ON-LINE: WGC 2017 – SO 14. 1. DEN 6 – Jízdu českých „patnáctek“ zastavila srážka Australana a Němce

-wgc-masthead-5

On-line zpravodajství ze 34. mistrovství světa v plachtění z Austrálie.


Sobota 14. 1. – 6. den

9:45 (23:45 SEČ)

Zima 15°C a silný vítr – taková je situace na začátku 6. soutěžního dne mistrovství světa v plachtění v Benalle v Austrálii.
Na briefingu, který začne v 10:00 budou vyhlášeny velmi dlouhé úlohy – 15m třída trojúhelníkový race na 419 km (případně 318 km), 18m AAT trať na 4,5 hodiny (nebo 3,5 hodiny), Open race o délce 557 km (428 km). První starty by měly začít v 11:30 místního času.

I dnes se v 6:30 SEČ (16:30 místního času) jsme se přihlásili z českého stanu s informacemi o aktuální situaci na trati:

17:15 (7:15 SEČ)

Přestože to v 15m třídě vypadalo pro české reprezentanty velice dobře, disciplína byla krátce před 17. hodinou zrušena kvůli srážce dvou pilotů. Podle nepotvrzených informací šlo o jednoho z Australanů, s kým se srazil zatím nevíme. Nejde ale o nikoho z Čechů. Oba piloti vyskočili na padácích a několik dalších kluzáků následně přistálo v bezprostřední blízkosti, aby svým kolegům pomohli. Podle dostupných informací jsou ale všichni v pořádku. Nám může být jedině líto, že se dnes nepodaří Radkovi Krejčiříkovi a Ondrovi Bordovskému skvěle rozjetou disciplínu dotáhnout do konce, protože všechny favority měli za sebou, včetně Sebastiana Kawy či Matta Scuttera.

Na zemi už je bohužel i Tomáš Rendla ve třídě Open. Už ve 14:30 přistál na 70. km na letišti Tucumwall, což znamená konec šancí na dobrý výsledek na tomto šampionátu. Jeho kolega Petr Krejčiřík tak letí sám bez možnosti spolupracovat se svým týmovým kolegou. Letí ale dobře a pohybuje se mezi 10. a 15. místem.

V 18m kategorii to dnes pro české barvy nevypadá na hvězdný výsledek. Každou chvíli budou na zemi s výsledkem kolem 110 km/h, vítězové dnes budou mít rychlost kolem 118 km/h.

22:00 (12:00)

Dnešní výsledky telegraficky:

Open: Petr Krejčiřík po problémech s výškou v cíli na 20. místě – celkově zůstává 12. Čelo mu ale o něco poodskočilo. Tomáš Rendla přistál kvůli zdravotní indispozici už na 70. km. Luxusní náskok 200 bodů po 4 disciplínách už má dvojice Britů Cheetham a Davis.

18 m: Česká dvojice se ve 3. zóně bohužel rozdělila. Roman Mraček pak letěl velkou část posledního obtížného ramene sám. Petr Svoboda ho doháněl s jinou skupinou. Rozumný výsledek pak Roman Mraček zachraňoval bravurním závěrem, ve kterém dokázal získat na své pronásledovatele 10. – 20. minut. Přesto z toho bylo až 17. místo a sestup na 10. průběžné místo. Čelo je ale stále na dohled. Petr Svoboda skončil 28. O šestnáct příček až na třetí průběžné místo poskočil dnešním vítězstvím Němec Sturm. Pronásledovatelům se začíná vzdalovat Francouz Killian Wallbrou.

15 m: Po kolizi Australana O’Donella a Němce Eiseleho byla disciplína zrušena. Radek Krejčiřík a Ondřej Bordovský letěli výborně, skončili by určitě do první desítky. Takto zůstává platné pořadí po 2. platné disciplíně.

Do konce mistrovství světa zbývá pět možných soutěžních disciplín. Vítězové budou vyhlášeni v sobotu 21. ledna.
O dalším dění vás budeme i nadále informovat zde na www.airzone.tv textem a obrazem.
S dalším živým vstupem se přihlásíme v polovině příštího týdne.

Aktuální výsledky naleznete ZDE.

Miroslav Oros, airZone.TV, Benalla – Austrálie



34. FAI mistrovství světa v plachtění začalo v Benalle v Austrálii v neděli 8. ledna 2017. Ve třech soutěžních třídách se o tituly mistrů světa utkají nejlepší piloti z celého světa včetně šestice českých reprezentantů. Přímo z dějiště denně informuje redaktor airZone.TV Miroslav Oros, který zároveň připraví několik videoreportáží a na únor dokument pro ČT Sport.

Kdo na WGC 2017 létá?

Kategorie 15m

V 15metrové kategorii bude patřit k největším favoritům aktuální dvojka plachtařského IGC rankingu Sebastian Kawa z Polska, stejně jako čtyřka IGC rankingu Louis Bouderlique. Přehlédnout bychom ale neměli ani úřadujícího juniorského mistra světa, kterým je domácí Matthew Scutter.
České barvy v této kategorii budou reprezentovat Radek Krejčiřík (73.) z Aeroklubu Hranice a Ondřej Bordovský (230.) z Aeroklubu Krnov. Ambicí Radka Krejčiříka bude určitě první desítka.
Celkem je na startovní listině 15m kategorie 37 pilotů (včetně jedné ženy – Anne Ducarouge z Francie) ze 23 zemí.

Kategorie 18m

Největšími favority v 18metrové kategorii podle IGC rankingu budou Novozélanďan John Coutts (6.) a Francouz Eric Bernard (8.).
Do světové špičky ale patří i Čech Roman Mraček (27.) z Aeroklubu Plzeň-Letkov, který bude létat v týmu s Petrem Svobodou (141.) z téhož letiště.
Celkem se v této kategorii do startovního gridu každý soutěžní den seřadí 44 pilotů z 28 zemí.

Kategorie Open

V otevřené kategorii, tedy kategorii kluzáků s rozpětím křídel nad 18 metrů, bude létat současná světová jednička Laurent Aboulin z Francie. Sesadit ho se bude pokoušet světová trojka Michael Sommer z Německa nebo desítka Lukasz Wojcik z Polska.
Zvědaví budeme na matadora českého plachtění a létajícího kapitána českého týmu Petra Krejčiříka (IGC 116) z Aeroklubu Hranice a jeho týmového kolegu Tomáše Rendlu (IGC 252) z Aeroklubu Zbraslavice.
Celkem v této kategorii soutěží 35 pilotů ze 25 zemí.

cz_team_pilots_web

Český tým WGC 2017 – Austrálie, Benalla
Zleva Ondřej Bordovský, Radek Krejčiřík, Tomáš Rendla, Roman Mraček, Petr Krejčiřík a Petr Svoboda.

O celkových výsledcích nerozhoduje průběžné pořadí v mezinárodním plachtařském žebříčku, ale momentální forma, týmová souhra a také štěstí na počasí a rozhodnutí.
Konečné výsledky budeme znát v sobotu 21. ledna 2017. Do té doby sledujte denně aktualizované zprávy na www.airZone.TV.


Reportáž vzniká díky podpoře Aeroklubu ČR a Plachtařského spolku České republiky:

Aeroklub České republiky Plachtařský spolek České republiky

Zveřejnit odpověď