Vzdušné síly Armády ČR chtějí být prvním zákazníkem pro letouny L-39NG

Nový velitel vzdušných sil ČR, generálmajor Jaromír Šebesta, 3. listopadu 2016 při své první návštěvě Aera Vodochody v nové funkci potvrdil záměr Armády ČR získat pro výcvik pilotů nejmodernější cvičné letouny L-39NG. Prvním zákazníkem pro novou generaci legendárních cvičných proudových letounů L-39 z produkce Aera Vodochody by se stalo Centrum leteckého výcviku v Pardubicích.

Vizualizace L-39NG
Vizualizace L-39NG

Koncept využití L-39NG, na kterém partneři spolupracují už nějaký čas, má širší ambice: Centrum leteckého výcviku v Pardubicích, které spadá pod státní podnik LOM Praha, by se v budoucnu mohlo stát výcvikovým centrem pro celou střední Evropu a nejmodernější stroje L-39NG v záměru hrají velmi důležitou synergickou roli.

Vedení firmy generálmajora Jaromíra Šebestu seznámilo s novou strategií firmy, která se nyní bude orientovat zejména na výrobu vlastních vojenských letounů, konkrétně lehkých bojových letounů L-159 a L-39NG, nové generace legendárního cvičného letounu.

Zájem ze strany Centra leteckého výcviku je nejen důkazem, že koncept letounu L-39NG má velký potenciál, ale je to i významný signál pro další zájemce o tento letoun,“ zdůraznil prezident společnosti AERO Vodochody AEROSPACE a.s. Giuseppe Giordo. „Česká armáda je dlouhodobým strategickým partnerem Aera a její reference je pro nás klíčová.“

Letoun L-39NG je moderní a efektivní cvičný typ určený jako jednotný a komplexní prostředek pro plnohodnotný výcvik moderních vzdušných sil. Letoun vychází z aerodynamické koncepce původních L-39, avšak využívá soudobé technologie a vybavení. Pohon obstarává vysoce moderní motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémem TAP Blue, který uživatelům zajišťuje bezprecedentní letuschopnost a predikovatelnost údržbových nákladů. Avionika letounu je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace a může být do značné míry přizpůsobena požadavkům zákazníka. L-39NG je vybaven pěti závěsnými body pro nesení výzbroje. Součástí letounu je i široké spektrum simulačních technologií včetně zapojení do vysoce moderního taktického simulačního centra s cílem zvýšit účinnost výcviku. Zde najdete další podrobnosti o novém letounu. Jeho vývoj vrcholí, společnost Aero Vodochody veřejnosti představila zatím jen demonstrátor L-39. První dodávky L-39NG se plánují na rok 2019.

BVC027784

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj a výrobu civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. Aero je stálým partnerem řady armádních letectev. S více než 6000 dodanými letouny je Aero historicky největším výrobcem cvičných proudových letounů na světě. Nyní se zaměřuje vývoj a výrobu vlastních letounů, L-159 a L-39NG. Dále také podporuje všechny typy letounů z rodiny L-39. V oblasti civilního letectví je Aero partnerem největších leteckých výrobců v široké škále projektů, včetně několika risk-sharingových programů. Aero je zakládajícím členem Svazu českého leteckého průmyslu.

Zbyněk Smetana, airZone.TV, podklady: Aero Vodochody

Zveřejnit odpověď