Tomášková stříbrná na MS v přesnosti přistání, tým ČR bere bronz a Lednik brambory

Až závěrečné play off mezi týmem České republiky a Indonésie rozhodlo o držiteli bronzových medailí na 9. FAI mistrovství světa v paraglidingové přesnosti přistání. Český tým ze souboje vyšel vítězně a tak z Albánie odváží cenný týmový kov. Ještě lépe si v jednotlivcích vedla Markéta Tomášková, která se stala vicemistryní světa. Nejlepším z Čechů byl ale Tomáš Lednik, který po senzačně vyrovnaném výkonu bez jediného zaváhání bral nepopulární celkové čtvrté místo.

tymy

Mistrovství světa hostila albánská Vlora od 5. do 14. května. Šampionátu se zúčastnilo 147 reprezentantů 28 zemí včetně sedmičlenného týmu České republiky. Celkem bylo odlétáno devět soutěžních kol, pro výpočet konečných výsledků se nejhorší výsledek škrtal.

Mistrem světa se stal Tzvetan Tzolov z Bulgarska výkonem 7 cm (celkem 4 nuly) létající na českém padákovém kluzáku Gradient Bright 5. O druhé a třetí místo se v dodatečném desátém kole utkali Slovinec Matjaz Sluga a Číňan Haiping Chen, kteří měli po 9 pokusech shodně 8 cm. Lepší nervy ukázal reprezentant Slovinska, který skóroval 3 centimetry. Čínský letec závěrečný pokus nezvládl a bylo z toho 461 cm. Na čtvrtém až šestém místě se umístil Tomáš Lednik s celkovým skóre 10 cm.

Pevné nervy po více než metrovém zaváhání ve druhém kole prokázala Markéta Tomášková. Všechny ostatní pokusy byly bezpečně v elektronickém terči – „palačince“, z čehož resultoval výsledek 25 cm, který znamenal 2. místo v pořadí žen (25. místo celkově). Lepší než Češka byla jen Nunnapat Pchuchong z Thajska. Bronz si z Albánie odvezla Rika Wijayanti z Indonésie. Vynikajícím výsledkem je i 6. místo Veroniky Culkové v konkurenci 28 žen.

marketa

Neskutečným dramatem vrcholila soutěž týmů. Do týmových výsledků se započítávají vždy čtyři nejlepší výkony v kole. Český tým se po celý průběh mistrovství pohyboval za medailovými pozicemi okolo pátého místa. V osmém a devátém kole ale zaznamenali Češi skvělé výsledky, soupeři naopak trochu pokazili. Výsledkem byl posun českého týmu na 3. příčku, o kterou se ale dělil s Indonésií. Pravidla v takovém případě říkají, že o držiteli medailí rozhodne přidané kolo, ve kterém absolvuje další let všech sedm členů obou týmů. Létalo se střídavě a Češi začínali jako první. Po sedmi českých pokusech (Lednik 0, Konečný 0, Václavik 2…) a šesti indonéských měla vše v rukou indonéská reprezentantka. Pokud by dala nulu, radovali by se z bronzu Indonésané. Pokud by skórovala jedničku, následovalo by další kolo, každý horší pokus by znamenal bronz pro Českou republiku. Indonéská reprezentantka tíhu odpovědnosti neunesla, k přistávací ploše přiletěla s malou výškou a ke středu terče nedoletěla více než o metr. Česká radost mohla propuknout. Mistry světa se stali Číňané, druhé místo si vylétal tým Srbska.

Podívejte se na 9. a rozhodující 10. kolo (začíná v čase 4:03) pohledem spolupracovníka airZone.TV Jaroslava Jindry:

https://youtu.be/yfeermSN2hQ

Přesnost přistání je jednou ze tří oficiálních paraglidingových disciplín. V její poměrně mladé historii zaznamenává i díky jednoduchosti pravidel a relativní divácké atraktivitě největší rozvoj a pokrok. Česká republika se od vzniku této disciplíny drží v absolutní světové špičce. O zvyšující se kvalitě tohoto sportu svědčí výkony, které na tomto šampionátu čelo pořadí předvádělo. I výkony okolo 30. místa by před pěti šesti lety stačily na zisk titulu mistra světa.

Výsledky českých reprezentantů: 4. Tomáš Lednik 10 cm (kluzák BGD Adam), 20. Radek Václavik 21 cm (Gradient Denali), 24. Vlastimil Vachtl 23 cm (BGD Adam), 25. Markéta Tomášková 25 cm (BGD Adam), 45. Vlastimil Kricnar 42 cm (Axis Compact 3), 48. Kamil Konečný 50 cm (Sky Anakis 3), 64. Veronika Culková 81 cm (BGD Adam).

Kompletní výsledky naleznete ZDE (odkaz vede na oficiální web šampionátu).

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď