UL-39 Albi v lese po aktivaci záchranného systému. Nikdo nezraněn (telefonický rozhovor!)

Do redakce televize airZone.TV dorazila tisková zpráva s oficiálním vyjádřením vedoucího projektu letounu UL-39 Albi Ing. Roberta Theinera k páteční nehodě tohoto letounu, kdy při jednom z řady zkušebních letů použil zkušební pilot Radim Štěrba raketový záchranný systém. Letoun na padáku s pilotem uvnitř kokpitu pak dosedl mírně poškozen, ale s nezraněným pilotem do lesa poblíž letiště České Budějovice – Planá.

albi_padak

Těsně před dopadem do lesa (zdroj: TN.cz)

Protože airZone.TV přetiskuje doslovné znění tiskových zpráv pouze ve výjimečných případech, požádali jsme Ing. Theinera o telefonický rozhovor. Tento rozhovor si můžete poslechnout kliknutím na tlačítko play v přehrávači.

Exkluzivní rozhovor s Ing. Robertem Theinerem – vedoucím projektu UL-39 Albi:

 

Komentář airZone.TV

Při zkušebních letech jakýchkoliv letadel, se čas od času stává, že dojde ke kritické nebo krizové situaci. Jsou známy případy, které skončily přes veškerá opatření fatálně. Zkoušení a ověřování vlastností produktů je běžné ve kterémkoliv odvětví. Farmacií počínaje a letectvím konče. Každé zkoušení, zejména jde-li o zkoušky „na živých lidech“ s sebou nese určitou míru rizika a všichni zúčastnění o tomto riziku vědí. Důležité je, aby se toto riziko maximálně minimalizovalo a především, aby vždy v případě kritického momentu existovala nějaká další náhradní řešení.

V případě události z pátku 3. června 2016 je nutné vyzdvihnout několik faktů. Pilotem použitý záchranný systém splnil účel, pro který byl instalován. Existoval ještě minimálně jeden způsob, jak by si v případě nutnosti mohl pilot zachránit život. Prakticky okamžitě byly k dispozici záchranné složky. Zkoušení probíhalo ve vhodném prostoru. Nebyla ohrožena bezpečnost nezúčastněných osob. Pilot přivedl v krizové situaci letoun na zem, zůstal nezraněn a letoun je opravitelný.

pad-letadlo-albi-prototyp-cb1603_galerie-980

Díky rozmístění vrchlíku záchranného systému byl finální dopad zbrzděn.
Záchranné systémy jsou ale konstruovány tak, aby letoun mohl dopadnout i na volnou plochu.
(foto Policie ČR)

Dalo by se samozřejmě polemizovat (a také už se polemizuje) o tom, zda se pilot neměl déle pokoušet vyřešit kritický režim pilotně atd. atd., ale tyto polemiky je třeba rázně utnout. Polemizovat totiž o rozhodnutí pilota, který využil nabízející se možnosti tak, že došlo ve srovnání s katastrofickými scénáři k minimálním škodám na zdraví a na majetku, je nesmysl. Stejný, jako snažit se do posledního metru výšky zachránit letoun standardním způsobem a rozbít letoun i sebe bez sebemenšího pokusu o aktivaci záchranného systému. I s takovými případy se také v praxi setkáváme. Bohužel, velice často.

A ještě poslední fakt, který stojí za to zmínit – oddělila se zrna od plev. :-)

Miroslav Oros
šéfredaktor airZone.TV

Podívejte se na videa, která jsme přinesli v souvislosti s projektem UL-39 Albi:
– Reportáž z prvního letu UL-39 Albi – 4. 4. 2016 (video)
– Článek o prvním veřejném letu UL-39 Albi (článek)
– Oficiální klip z roll-outu UL-39 Albi (video)
– První video z roll-outu UL-39 Albi (no comment) (video)

Oficiální vyjádření Ing. Roberta Theinera – vedoucího realizačního týmu:

V pátek 3. 6. 2016 v odpoledních hodinách na letišti České Budějovice (Planá) pokračovaly letové zkoušky prototypu ultralehkého letounu UL-39, který je společným projektem ČVUT, LA composite a JIHLAVAN airplanes. Při ověřování maximální účinnosti vztlakových klapek se letoun dostal do rizikového režimu letu. Zkušební pilot se po vyhodnocení situace rozhodl, v souladu s provozními směrnicemi, aktivovat záchranný padákový systém, který letoun i s pilotem bezpečně snesl k zemi do zalesněné oblasti v těsné blízkosti letiště. Pilot nebyl zraněn a zkušební prototyp utrpěl poškození, která nebudou mít vliv na dalším pokračování vývoje letadla UL-39. Realizační tým intenzivně pracuje na podrobném zjištění příčin nehody, aby zjištěné poznatky byly operativně začleněny do dalšího vývoje.

Ing. Robert Theiner, Ph.D.
vedoucí realizačního týmu

 

Zveřejnit odpověď