ON-LINE: WGC 2017 – PO 16. 1. DEN 8 – Velmi dlouhé disciplíny se smutným závěrem pro české „patnáctky“

-wgc-masthead-5

On-line zpravodajství ze 34. mistrovství světa v plachtění z Austrálie.


 

DEN 8 – Pondělí 16. Ledna

wgc_den_08_IMG_4648

„Dovedeš si představit, že bys dokázal dneska něco vlastníma rukama ulovit?“ nadnáší téma dnešního ranního rozhovoru Roman Mraček a jeho kolega z 18metrové třídy Petr Svoboda jen zírá. „Podle průzkumu britského námořnictva je v oceánech patnáctkrát míň ryb než v roce 1900 a o zvěři v lesích ani nemluvím,“ podporuje své tvrzení pádným argumentem, když jeho miska s tvarohem a banánem je už skoro prázdná. Je čas vyrazit na ranní briefing. Soutěžní den číslo 8 bude tentokrát 100% letový.

wgc_den_08_DJI_0005

Piloty dnes čeká mírný teplý severní vítr, bezoblačná termika a dostupy do cca 1800 metrů. Organizátoři vyhlašují velmi dlouhé disciplíny, v případě 15metrové a 18metrové třídy na sever do pouště, kde není příliš možností na rozumné přistání do pole. Volná třída poletí na západ.

Dnešní disciplíny (v závorce kratší varianta B):

Open – trojúhelníkový racing task na 526,5 km
18m – trojúhelníkový racing task na 503 km
15m – trojúhelníkové AAT na 5 hodin na 389 až 667 km

První starty jsou ve 12:30, startovat budou nejprve patnáctky, pak osmnácty a nakonec volná kategorie.

wgc_den_08_dron_grid

16:05 (6:05)

Po dvou hodinach letu jsou nasi borci v 15m kategorii v cele poradi. Zbyvaji 3 hodiny.
V 18m tride je Roman Mracek na zacatku druhe desitky.
Skvele dnes leti Petr Krejcirik ve volne kategorii. Startovni pasku protnul spolecne se silnou skupinou. Pohybuje se v prvni trojce a leti spolecne s Italem Brigliadorim a Australanem Taylorem. Petr pred startem rikal, ze dnes vyhraje, tak drzime palce. Pojd, Peto, pojd!

18:10 (8:10)

Radek Krejčiřík s Ondrou Bordovským letí v 15metrové třídě excelentně! Většina soupeřů už je sice blíže k cíli dnešní AAT disciplíny, ale Radek s Ondrou si drží zatím vysokou průměrnou rychlost přes 106 km/h, což znamená průběžné pořadí v první pětce. Jen aby podmínky na trati vydržely, naši reprezentanti poletí ještě minimálně hodinu a půl, tedy do 19:30 místního času.

Průběžným pořadím se posouvá vzhůru i Roman Mraček v 18metrové třídě. Už je v první desítce s průměrnou rychlostí 109 km/h a do cíle zbývá nějakých 120 km. Vede na tomto šampionátu výborně létající Američan Sean Fidler s rychlostí 112 km/h.

Ze řetězu se dnes utrhl Petr Krejčiřík. Ve třídě Open momentálně vede a do cíle zbývá 70 kilometrů!

22:20 (12:20)

Velice nadějný den končí nakonec pro český tým smíšenými pocity. Radek Krejčiřík a Ondřej Bordovský v 15m kategorii doplatili na dvacetiminutové zdržení před odchodem na trať. Právě těchto dvacet minut jim chybělo, aby doletěli do cíle. Využitelné termické počasí skončilo 70 km před cílem a tak oba Češi museli přistát na letišti Corowa. Přistání mimo cílové letiště a ztráta 600 bodů znamená pád Radka Krejčiříka o 18. příček na 26 místo a Ondřeje Bordovského o 14 příček na 28. místo, což znamená, že šance na přijatelný výsledek se bohužel posouvá do teoretických rovin. Dost hořký závěr dne se 490 uletěnými kilometry. Podobný osud potkal ale i další černé koně soutěže – už po 66 km seděl v poli domácí Matt Scutter a do cíle nedoletěli ani do této chvíle druhý a třetí Uys a Attie Jonkerovi. Profesorský výkon předvedl opět Sebastian Kawa, který byl v cíli chvilku po půl sedmé – tedy v době, kdy naši bojovali o bytí a nebytí o 70 kilometrů zpět. Lepší byl dnes jen Japonec Makoto Ichikawa, který je po dnešním dni v průběžném pořadí na druhém místě právě za polským orlem.

wgc_den_08_dokluz2

V 18metrové kategorii musíme dnes pochválit Petra Svobodu. Na dnešního vítěze domácího Petera Templa ztratil na pětisetkilometrové trati jen deset minut a bylo z toho 8. místo. Romanovi Mračkovi chyběly v závěru dva silnější stoupáky a dnes skončil až 36. Průběžně je jedenáctý, jeho ztráta ale není i díky zaváháním soupeřů nedotažitelná. Dnešní vítěz Peter Temple se posouvá na průběžné 5. místo, do vedení jde dnes druhý Matthias Sturm z Německa.

wgc_den_08_dokluz1

Statečně se bije ve volné kategorii Petr Krejčiřík. Dnes se pohyboval po čtyři pětiny trati v čele pořadí. V závěru ale opět chyběl kvalitní stoupák, který by možná znamenal vítězství. Petr přesto doletěl do cíle na solidním 15. místě se ztrátou pouhých 59 bodů na dnešní vítěze Itala Alberta Sironiho a Rakušana Sebastiana Edera, kteří zaznamenali naprosto stejný výsledek. V první desítce byli i dnes Britové Cheetham a Davis a upevnili si vedení v celkovém pořadí. Petr Krejčířík je jedenáctý.

Světový šampionát pokračuje zítra 9. soutěžním dnem.
Pro velký zájem českých fanoušků se přihlásíme opět v 6:30 SEČ s přímým přenosem z českého stanu na letišti v Benalle!

Aktuální průběžné výsledky naleznete ZDE.
On-line tracking naleznete ZDE.

Miroslav Oros, airZone.TV, Benalla – Austrálie



34. FAI mistrovství světa v plachtění začalo v Benalle v Austrálii v neděli 8. ledna 2017. Ve třech soutěžních třídách se o tituly mistrů světa utkají nejlepší piloti z celého světa včetně šestice českých reprezentantů. Přímo z dějiště denně informuje redaktor airZone.TV Miroslav Oros, který zároveň připraví několik videoreportáží a na únor dokument pro ČT Sport.

Kdo na WGC 2017 létá?

Kategorie 15m

V 15metrové kategorii bude patřit k největším favoritům aktuální dvojka plachtařského IGC rankingu Sebastian Kawa z Polska, stejně jako čtyřka IGC rankingu Louis Bouderlique. Přehlédnout bychom ale neměli ani úřadujícího juniorského mistra světa, kterým je domácí Matthew Scutter.
České barvy v této kategorii budou reprezentovat Radek Krejčiřík (73.) z Aeroklubu Hranice a Ondřej Bordovský (230.) z Aeroklubu Krnov. Ambicí Radka Krejčiříka bude určitě první desítka.
Celkem je na startovní listině 15m kategorie 37 pilotů (včetně jedné ženy – Anne Ducarouge z Francie) ze 23 zemí.

Kategorie 18m

Největšími favority v 18metrové kategorii podle IGC rankingu budou Novozélanďan John Coutts (6.) a Francouz Eric Bernard (8.).
Do světové špičky ale patří i Čech Roman Mraček (27.) z Aeroklubu Plzeň-Letkov, který bude létat v týmu s Petrem Svobodou (141.) z téhož letiště.
Celkem se v této kategorii do startovního gridu každý soutěžní den seřadí 44 pilotů z 28 zemí.

Kategorie Open

V otevřené kategorii, tedy kategorii kluzáků s rozpětím křídel nad 18 metrů, bude létat současná světová jednička Laurent Aboulin z Francie. Sesadit ho se bude pokoušet světová trojka Michael Sommer z Německa nebo desítka Lukasz Wojcik z Polska.
Zvědaví budeme na matadora českého plachtění a létajícího kapitána českého týmu Petra Krejčiříka (IGC 116) z Aeroklubu Hranice a jeho týmového kolegu Tomáše Rendlu (IGC 252) z Aeroklubu Zbraslavice.
Celkem v této kategorii soutěží 35 pilotů ze 25 zemí.

cz_team_pilots_web

Český tým WGC 2017 – Austrálie, Benalla
Zleva Ondřej Bordovský, Radek Krejčiřík, Tomáš Rendla, Roman Mraček, Petr Krejčiřík a Petr Svoboda.

O celkových výsledcích nerozhoduje průběžné pořadí v mezinárodním plachtařském žebříčku, ale momentální forma, týmová souhra a také štěstí na počasí a rozhodnutí.
Konečné výsledky budeme znát v sobotu 21. ledna 2017. Do té doby sledujte denně aktualizované zprávy na www.airZone.TV.


Reportáž vzniká díky podpoře Aeroklubu ČR a Plachtařského spolku České republiky:

Aeroklub České republiky Plachtařský spolek České republiky

Zveřejnit odpověď