ON-LINE: WGC 2017 – ÚT 10. 1. DEN 2 – Čeští „dlouháni“ budou útočit zezadu

-wgc-masthead-5

On-line zpravodajství ze 34. mistrovství světa v plachtění z Austrálie.

34. FAI mistrovství světa v plachtění začalo v Benalle v Austrálii v neděli 8. ledna 2017. Ve třech soutěžních třídách se o tituly mistrů světa utkají nejlepší piloti z celého světa včetně šestice českých reprezentantů. Přímo z dějiště denně informuje redaktor airZone.TV Miroslav Oros, který zároveň připraví několik videoreportáží a na únor dokument pro ČT Sport.

cz_team_pilots_web

Český tým WGC 2017 – Austrálie, Benalla
Zleva Ondřej Bordovský, Radek Krejčiřík, Tomáš Rendla, Roman Mraček, Petr Krejčiřík a Petr Svoboda.


 

Průběžně aktualizované zpravodajství (nejvýše je vždy aktuální den):

Úterý 10. 1. – 2. den – Čekání na slunce a první body pouze pro kategorii OPEN

11:15 (1:15)
Dobré dopoledne z Austrálie,
na letišti v Benalle je vše nachystáno pro první soutěžní let MS v plachtění v klapkových třídách. Po včerejším celodenním dešti se zpočátku polojasná obloha kolem 10. hodiny úplně zatáhla střední oblačností, ale předpokládá se, že by se mělo počasí vylepšit na letové. Momentálně je bezvětří s teplotou kolem 25°C.

wgc_day2_DSC02483

Aktuální počasí v Benalle

Pro všechny soutěžní třídy jsou připraveny soutěžní úlohy typu RACE, tedy uzavřené tratě s přesně stanovenými otočnými body. 15m třídu čeká trať dlouhá 343,5 km (248,2 km v případě kratší varianty), 18 metrová třída poletí 375,6 km (257,4 km) a kategorie Open 370,8 km (285,3 km).

wgc_day_2_DSC02479

Roman Mraček

Taktikou českého týmu je zpočátku příliš neriskovat a v očekávaných slabších podmínkách se soustředit především na obletění trati a návrat na letiště. Dnes se ještě rozhodovat nebude.
První starty jsou očekávány kolem 12:30 místního času, je ale možné, že se ještě posunou na pozdější odpoledne.

16:20 (6:20)

wgc_day2_odjezd
Ve 13:35 organizátor zrušil soutěžní den pro kategorie 15 a 18 m. Na briefingu na startu byla zadána nová disciplína alespoň kategorii Open – AAT trať s minimální dobou letu 2 hodiny. Startovní páska byla otevřena před 16. hodinou. Petr Krejčiřík a Tomáš Rendla letí, na trať odletěli v 15:59. Zpět by měli být kolem 18. hodiny místního času. Na trati stoupání kolem 2 m/s s dostupy do 1400 metrů.

wgc_day2_open

19:45 (9:45)

Všichni piloti kategorie OPEN jsou zpět na letišti. Nejlépe si s dnešními podmínkami poradila dvojice německých pilotů Michale Sommer a Tassilo Bode. Za dvě hodiny a jedenáct minut uletěli 282 km. Smůlu měla bohužel naše dvojice Petr Krejčiřík a Tomáš Rendla. Češi volili stopu středem první otočné kružnice v jejíž severní části ale narazili na oblast bez stoupavých proudů. Po boji těsně nad zemí se nakonec vyzvedali, ale hned na úvod mistrovství z toho je ztráta více než 200 bodů a 23. a 26. průběžné pořadí. Velice dobře letěl celou trať Francouz Laurent Aboulin, ale cca 30 kilometrů před cílem hledal dvacet minut poslední potřebné stoupání. Zdržení ho nakonec posunulo až na 14. místo. Historicky prvních šest bodů za uletěných 6,33 km získal pro Čínu na mistrovství světa čínský reprezentant Peng Do.

wgc_day2_cil

Výsledky 1. disciplíny kategorie OPEN naleznete ZDE.

Předpověď počasí na středu a čtvrtek dává naději na ulétnutí dvou platných disciplín pro všechny tři kategorie. Budeme u toho!

Podívejte se také na video ze „skryté“ časosběrné kamery, kterou omylem z místa jejího umístění donesli do svého stanu členové nizozemského týmu. Vypovídá nakonec hodně nejen o počasí, jak bylo původně zamýšleno, ale můžete nahlédnout i do pozadí závodu.


Pondělí 9. 1. – 1. soutěžní den zrušen

WGC_2017_IMG_4536

Pohled na Benalla Lake z bezprostřední blízkosti Českého domu

7:30 (21:30)
Dobré ráno či dobrý večer z Benally! Ve státě Victoria je příjemné ráno s teplotami těsně nad 20°C, bezvětřím a polojasnou oblohou. Meteorologové ale předpovídají zhoršování situace, přibývání oblačnosti a během dne dokonce déšť. Není divu, že „český dům“ u jezera Benalla se probouzí k životu jen pozvolna. Další zprávy po 10. hodině.

WGC_2017_IMG_4537

Český dům, respektive domeček

10:30 (0:30)
Vzhledem k předpovědi špatného počasí je dnešní soutěžní den zrušen. Další  dny ale vypadají velice nadějně.

IMG-20170109-WA0016

Briefing

 


 

Neděle 8. 1. – Volný den a slavnostní zahájení

vlajky

Po několika tréninkových dnech, ve kterých čeští reprezentanti předvedli velice dobré lety, je neděle 8. ledna vyhlášena volným dnem. V Benalle je od rána pod mrakem, vane mírný vítr do 5 m/s s teplotou okolo 25 °C. Oficiální zahájení mistrovství světa proběhne od 17 hodin místního času v parku v centru Benally. Čeští reprezentanti využívají volného dne k dolaďování lesku svých strojů a drobných technických nedokonalostí.

repre_04 repre_03
repre_02 repre_01

V Benalle budou soutěžní kluzáky vlekat v Austrálii oblíbené poníky – Piper PA-25 Pawnee. Ty zcela zaplnily jeden z hangárů.

PV-25-Pawnee

K vlekání je ale připraven i velmi zřídka vídaný zcela atypický letoun Transavia PL-12 Airtruck. Určitě o něm přineseme některý volnější den bližší informace.

PL_12_Airtruck

V 17 hodin místního času pak začal zahajovací ceremoniál. Atmosféra a také rozhovory s českými reprezentanty o jejich ambicích na tomto šampionátu jsou zachyceny v následujícím videu.

(Můžete také využít odkaz na YouTube: https://youtu.be/A6gTN64FnwE)

První soutěžní den je naplánován na pondělí 9. ledna. Z Benally se vám opět přihlásíme s aktuálními zprávami.

Miroslav Oros, airZone.TV, Benalla – Austrálie


Přečtěte si články a pusťte si videa ze všech dní WGC 2017:


 

Kdo na WGC 2017 létá?

Kategorie 15m

V 15metrové kategorii bude patřit k největším favoritům aktuální dvojka plachtařského IGC rankingu Sebastian Kawa z Polska, stejně jako čtyřka IGC rankingu Louis Bouderlique. Přehlédnout bychom ale neměli ani úřadujícího juniorského mistra světa, kterým je domácí Matthew Scutter.
České barvy v této kategorii budou reprezentovat Radek Krejčiřík (73.) z Aeroklubu Hranice a Ondřej Bordovský (230.) z Aeroklubu Krnov. Ambicí Radka Krejčiříka bude určitě první desítka.
Celkem je na startovní listině 15m kategorie 37 pilotů (včetně jedné ženy – Anne Ducarouge z Francie) ze 23 zemí.

Kategorie 18m

Největšími favority v 18metrové kategorii podle IGC rankingu budou Novozélanďan John Coutts (6.) a Francouz Eric Bernard (8.).
Do světové špičky ale patří i Čech Roman Mraček (27.) z Aeroklubu Plzeň-Letkov, který bude létat v týmu s Petrem Svobodou (141.) z téhož letiště.
Celkem se v této kategorii do startovního gridu každý soutěžní den seřadí 44 pilotů z 28 zemí.

Kategorie Open

V otevřené kategorii, tedy kategorii kluzáků s rozpětím křídel nad 18 metrů, bude létat současná světová jednička Laurent Aboulin z Francie. Sesadit ho se bude pokoušet světová trojka Michael Sommer z Německa nebo desítka Lukasz Wojcik z Polska.
Zvědaví budeme na matadora českého plachtění a létajícího kapitána českého týmu Petra Krejčiříka (IGC 116) z Aeroklubu Hranice a jeho týmového kolegu Tomáše Rendlu (IGC 252) z Aeroklubu Zbraslavice.

cz_team_pilots_web

Český tým WGC 2017 – Austrálie, Benalla
Zleva Ondřej Bordovský, Radek Krejčiřík, Tomáš Rendla, Roman Mraček, Petr Krejčiřík a Petr Svoboda.

O celkových výsledcích nerozhoduje průběžné pořadí v mezinárodním plachtařském žebříčku, ale momentální forma, týmová souhra a také štěstí na počasí a rozhodnutí.
Konečné výsledky budeme znát v sobotu 22. ledna 2017. Do té doby sledujte denně aktualizované zprávy na www.airZone.TV.


Reportáž vzniká díky podpoře Aeroklubu ČR a Plachtařského spolku České republiky:

Aeroklub České republiky Plachtařský spolek České republiky

Zveřejnit odpověď