Transport TU-154M má v noci na 18. prosince dorazit do Zruče u Plzně

„Prezidentský dostavník“ jak dostal pojmenování bývalý letoun vládní letky České republiky TU-154M, je na cestě ke svému novému majiteli. Do soukromého muzea Air Park Zruč u Plzně by měl dorazit ve velmi časných hodinách ráno v neděli 18. prosince 2016.

prezidentsky_dostavnik_DSC_1457

Transport trupu TU-154M vyrazil v jednu hodinu v noci 17. prosince 2016 na první etapu cesty z vojenského letiště Praha – Kbely přes Velvary a Slaný do Bochova-Parkova. Po celodenním čekání vyrazí na druhou etapu 17. prosince v devět hodin večer. Oproti prvnímu transportu svého dvojčete „Naganského expresu“ ze Kbel do Leteckého muzea v Kunovicích v září 2016 je tato trasa výrazně kratší, ale očekávají se větší potíže a to právě v druhé etapě, kdy transport musí projet Plzní. „Abychom vůbec mohli projet, museli jsme letadlo zkrátit, odmontovat mu „čumák“ a zkrácené je i vzadu,“ uvedl šéf projektu na záchranu vládních letounů TU-154M Martin Hrabec z Leteckého muzea v Kunovicích.

prezidentsky_dostavnik_kamerka_DSC1464airZone.TV průběh transportu, tak jako u „Velkého přeletu“ „Naganského expresu, monitoruje časosběrnými kamerami

Transport na záchranu letadla se odehrává doslova za pět minut dvanáct, poté co kunovičtí měsíce marně hledali o druhé vládní tůčko zájemce. Tím, kdo se nakonec stal spoluzachráncem letadla, jsou majitelé Air Parku, otec a syn Karel a Miloš Tarantíkovi. „My jsme nevěděli co s ním už, ty prostory na kbelské základně musíme vyklidit do konce roku, což je vlastně za 14 dní, hrozila tedy zkáza toho letadla, že by se zachovaly jen fragmenty – oni to letadlo prakticky zachránili, tím, že do toho šli,“ řekl Hrabec.

Prezidentsky_dostavnik_Milos_tarantikDSC_1456Miloš Tarantík na letišti ve Kbelích u nové akvizice Air Parku Zruč u Plzně

V Air Parku Zruč u Plzně letadlo také nejdřív odmítli, zdálo se jim příliš velké a transport příliš komplikovaný. Na podzim se nakonec rozhodli jinak a připravili pro něj v depozitáři prostory. Návštěvníci Air Parku si ho budou moci prohlédnout ale zatím jen venku. „V rozebraném stavu ho uvidí na parkovišti určitě několik měsíců a až se připojí zase zpátky ty podvozky, tak poté se tedy letadlo přetáhne k nám do depozitáře,“ potvrdil Miloš Tarantík.

prezidentsky_dostavnik_kompletni_nakladDSC_1462Hlavní konvoj tvoří jen trup letadla (poslední souprava vzadu). Ostatní části letadla na třech soupravách jedou samostatně jinými trasami.

text a foto: Zbyněk Smetana, airZone.TV

 

 

 

Zveřejnit odpověď