ON-LINE: WGC 2017 – ČT 19. 1. DEN 11 – Letový den, který může napovědět (přímý vstup od 6:30 SEČ)

-wgc-masthead-5

On-line zpravodajství ze 34. mistrovství světa v plachtění z Austrálie.


DEN 11 – Čtvrtek 19. ledna

V Benalle je dnes očekávána severní situace, tedy pro plachtění ta lepší varianta. Dostupy stoupání ale jen do 2000 metrů a odpoledne se nasouvající vysoká a střední oblačnost. Vyhlášeny jsou poměrně dlouhé tratě. Přestože o konečných výsledcích rozhoduje až poslední soutěžní let, dnešek může napovědět. První starty jsou očekávány ve 12 hodin místního času (2:00 SEČ).

den_10_DSC02526_web

Disciplíny pro 11. DEN – 19. ledna:

Open – 499,5 km race
18 m -384,5 km race
15 m – 370 km race

V 6.30 SEČ se opět přihlásíme živě s aktuálními zprávami přímo z českého stanu v Benalle.

17:30 (7:30)

Jsme po přímém vstupu a začínáme naše reprezentanty slyšet. Roman Mraček a Petr Svoboda to mají cca 80 km do cíle. Petrovi Krejčiříkovi nefunguje tracker, ale měl by být už cca 50 km od cíle. Patnáctky jsou o něco dál a zatím je neslyšíme. 15m i 18m dnes dlouho vyčkávaly na odchod na trať. Odešly nakonec až těsně před 15. hodinou.

19:00 (9:00)

Všichni čeští reprezentanti jsou doma. Výsledky jsou bohužel pouze průměrné. Romanovi Mračkovi opět chyběl jeden rozumný stoupák na výborný výsledek. Patnáctky nevydržely vyčkávací taktiku zbytku peletonu a vydaly se na trať mezi prvními, aby je zbytek pole nakonec předletěl. Petr Krejčiřík bojuje, ale v roli solitéra to jde těžko.

Sebastian Kawa dnes vítězí v 15m kategorii, druhý skončil Matthew Scutter (nad Radkem Krejčiříkem se ujímá vedení 3:2) a třetí Japonec Ichikawa, který drží průběžné vedení. Ondřej Bordovský dnes končí 17. a průběžně už je 22., Radek Krejčiřík je dnes 22. a průběžně klesá na 27. místo.
V 18m třídě dnes Roman Mraček až jedenáctý. Vítězí Rakušan Wolfgang Janowitsch před Němci Kiesslingem a Sturmem. Průběžně vede Francouz Walbrou, na druhé místo se posouvá Sturm a třetí je Mike Young z Velké Británie. Roman Mraček je sedmý, na 3. místo ztrácí 63 bodů, na 2. 68 a na 1. 136. bodů.
Ve volné třídě dnes Petr Krejčiřík 21., vítězí Maďar Szabo. Stále vede Brit Cheetham, ale rozdíly v čele nejsou už tak markantní – bude to ještě zajímavé.

Aktuální průběžné výsledky naleznete ZDE.
On-line tracking naleznete ZDE.

Miroslav Oros, airZone.TV, Benalla – Austrálie



34. FAI mistrovství světa v plachtění začalo v Benalle v Austrálii v neděli 8. ledna 2017. Ve třech soutěžních třídách se o tituly mistrů světa utkají nejlepší piloti z celého světa včetně šestice českých reprezentantů. Přímo z dějiště denně informuje redaktor airZone.TV Miroslav Oros, který zároveň připraví několik videoreportáží a na únor dokument pro ČT Sport.

Kdo na WGC 2017 létá?

Kategorie 15m

V 15metrové kategorii bude patřit k největším favoritům aktuální dvojka plachtařského IGC rankingu Sebastian Kawa z Polska, stejně jako čtyřka IGC rankingu Louis Bouderlique. Přehlédnout bychom ale neměli ani úřadujícího juniorského mistra světa, kterým je domácí Matthew Scutter.
České barvy v této kategorii budou reprezentovat Radek Krejčiřík (73.) z Aeroklubu Hranice a Ondřej Bordovský (230.) z Aeroklubu Krnov. Ambicí Radka Krejčiříka bude určitě první desítka.
Celkem je na startovní listině 15m kategorie 37 pilotů (včetně jedné ženy – Anne Ducarouge z Francie) ze 23 zemí.

Kategorie 18m

Největšími favority v 18metrové kategorii podle IGC rankingu budou Novozélanďan John Coutts (6.) a Francouz Eric Bernard (8.).
Do světové špičky ale patří i Čech Roman Mraček (27.) z Aeroklubu Plzeň-Letkov, který bude létat v týmu s Petrem Svobodou (141.) z téhož letiště.
Celkem se v této kategorii do startovního gridu každý soutěžní den seřadí 44 pilotů z 28 zemí.

Kategorie Open

V otevřené kategorii, tedy kategorii kluzáků s rozpětím křídel nad 18 metrů, bude létat současná světová jednička Laurent Aboulin z Francie. Sesadit ho se bude pokoušet světová trojka Michael Sommer z Německa nebo desítka Lukasz Wojcik z Polska.
Zvědaví budeme na matadora českého plachtění a létajícího kapitána českého týmu Petra Krejčiříka (IGC 116) z Aeroklubu Hranice a jeho týmového kolegu Tomáše Rendlu (IGC 252) z Aeroklubu Zbraslavice.
Celkem v této kategorii soutěží 35 pilotů ze 25 zemí.

cz_team_pilots_web

Český tým WGC 2017 – Austrálie, Benalla
Zleva Ondřej Bordovský, Radek Krejčiřík, Tomáš Rendla, Roman Mraček, Petr Krejčiřík a Petr Svoboda.

O celkových výsledcích nerozhoduje průběžné pořadí v mezinárodním plachtařském žebříčku, ale momentální forma, týmová souhra a také štěstí na počasí a rozhodnutí.
Konečné výsledky budeme znát v sobotu 21. ledna 2017. Do té doby sledujte denně aktualizované zprávy na www.airZone.TV.


Reportáž vzniká díky podpoře Aeroklubu ČR a Plachtařského spolku České republiky:

Aeroklub České republiky Plachtařský spolek České republiky

Zveřejnit odpověď