Vítězem filmového festivalu „Mít křídla“ je dokument „Letadlo Aero 45“

Dvanáctého ročníku filmového festivalu leteckých filmů „Mít křídla“ se účastnilo 14 filmů, převážně amatérských tvůrců. Při festivalové projekci v kině v Dolní Dobrouči pod Orlickými horami pětičlenná porota na třetí místo vybrala vtipný a poetický snímek z prostředí paraglidingu „Dycky Šanov“, který navíc získal i cenu diváků. Jeho autorem je Kamil Boháč.

Cenu za třetí místo filmu Dycky Šanov předával festivalový host Pavel Březina
Cenu za třetí místo autorovi filmu Dycky Šanov Kamilu Boháčovi předával festivalový host Pavel Březina

Druhou příčku si z Dobrouče odvezl film „GyRomania“, jemuž dominují záběry vírníku a rumunské krajiny z jeho perspektivy. Cenu za autora snímku Jaroslava Jindru přebíral právě Pavel Březina, který ještě několik vteřin předtím plnil úlohu předávajícího.

Cenu za film Gyromania předával předseda poroty Jan Škrabálek
Cenu za film GyRomania předával předseda poroty Jan Škrabálek

jako vítězný snímek porota jednomyslně ocenila dokumentární snímek Tomáše Junga „Letadlo AERO 45“, který se velmi podrobně věnuje osudu vysoce uznávaného československého poválečného civilního letounu Aero 45 i nevděčného osudu jeho hlavního zalétávacího pilota Jana Anderleho.

Vítěznou cenu pro film Tomáše Junga Letadlo Aero 45 předával pilot JAS 39 Gripen Ivo Kardoš
Vítěznou cenu pro film Tomáše Junga Letadlo Aero 45 předával pilot JAS 39 Gripen Ivo Kardoš

Moderátorem večera před velmi slušně zaplněným kinosálem byl Miroslav Oros. Letošní ročník festivalu navázal i na relativně mladou tradici velkých leteckých osobností v porotě. Letos byly hned dvě: První byl Ivo Kardoš, display pilot Vzdušných sil Armády České republiky, který létá na letounu JAS-39 Gripen.

Ivo Kardoš povídal o loňské sezóně společném vystoupení s s Martinem Šonkou, tedy s letouny JAS-39 Gripen a akrobatickou Extrou
Ivo Kardoš povídal o loňské sezóně a společném vystoupení s Martinem Šonkou, tedy s letouny JAS-39 Gripen a akrobatickou Extrou

Druhou osobností byl redaktor, filmař, cestovatel a pilot balónů Aleš Vašíček, člen první a jediné ryze české posádky, která se kdy účastnila nejstaršího světového závodu plynových balónů Pohár Gordona Benneta. Nesoutěžní projekcí jeho filmu „Dlouhý let“ o tomto počinu také festival Mít křídla vyvrcholil.

Aleš vašíček se svěřil, že se bojí výšek a jen v balónu to dokáže překonat
Aleš Vašíček se svěřil, že se bojí výšek a jen v balónu to dokáže překonat

Festival Mít Křídla v Dolní Dobrouči měl opět báječnou atmosféru i v přísálí po projekci. Za vše patří dík celému realizačnímu týmu pořadatelů, kterými jsou členové zdejšího Spolku přátel vzduchoplavby.

Klub přátel vzduchoplavby
Spolek přátel vzduchoplavby Letohrad s armádním pilotem Ivo Kardošem

Zveřejnit odpověď