Tomáš Lednik zahynul při tandemovém letu v Keni (aktualizováno)

Česká tisková kancelář dnes (23. 1. 2018) s odkazem na zprávu keňského on-line deníku The Star (článek najdete ZDE) zveřejnila zprávu o tragické nehodě dvoumístného padákového kluzáku na keňském letovém terénu Kerio, při které přišli o život oba dva členové posádky. Po dalším ověření této zprávy přímo u české paraglidingové výpravy v Keni bohužel musíme tuto smutnou zprávu potvrdit včetně informace, že o život přišli nestor paraglidingu, Čech Tomáš Lednik a jeho pasažérka Američanka Kimberly Ann.

Podle dostupných zpráv doplněných o informace od českých pilotů víme, že k nehodě došlo již kolem osmé hodiny ráno, za vhodných povětrnostních podmínek. Podle očitých svědků nárazu do skalní stěny předcházel kolaps vrchlíku a následná rotace padákového kluzáku. Nehoda se stala v obtížně dostupném terénu a záchranná akce místních složek trvala kolem čtyř hodin. Příčiny nehody vyšetřují keňské úřady.

Letový terén Kerio v Keni je v zimním období čím dál tím populárnější. Podle referencí pilotů samotných jde pro zkušenější piloty o poměrně bezpečný terén s příznivým počasím, které umožňuje létání dlouhých více než stokilometrových přeletů. O tom svědčí i nedávné výkony právě Tomáše Lednika. Ten při letošní výpravě do Keni zaznamenal 20. ledna 2018 dokonce rekordní tandemový let 203,42 km na uzavřené trati.

Tomáš Lednik patřil mezi největší osobnosti českého leteckého sportu, kterého znali letci po celém světě. Byl úspěšným českým reprezentantem v paraglidingu, ve skydivingu i v disciplíně paraski. Byl zkušeným instruktorem, konstruktérem, vizionářem a propagátorem létání. V roce 2014 byl oceněn titulem Letecký sportovec roku 2013. Odešla legenda.

Aktualizace 25. 1. 2018: Bezprostředně po nehodě vznikla v paraglidingové komunitě spontánní akce – vyjádření podpory Tomášově manželce a dětem formou finanční sbírky. Víme, že toto nevzniklo z popudu rodiny, Tomáš se o své blízké vždy dokázal postarat, ale je to velice pěkné gesto od lidí, kteří se alespoň touto formou snaží vypořádat se s pocitem zmaru a bezmoci.

Chcete-li se přidat a podpořit Tomášovu rodinu, máte možnost ZDE.

– red –

Zveřejnit odpověď