Více místa pro Naganský expres, aneb novinky rok po Velkém přeletu (+ video)

Letecké muzeum v Kunovicích má k dispozici větší prostor pro své exponáty. „Vedení města Kunovice v čele s paní starostkou Ivanou Majíčkovou připravilo a schválilo rozšíření pozemku muzea. To nám nejen ušetří spoustu práce, ale i umožní vhodnější vystavení nového, veřejností očekávaného přírustku, letounu Tupolev TU-154M a uvolní místo i pro další exponáty,“ komentoval kroky města Kunovice vedoucí muzea Martin Hrabec.

tucko_zari_2017Současný stav letounu TU-154M rok po transportu do Kunovic

Práce na kompletaci letounu Tupolev Tu-154 M „Naganský expres“, který byl po silnicích přepraven do Kunovic v září loňského roku, úspěšně pokračují. K datu vydání tohoto článku je dokočena montáž centroplánu včetně znovuzapojení hydraulické, elektrické a palivové soustavy, montáž kýlovky s rozvody hydrauliky a elektrických svazků, byly pořízeny nástupní schody k TU-154, v březnu proběhla kinopremiéra čtyřicetiminutového dokumentu Velký přelet epizoda 1, byly vyměněny všechny pneumatiky za nové, dokončena je montáž podvozových gondol, montáž mechanizace klapek včetně transmisí, montáž náběžné hrany včetně zapojení vzduchotechniky a centrálního plnění paliva, montáž stabilizátoru se všemi systémy, montáž a připojení směrovky, montáž bočních motorových gondol motorů č. 1 a 3 a montáž středního sání motoru č. 2.

mapka_newNové rozvržení expozice Leteckého muzea v Kunovicích

Zbývá montáž aerodynamických přechodů ocasní části a trupu, montáž krytů nádrží centroplánu, vybudování stání pro TU-154M v muzeu, přesun do muzea, připojení křídel. oprava laku, oprava audio video systému a slavnostní zpřístupnění letounu pro veřejnost.

Ve spolupráci s airZone.TV je i postup montáže průběžně dokumentován:

Kroky města Kunovice vnímá skupina nadšenců letecké historie z Leteckého muzea v Kunovicích především jako výraz podpory pro jejich činnost ze strany města. Hledání společné řeči nějaký čas trvalo, ve druhé polovině loňského roku dokonce padla i úvaha o kompletní přesunutí muzea. „Tato nečekaná a velkorysá nabídka byla pro náš tým velmi příjemným překvapením a jsme za ni moc rádi. Okamžitě jsme začali připravovat vše potřebné k vybudování zpevněného stání na novém místě, tak abychom nenabrali výrazné časové manko a byli schopni připravit stání pro letoun ještě než začne mrznout. Primární je dodržet stanovený harmonogram přesunu letounu na začátek příštího roku, kdy předpokládáme, že půda dostatečně zamrzne,“ říká Martin Hrabec.

Video z posledního dne přesunu letounu do Kunovic:

Po přesunu Tupolevu budou ještě následovat dokončovací práce na samotném letounu ale i jeho okolí tak, aby mohl být slavnostně vystaven a zpřístupněn veřejnosti v následující sezoně 2018.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď