ON-LINE: WGC 2017 – SO 21. 1. DEN 13 – České hop nebo trop nevyšlo – Češi po boji v poli poražených

-wgc-masthead-5

On-line zpravodajství ze 34. mistrovství světa v plachtění z Austrálie.


DEN 13 – Sobota 21. ledna

Dobré ráno z Benally,

obloha je jasná, s teplotami v 9 hodin kolem 15 stupňů. Všichni očekáváme letový den, který rozhodne o úspěchu a neúspěchu. Briefing pilotů začíná v 10 hodin místního času.

Na briefingu je nejprve potleskem oceněn videoklip darovaný českou reprezentací organizátorům. Menší nadšení budí předpověď počasí. Opět modro, teploty do 29 °C a dostupy jen do nějakých 1500 metrů nad mořem. Tedy počasí, které nějakému výraznému útoku nenahrává. Jediní, který je to jedno a jsou stále happy, jsou Číňané, který si svou první účast na MS po mnoha desítkách let navzdory výsledkům evidentně užívají.

cinani_web

Hodinu před plánovaným startem ještě vedení soutěže pořádá manévry a otáčí startovní grid z prahu dráhy 26 na práh dráhy 08. V obou případech sice fouká z boku, ale dráha 08 je alespoň s kopce. 15m třídě zůstává původní disciplína, 18m a Open po krátké přestávce deklarují disciplínu B.

Dnešní disciplíny:
15m – AAT na 3 hodiny 3 minut – start otevřen 13:55, naši odešli 15:06
18m – racing task 281,4 km – start otevřen 14:51, naši odešli 15:08
Open – racing task 302,2 km – start otevřen 15:15, PK odešel 15:42

gagle_web

Na nebi se tvoří opět velké skupiny, stoupání sílí až na 3 m/s, ale dostupy jsou pouze k 1500 metrům. Uvidíme, zda se povede našim něco vymyslet.

I dnes jsme se přihlásili v 6:30 SEČ s živým vstupem z Benally:

https://youtu.be/UzHAS-4unCM

Přestože to ještě několik desítek kilometrů před cílem vypadalo pro Romana Mračka dobře, i poslední naděje nakonec pohasla. Roman Mraček a Petr Svoboda odešli na trať několik minut po silné skupině s vedoucími závodníky. Tuto skupinu postupně téměř dolétli a figurovali na čele pořadí. V této chvíli letěl Roman Mraček na medaili. Při dokluzu na poslední otočný bod ale opět přišla naprosto termicky neaktivní oblast. Nejprve přistál v terénu Petr Svoboda. Soupeři, kteří dříve nabrali více výšky, pak přeletěli přes nízko se trápícího Romana Mračka. Ten, když viděl, že naděje jsou ztraceny, nechtěl riskovat přistání do terénu a aniž by se snažil otočit poslední bod, obrátil směrem k letišti. Místo medaile se tak propadl až do třetí desítky.

wgc2017_den13_dokluz

V 15metrové třídě letěli Ondřej Bordovský a Radek Krejčiřík už bez ambicí na velký úspěch, i když alespoň dílčí medaile by určitě potěšila. Během letu ale bylo jasné, že v dnešních slabých podmínkách to bude spíše boj o návrat na letiště. V pohodovém tempu to naši zvládli, stačilo to ale pouze na umístění ve středu pole, stejně jako je tomu v celkových výsledcích.

V kategorii Open v době aktualizace tohoto článku ještě finální výsledky neznáme. Je to možná tím, že na letišti začíná závěrečná párty. Petr Krejčiřík ale očekává také výsledek až za 20. místem a pokles v celkovém pořadí o cca dvě příčky.

Celkové oficiální výsledky ještě v této chvíli (20:45 místního času) neznáme. Naše reportáž dneškem ale nekončí. Přihlásíme se ještě zítra se závěrečným shrnutím výsledků a rozhovory s vítězi. Jo, a Ondřej Bordovský vzkazuje Ondřeji Dvořákovi, že může být klidný – prý bude vědět…

Miroslav Oros, airZone.TV, Benalla – Austrálie

Aktuální průběžné výsledky naleznete ZDE.
On-line tracking naleznete ZDE.



34. FAI mistrovství světa v plachtění začalo v Benalle v Austrálii v neděli 8. ledna 2017. Ve třech soutěžních třídách se o tituly mistrů světa utkají nejlepší piloti z celého světa včetně šestice českých reprezentantů. Přímo z dějiště denně informuje redaktor airZone.TV Miroslav Oros, který zároveň připraví několik videoreportáží a na únor dokument pro ČT Sport.

Kdo na WGC 2017 létá?

Kategorie 15m

V 15metrové kategorii bude patřit k největším favoritům aktuální dvojka plachtařského IGC rankingu Sebastian Kawa z Polska, stejně jako čtyřka IGC rankingu Louis Bouderlique. Přehlédnout bychom ale neměli ani úřadujícího juniorského mistra světa, kterým je domácí Matthew Scutter.
České barvy v této kategorii budou reprezentovat Radek Krejčiřík (73.) z Aeroklubu Hranice a Ondřej Bordovský (230.) z Aeroklubu Krnov. Ambicí Radka Krejčiříka bude určitě první desítka.
Celkem je na startovní listině 15m kategorie 37 pilotů (včetně jedné ženy – Anne Ducarouge z Francie) ze 23 zemí.

Kategorie 18m

Největšími favority v 18metrové kategorii podle IGC rankingu budou Novozélanďan John Coutts (6.) a Francouz Eric Bernard (8.).
Do světové špičky ale patří i Čech Roman Mraček (27.) z Aeroklubu Plzeň-Letkov, který bude létat v týmu s Petrem Svobodou (141.) z téhož letiště.
Celkem se v této kategorii do startovního gridu každý soutěžní den seřadí 44 pilotů z 28 zemí.

Kategorie Open

V otevřené kategorii, tedy kategorii kluzáků s rozpětím křídel nad 18 metrů, bude létat současná světová jednička Laurent Aboulin z Francie. Sesadit ho se bude pokoušet světová trojka Michael Sommer z Německa nebo desítka Lukasz Wojcik z Polska.
Zvědaví budeme na matadora českého plachtění a létajícího kapitána českého týmu Petra Krejčiříka (IGC 116) z Aeroklubu Hranice a jeho týmového kolegu Tomáše Rendlu (IGC 252) z Aeroklubu Zbraslavice.
Celkem v této kategorii soutěží 35 pilotů ze 25 zemí.

cz_team_pilots_web

Český tým WGC 2017 – Austrálie, Benalla
Zleva Ondřej Bordovský, Radek Krejčiřík, Tomáš Rendla, Roman Mraček, Petr Krejčiřík a Petr Svoboda.

O celkových výsledcích nerozhoduje průběžné pořadí v mezinárodním plachtařském žebříčku, ale momentální forma, týmová souhra a také štěstí na počasí a rozhodnutí.
Konečné výsledky budeme znát v sobotu 21. ledna 2017. Do té doby sledujte denně aktualizované zprávy na www.airZone.TV.


Reportáž vzniká díky podpoře Aeroklubu ČR a Plachtařského spolku České republiky:

Aeroklub České republiky Plachtařský spolek České republiky

Zveřejnit odpověď