VIDEO: Parašutista Rahbani opět podletěl Karlův most

Návštěvníkům pražských svatojánských slavností Navalis i náhodným kolemjdoucím se v pondělí 15. května 2017 v podvečer naskytl unikátní pohled. Zkušený parašutista  Mark Rahbani podletěl už počtvrté v kariéře Karlův most. „Znovu to bylo úžasné. A znovu to byla velká výzva,“ řekl hned po seskoku Mark, který se věnuje tzv. swoopingu, tedy pilotování vysokorychlostních malých padáků.

Mark Rahbani 2017 media bez hudby.mp4.Still002

Na jednom z nich letěl i v pondělí večer nad historickým centrem Prahy, odkud ho pozorovaly tisícovky lidí. „Podlet Karlova mostu je složitý z mnoha důvodů – v Praze nejsou záložní plochy, na které bych mohl přistát, ve 20:45 je skoro tma a také prostředí příliš dobře neznám,“ řekl libanonský rodák, který měl při seskoku na sobě kamery GoPro, několik metrů světelného řetězu či pyrotechniku, díky které daleko za ním létaly jiskry.

Ke kamenným pilířům Karlova mostu se blížil obrovskou rychlostí s vědomím, že po odečtení jeho postavy a výšky padáku má mezi vrcholem mostního oblouku a hladinou Vltavy k dispozici pouze třímetrovou rezervu! Navzdory tomu se mezi pilíře pustil rychlostí 129 km/h.

Video Mark Rahbani a GOHD.cz

Pár desítek metrů za Karlovým mostem pak Mark přistál do Vltavy, odkud jej vytáhli na člun připravení záchranáři. Půl hodiny po něm pak seskočili další parašutisté, kteří byli vybaveni synchronizovaným systémem LED diod a kteří zářili nad metropolí v barvách české trikolory.

Zajímavostí je, že podobně složitá jako samotný seskok byla administrativní příprava celého projektu. „Probíhala přibližně tři čtvrtě roku. Museli jsme získat povolení od Pražského hradu, hradní stráže, ochranky prezidenta, leteckého úřadu, Povodí Vltavy, hasičů…“ naznačil složitost celého projektu Mark Rahbani.

Mark Rahbani 2017 media bez hudby.mp4.Still003

Na Marka Rahbaniho se můžete těšit i při klasických soutěžích v pilotování rychlých padáků. U jedné z nich – mistrovství České republiky, které se bude konat od 11. do 13. srpna 2017 v Klatovech – budou i kamery airZone.TV.

Miroslav Oros, airZone.TV s využitím tiskové zprávy a videa GOHD.CZ.

Zveřejnit odpověď