V Maďarsku vítězí Matt Hall, Šonka se přes sestřelený pylon posouvá do vedení seriálu

Zajímavou podívanou přinesl třetí závod série Red Bull Air Race, který se konal o víkendu 13. a 14. července u jezera Balaton v Maďarsku. Český pilot Martin Šonka se probojoval až mezi nejlepší čtyři, ale tři trestné vteřiny za sražený pylon znamenaly až čtvrtou příčku. Protože ale průběžně vedoucí japonský pilot Yoshihide Muroya vypadlo už v Round of 14, posunul se úřadující mistr světa na průběžně vedoucí příčku. V Zamárdi zvítězil australský pilot Matt Hall, druhý skončil Brit Ben Murphy a třetí Kanaďan Pete McLeod. Petr Kopfstein obsadil devátou příčku.

RBAR Balaton - Foto Red Bull Content Pool (3)

Petr Kopfstein nad Balatonem před početným českým publikem

Před posledním závodem letošní série, který bude bohužel s největší pravděpodobností i posledním závodem série jako takové, tedy vede Martin Šonka (65 bodů), druhý je Matt Hall (61 bodů) a třetí Yoshihide Muroya (55 bodů). Na čtvrtém a pátém místě jsou s odstupem Ben Murphy a Michael Goulian (oba 37 bodů). Petr Kopfstein je s deseti body na třináctém místě. Závod v Japonsku proběhne 7. a 8. září.

Přečtěte si oficiální vyjádření obou českých týmů k výsledkům závodu:

ŠONKA PO PYLON HITU VE FINÁLE NA BALATONU ČTVRTÝ

Martin Šonka loňské vítězství ze závodu v Maďarsku neobhájil. Probojoval se sice až do finálové čtyřky, tam ale srazil pylon a dostal penalizaci tří sekund. Z Balatonu si tak veze čtvrté místo, které mu stačilo na to posunout se do čela průběžného pořadí šampionátu. O titulu se tak bude rozhodovat v posledním čtvrtém závodě v Japonské Čibě.

AP-1ZXSHC2C91W11_news

Martin Šonka

Nejdříve všechny ohromil rychlým časem ve vítězné kvalifikaci. Stejné výkony pak předváděl i v závodě až do osudného finále. V prvním kole
jasně porazil Němce Dolderera, následně si stejným stylem poradil i s Američanem Chamblissem. Ve finále letěl jako poslední a všichni čekali, co předvede. V prostřední části trati ale trefil jeden z pylonů a s penalizací tří sekund bylo jasné, že na velmi rychlé soupeře to stačit
nebude. “To byla chyba koncentrace, myslel jsem o krok napřed na to, jak proletím další bránu. Takže to mě mrzí samozřejmě. I bez trefeného pylonu by ale naše strategie byla asi až příliš konzervativní. Nevěděl jsem jak rychlé časy letěli soupeři, takže by to zřejmě stejně
nestačilo. Celkově jsme si to ale tady rozhodně užili, všude byly české vlajky našich úžasných fanoušků, zajímavá trať, krásná lokalita.”

AP-1ZXSHY6891W11_news

Pylon hit po velice dlouhé době – aspoň to bude v Japonsku zajímavé…

Šonka se i tak posunul do čela průběžného pořadí o čtyři body před vítěze závodu Australana Halla a o 10 bodů před Japonce Muroyu, který
dnes nepostoupil z prvního kola závodu. “To, že jsme teď první vůbec nic neznamená. Ve hře je ještě 28 bodů a člověk zase může velmi rychle spadnout někam dolů. Teď je třeba si odpočinout, projít všechna data a co nejlépe se připravit na Čibu. Bude to velký boj,” uzavírá Šonka.

Český pilot si ale před posledním závodem v Japonsku, který se letí na začátku září příliš neodpočine. V srpnu totiž letí reprezentovat Česko
na Mistrovství světa v akrobacii v kategorii unlimited do Francie. Po příjezdu z Balatonu ho tak místo chvilky vydechnutí čeká náročný trénink.

Z PREMIÉRY NA BALATONU SI KOPFSTEIN ODVÁŽÍ 9. MÍSTO

Letecký šampionát Red Bull Air Race se rozloučil s Evropou závodem na Balatonu. Petr Kopfstein si od maďarského města Zamárdi, kde se závodilo 13. a 14. července, odváží 9. místo a 5 bodů do celkového pořadí.

RBAR Balaton - Foto Red Bull Content Pool (2)

Petr Kopfstein ve svém letounu Edge 530 V2

V sobotní kvalifikaci si Petr Kopfstein doletěl pro 8. místo, které mu do Round of 14 přisoudilo Američana Michaela Gouliana. Nebýt sekundové penalizace, obsadil by karlovarský pilot třetí příčku! Tak moc bylo startovní pole vyrovnané.

V souboji se zkušeným americkým pilotem pak vlétl do trati jako první. Nedělal chyby. A připsal si čas 1:00.37. Goulian však letěl velmi rychle a už od prvního mezičasu měl na svého českého soupeře náskok. Nakonec byl o 522 tisícin rychlejší.

„Věděli jsme, že náš soupeř má rychlejší letadlo, které je v této rovné trati výhodou. Nesměli jsme si proto dovolit žádnou chybu a zvolili jsme konzervativnější linii. Letěl jsem nejlépe, jak jsem uměl. I když čas nebyl nejpomalejší, bohužel to nestačilo. Jsme ale rádi, že si odvážíme cenné body a těšíme se na závod v Japonsku,“ uvedl Petr.

RBAR Balaton - Foto Red Bull Content Pool (1)

Nejrychlejší motoristický sport planety měl nad Balatonem svou premiéru. Nad hladinu tohoto jezera se přesunul z Budapešti, která patřila k ikonickým místům šampionátu. Za českým pilotem sem přijely tisícovky fanoušků, jejichž vlajky vlály podél celé závodní trati. „Chtěl bych jim poděkovat za jejich neskutečnou podporu, která pro nás byla velkou motivací,“ dodal Petr.

Letecký šampionát se tímto závodem rozloučil s Evropou. Poslední závod se uskuteční 7. a 8. září v japonské Čibě.

Miroslav Oros a TZ českých pilotů
Foto: Red Bull

 

 

Zveřejnit odpověď