V Aeru probíhá Konference uživatelů L-39 a zakládající schůzka L-39 Users Group

Od úterý 13. září probíhá v Aeru Vodochody Konference uživatelů cvičného proudového letounu L-39. Zástupci několika desítek zemí, ve kterých je česká cvičná legenda provozována, se sešli v České republice, aby získali informace o možnostech modernizace stávajících strojů a také o postupu ve vývoji nové „třicetdevítky“ – L-39NG. Klíčovým bodem Konference bude také oficiální vznik tzv. L-39 Users Group – tedy seskupení uživatelů letounu L-39, obdobně jako je tomu např. u uživatelů Grippenů.

AVC027197

Prezident Aero Vodochody AEROSPACE a.s. Guiseppe Giordo a vrchní velitel letectva AČR Libor Štefánik

Skoordinovat zástupce armád mnoha zemí na jeden termín trvalo déle než rok. Na její přípravě a důležitosti nezměnila nic ani jarní výměna top managementu Aero Vodochy, což je dalším důkazem o prioritě, jaká je v Aeru na vývoj letounu L-39NG kladena.

Informace o Konferenci uživatelů a dalším vývoji projektu L-39NG budou novinářům podány na dnešní tiskové konference v Aeru Vodochody.

AVC027221

Momentka z průběhu Konference – probíhá ve zrekonstruovaném kinosále Aera Vodochody

Současný stav projektu L-39NG

Demonstrátor remotorizovaného letounu L-39CW nyní prochází vývojovými testy a již byl otestovaný na plné provozní spektrum. Na základě expertízy u výrobce motoru se potvrdila způsobilost motoru pro provoz v plně akrobatickém letounu jako je L-39NG.V minulých měsících představili Aero a jeho obchodní partner OMNIPOL remotorizovaný letoun prvním potenciálním mezinárodním zákazníkům. Ti o letoun vyjádřili vážný zájem a jejich piloti byli s výkonem letounu velmi spokojení.

AVC027316

Company Tour pro účastníky L-39 User Group Conference

Demonstrátor nově vyvíjeného letounu L-39NG se v nové atraktivní kamufláži představí ve čtvrtek 15. září odpoledne na 1st L-39 Users Group Conference, konferenci uživatelů letounů L-39, která probíhá v Aeru Vodochody v těchto dnech. O víkendu se pak představí na statické ukázce na NATO Days v Ostravě.

O L-39NG

Letoun L-39NG je moderní a efektivní cvičný typ určený jako jednotný a komplexní prostředek pro plnohodnotný výcvik moderních vzdušných sil. Letoun vychází z aerodynamické koncepce původních L-39, avšak využívá soudobé technologie a vybavení. Pohon obstarává vysoce moderní motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémem TAP Blue, který uživatelům zajišťuje bezprecedentní letuschopnost a predikovatelnost údržbových nákladů. Avionika letounu je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace a může být do značné míry přizpůsobena požadavkům zákazníka. L-39NG je vybaven pěti závěsnými body pro nesení výzbroje. Součástí letounu je i široké spektrum simulačních technologií včetně zapojení do vysoce moderního taktického simulačního centra s cílem zvýšit účinnost výcviku. Další podrobnosti o novém letounu zjistíte na www.l-39ng.aero.

AVC027123

O Aeru

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj a výrobu civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. Aero je stálým partnerem řady armádních letectev. S více než 6000 dodanými letouny je Aero historicky největším výrobcem cvičných proudových letounů na světě. Nyní se zaměřuje na podporu svých konečných výrobků, letounů L-39, L-59 a L-159 a na vývoj nové generace legendárního proudového cvičného letounu – L-39NG. V oblasti civilního letectví je Aero partnerem největších leteckých výrobců v široké škále projektů, včetně několika risk-sharingových programů. Aero je zakládajícím členem Svazu českého leteckého průmyslu.

Text: Miroslav Oros, airZone.TV a Tereza Vrůblová, Aero Vodochody AEROSPACE a.s.
Foto: Vladimír Cettl, airZone.TV

Zveřejnit odpověď