Výroba prvních šesti zkušebních letounů L-39NG zahájena (videa uvnitř článku)

Společnost AERO Vodochody AEROSPACE a.s. dnes (27. 2. 2018) oznámila zahájení předsériové výroby prvních šesti zkušebních letounů L-39NG. První dva by měly být dokončeny ještě v roce 2018. Ještě v letošním roce by se měl také prototyp s výrobním číslem 7001 odlepit poprvé od země. Podívejte se na záznamy dnešní tiskové konference. Souhrnnou reportáž chystáme.

Technologický demonstrátor L-39CW (foto K. Tokunaga)

L-39CW

Podívejte se na záznamy dnešní tiskové konference. Souhrnnou reportáž chystáme.

Giuseppe Giordo (prezident a CEO AERO Vodochody AEROSPACE a.s.):

Projev ve zkratce: V následujících letech bude na trhu cvičných proudových letadel zájem o cca 1500 letadel. Aero má ambice získat z tohoto trhu alespoň 10%. Od roku 2022 by Aero chtělo vyrábět kolem 15 letounů L-39NG ročně. V současnosti je podíl vojenské a civilní výroby v Aeru cca 50% / 50%. V následujících létech by se měl podíl vojenských programů zvýšit na 70 %. Prioritu budou mít vlastní kompletní produkty a podpora jejich uživatelů, programy CSeries a KC-390, a také vrtulníkové programy.

Karel Bureš (Česká exportní banka):

Projev ve zkratce: Česká exportní banka dlouhodobě podporuje formou úvěrů projekty Aera Vodochody. V České republice není mnoho bankovních ústavů, které by si mohly dovolit financovat tak velké a dlouhodobé projekty. ČEB tak zaplňuje určitou mezeru na trhu.

Jan Čáp (výrobní ředitel AERO Vodochody AEROSPACE a.s.):

Projev ve zkratce: Dvěma významnými milníky začátku roku 2018 jsou data 3. 1. 2018, kdy jsme založili do přípravků první díly na výrobu draku a 31. 1. 2018 byly založeny první díly pro výrobu křídla. Dalšími významnými daty roku 2018 bude třetí čtvrtletí, kdy je plánován roll-out, tedy pozemní představení prvního letounu, který by na konci listopadu 2018 měl i poprvé vzletět. Na výrobě letounu spolupracuje celá řada subdodavatelů – poměr výroba / nákup je zhruba 50% / 50 %. Na výrobě prototypu pracuje cca 700 lidí. Letoun L-39NG se skládá ze 12 000 dílů. Prvních šest letounů bude určeno pro následující použití: 7001 – letové zkoušky, 7002 – pevnostní zkoušky, 7003 – cyklické zkoušky, 7004 – předsériový kus, 7005 – ověřovací kus, 7006 – sériový kus.

David Jahoda (zkušební pilot AERO Vodochody AEROSPACE a.s.)

Projev ve zkratce: L-39NG je zcela nový letoun, který se původnímu Albatrosu podobá pouze tvarem, protože tento tvar dobře létá. Na technologickém demonstrátoru – již certifikovaném typu L-39CW byly za uplynulé dva roky otestovány nové zásadní komponenty, především pohonná jednotka a avionika. Letoun L-39NG bude schopen simulovat různé bojové situace bez nutnosti použití dalších letadel. Souběžně je vyvíjena simulační platforma. Letoun bude možné využít i jako velmi lehký bitevní letoun pro ostré bojové mise.

Více informací si můžete přečíst na partnerském webu Svazu českého leteckého průmyslu.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď