TU-154 M „Naganský expres“ by měl být na svém místě už v sobotu 3. března. Budeme u toho.

Letecké muzeum v Kunovicích hlásí: Naganský expres je připraven k přesunu do rozšířeného areálu leteckého muzea. Uskuteční se tak o týden později oproti původně avizovanému termínu, tedy v sobotu 3. března 2018. Co se týče logistické části tak bude završen projekt Velký přelet.

Ten začal už na přelomu let 2015 a 2016 získáním letounu TU-154M (OK-BYZ) vyřazeného z vládní letky, pokračoval jeho postupnou demontáží na letišti Kbely, husarským kouskem byla úspěšná crowdfundingová kampaň na portálu Startovač na počátku roku 2016 a nepřehlédnutelné byly i tři zářijové dny roku 2016, kdy trup letounu putoval z Prahy do Kunovic po cestách přes Hradec Králové a Olomouc. Od té doby kunovičtí muzejníci letoun opět skládají, s městem se dohodli na možnosti využívat i další pozemky přilehlé k muzeu.

TU_presun_02

V sobotu 3. března čeká kompletní trup letounu bez křídel cesta dlouhá cca 450 metrů po zpevněném i nezpevněném terénu. Využita bude kolová i pásová technika. Pokud se vše podaří bude do otevření muzea, které je každoročně 1. dubna, nutné dokončit zemní práce, uzavřít areál novým oplocením a finalizovat nové rozmístění dalších exponátů. Kunovické muzejníky tak čeká závod s časem.

Na samotném tupolevu budou i nadále probíhat dokončovací práce spočívající v připojení vnějších částí křídel, nýtování přechodových krytů a dodělávky exteriéru i interiéru, umístěním vstupních a výstupních schodů a vytvoření zázemí u tohoto letadla. Po otevření muzea si návštěvníci budou moci letoun prohlédnout a „ošahat“, ale zatím jen zvenčí. Přáním všech zainteresovaných je dokončení montáže letounu tak, aby byl zpřístupněn i jeho interiér pro veřejnost už během letošní muzejní sezony 2018.

TU_presun_01

V sobotu 3. března budeme na místě a na www.airzone.tv připravíme článek nebo reportáž. Také na facebookovém profilu www.facebook.com/airzone.tv přineseme několik živých vstupů.

Miroslav Oros, airZone.TV
Foto a grafika: LM v Kunovicích

Zveřejnit odpověď