air Race měl na starosti dodržování bezpečnosti létání, dohled na stavbu tratí, výcvik pilotů a letové briefingy. Willie Cruickshank je zároveň předsedou představenstva WCAR a dohlíží na veškeré provozní záležitosti seriálu.

O letecké sérii World Championship Air Race (WCAR)

WCAR navazuje na nesmírně populární seriál leteckých závodů Red Bull Air Race. Nejde ale jen o mistrovství světa v nejrychlejším motoristickém sportu. Závody poslouží i jako dokonalá zkušebna pro budoucí letadla určená pro městskou leteckou mobilitu a letectví využívající čisté technologie. Organizátoři WCAR se zavázali k inovacím, vzdělávání a ekologické udržitelnosti, ke spolupráci s Mezinárodní leteckou federací FAI a k uspořádání prvního závodu první série na začátku roku 2022.

WCAR se zavázala začít v budoucnosti používat nejnovější technologické inovace “zelené” letecké dopravy. Sezóna 2022 bude zahájena se stávajícími konvenčně poháněnými letouny. WCAR bude spolupracovat se svými partnery z leteckého průmyslu s cílem nadále vyvíjet soutěžní letadla s postupným zaváděním inovací především v oblasti používání udržitelných paliv, elektricky poháněných motorů a používání letadel umožňujících vertikální vzlet a přistání (eVTOL).

WCAR podepsal dohody o spolupráci s radou partnerů z řad firem leteckého průmyslu, které provádí výzkum a inovace v oblastech syntetických e-paliv, udržitelných biopaliv, elektrických a hydrogen-elektrických baterií, a bioelektrických nízkoemisních alternativních řešení.

Každý závod WCAR by také měl posloužit jako příležitost k přilákání mladých lidí k letectví a k inspiraci příštích generací leteckých profesionálů.

Zveřejnit odpověď