ON-LINE: MS v plachtění žen 2017 – dobojováno. Alena Netušilová je stříbrná, Jana Vepřeková bronzová, v týmovém hodnocení skončily Češky třetí.

cropped-wwgc2017-head

Denně aktualizovaná reportáž z 9. FAI mistrovství světa žen v plachtění. Videa a články od redaktorů airZone.TV, kteří jsou od 20. května do 4. června přímo ve Zbraslavicích.

Aktualizovaný playlist všech oficiálních videí 9. FAI MS v plachtění žen:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLoCb3mPx-zQaVbCkQlZxq8qc8a9TDuq5X

Sobota 3. 6. 2017 – 14. den – 12. disciplína

9:00 – I dnes se očekává horké letní počasí. K poslední disciplíně 9. FAI mistrovství světa žen v plachtění vzlétnou závodnice z letiště Zbraslavice po jedenácté hodině a třicáté minutě. Všechny třídy letí úlohy AAT na 3 hodiny a 30 minut. Klubovou třídu čeká trasa 222 km: Ledeč nad Sázavou – Pávov – Rožmitál – Žirovnice – Zbraslavice, Standardní třída poletí trasu 243 km: Zruč nad Sázavou – Šlapanov – Čížkov – Kamenice – Zbraslavice. 18m třída poletí úlohu 303 km: Jedlá – Nové město na Moravě – Čížkov – Horní Cerekev – Zbraslavice.

13:30 – S ohledem na vývoj předpovědi počasí pořadatelé rozhodli o změně tras a posunuli start až na dvanáctou hodinu. Poslední závodnice tak šla do vzduchu ve 12:50. Obě české závodnice na medailových pozicích, Jana Vepřeková (třída standard, 3. místo) a Alena Netušilová (třída 18m, 2. místo), shodně a optimistiky potvrdily, že se pokusí poslední den ještě zabojovat a posunout v pořadí výše.

Alena_Netusilova

Rady a pokyny před poslední disciplínou. Alena Netušilová předvádí zatím úspěšnou „stíhací jízdu“.

14:50 – Dvě nejlepší české závodnice v boji o vítězství volí každá jinou taktiku. Zatímco Jana Vepřeková „nikam nespěchá“ a nechala své soupeřky letět před sebou, Alena Netušilová společně s kolegyněmi Lenkou Kuthanovou a Janou Trešlovou se drží naopak vpředu. Odpovídá to slovům Netušilové před startem, že šanci bude mít tehdy, když se zbaví soupeřek, které by se za ní chtěly „vézt“.

17:00 – Všechny plachtařky jsou „doma“. „Taktický plán je splněn, teď už jenom jak dopadne ve výsledcích,“ hlásí Alena Netušilová. Na výsledky se teď bude velmi napjatě čekat nejen v českém týmu.

wwgc_2017_po_zavodu

17:15 – Výsledky nepřinášejí do tváří členů českého týmu bouřlivou radost. Ve třídě 18m je Alena Netušilová dnes druhá a získává 989 bodů. Největší soupeřka Katrin Senne je čtvrtá s 932 body. V absolutním součtu to ale znamená, že Aleně uniká první příčka o pouhých 17 bodů. Na třetím, čtvrtém a pátém místě jsou Francouzky Anne Ducarouge, Marilyne Abadie-Bérard a Mélanie Gadoulet. Jana Trešlová končí celkově sedmá a Lenka Kuthanová osmá.

Ve třídě standard předvedla nejlepší „finiš“ dnes vítězná Holanďanka Doortje Grunder, ale celkově je až osmá a medailovou pozici české závodnice Jany Vepřekové ohrozit nemůže. Janě se ale dnešní úloha nevyvedla, zatímco soupeřky Magali De Cachard a Judyta Czyż jsou dnes druhá a třetí. Naštěstí bodový náskok Jany Vepřekové byl značný a třetí místo bezpečně uhájila. Vítězí Francouzka Aude Grangeray, druhá je Němka Cornelia Schaich. Dana Nováková končí celkově sedmá a Hana Trešlová osmá.

Ve třídě klubové tak pěkné výsledky české závodnice neměly. Nejlépe dnes letěla Petra Pískatá, bylo z toho šesté místo a celkové desáté. Eva Černá skončila celkově čtrnáctá a Klára Teichmannová šestnáctá. Denní vítězství si připisuje Francouzka Aude Untersee, ta ale do čelných pozic promluvit nemůže. Absolutní prvenství v kategorii bere Němka Sabrina Vogt před Američankou Sarah Arnold a další Němkou Sarah Drefenstedt.

V soutěži týmů to znamená, že nejúspěšnější, respektive nejvyrovnanější družstvo mají Francouzky, druhé jsou Němky, třetí domácí české závodnice, čtvrtá je výprava Holandska a pátá pozice patří Polsku.

Kompletní výsledky zde.

Pátek 2. 6. 2017 – 13. den – 11. disciplína

8:30 – Na MS zbývají poslední dva letové dny. Počasí vypadá, že se létat skutečně bude. Dvě Češky mají ještě šanci zasáhnout do bojů o medaile. Jana Vepřeková má po včerejším slabším výkonu na vedoucí Aude Grangeray z Francie ztrátu 206 bodů. Další dvě soupeřky na ní navíc zle dotírají. Souboj o mediale ve standardní kategorii bude velice napínavý. Alena Netušilová je po 10 disciplínách už třetí a ztráta na titul je pouhých 44 bodů. Domácí závodnice po nedokončení 2. disciplíny předvádí dokonalé zmrtvýchvstání. Dokáže ho dotáhnout do konce? První vzlety jsou dnes naplánovány na 11:45.

10:45 – Disciplíny zadány! Všechny třídy racing task – klubová 339 km, standard 354 km a 18m 422 km. První start 11:45.

3. tréning na letišti Zbraslavice

Foto Rudolf Jung

16:15 – Všechny závodnice jsou na trati. Počasí je od začátku letu dobré a ještě se vylepšuje. Jen slabý severozápadní vítr a momentální stoupání kolem 3 m/s. Francouzky v 18m třídě letí aktivně, vyrazily jako první a všechny tři letí společně. Alena Netušilová a Lenka Kuthanová ale bojují a společnými silami skupinu tří Francouzek pronásledují. Francouzky vyrazily na trať dřív, takže by to od našich nemusela být špatná taktika. To ale vycítila i průběžně vedoucí Němka Katrin Sene, která se Aleny Netušilové drží zuby nehty od protnutí startu. Těsně za půlkou trati jsou standardy. Létá se v pěkných výškách kolem 2500 m ASL.

wwgc_arcus

Foto Miroslav Oros

21:00 – Další zajímavý den, který pohřbil naděje několika doposud úspěšných závodnic. Doposud vedoucí závodnice klubové třídy Ailisa McMillan z Austrálie přistála 4 km před cílovým kruhem a rázem je v průběžném pořadí až čtvrtá se ztrátou 120 bodů na bronzovou medaili. Další kandidátka na medaili v této třídě Argentinka Paula Drazul přistála 14 km před cílem a rázem je průběžně devátá.

Ve standardní třídě dnes Němka Cornelia Schaich letěla takticky a dostala se na průběžnou druhou příčku. Jana Vepřeková je třetí se ztrátou 25 bodů. Vedení stále drží Aude Grangeray z Francie. Její náskok na pronásledovatelky je necelých 200 bodů. Čtvrtá Ulrike Teichmann z Německa už ztrácí na medaili přes 300 bodů.

V 18m třídě už je Alena Netušilová druhá. Vedení si o několik bodů upevnila dnešním vítězstvím Katrin Senne z Německa, ale 84 bodů je smazatelných.

Češky se po dnešku o trochu přiblížily v týmové soutěži druhým Němkám, vedou stále Francouzky.

Šampionát bude vrcholit sobotní 12. úlohou.

Kompletní výsledky naleznete zde.

Čtvrtek 1. 6. 2017 – 12. den – 10. disciplína

7:00 – Po vydařeném Baba Jaga ceremoniálu (podívejte se na video) a dni zaslouženého odpočinku se ve Zbraslavicích opět vše chystá na další soutěžní den. Už desátý! Dosavadní rekord v počtu odletěných disciplín při ženských mistrovstvích byl osm platných úloh. Organizátoři se ale netají tím, že pokud to bude možné, poletí se včetně dneška ještě třikrát. Od časného rána máme ve Zbraslavicích slunečno, vane mírný severovýchodní vítr.

8:00 – První start se dnes předpokládá už v 11:30. Vše bude upřesněno na briefingu v 10:00.

9:00 – Předběžné zadání tratí: Club – racing task 258 km, Standard – racing task 295 km, 18m – racing task 321 km.

3. tréning na letišti Zbraslavice

Příprava soutěžního gridu – foto Rudolf Jung

14:20 – Starty začaly skutečně s úderem půl dvanácté. Klubová třída měla start otevřen ve 12:11, standardní ve 12:26 a 18metrová ve 12:40. Na trať se vydala většina pilotek až kolem 14. hodiny.

16:00 – První zpět na letišti bude dnes zřejmě Annemiek Koers z Nizozemska, průběžně pátá pilotka klubové třídy. Do cíle jí zbývá kolem 40 km, výška kolem 1900 m nad mořem, to už by jí mělo vyjít. O nějakých 15 kilometrů za ní je její týmová kolegyně Lilian de Bruijn. Nizozemky vyrazily na trať velice brzy, ale zdá se, že v případě Annemiek Koers to byla dobře zvolená taktika. Mimo letiště naopak už přistála Francouzka Aude Untersee.

16:30 – Skutečně, Nizozemka Annemiek Koers je na letišti a má za sebou celou trať. Její pronásledovatelky nemají ještě ani otočený poslední otočný bod. To vypadá pro Annemiek na pěkné bodové žně.

18:30 – Všichni jsou na zemi, kromě dvou polských děvčat. Joanna Biedermann s 18m kluzákem ASG 29E je několik kilometrů od letiště a pravděpodobně doletí. Halina Rynkiewicz se toulá někde u Jihlavy a příliš velké naděje na doletění jí nedáváme. Třeba nás ale překvapí!

19:15 – Nepřekvapila, bezpečně přistála v Jihlavě.

Mile nás ale po dnešku překvapuje pohled do výsledkové listiny v 18m kategorii. Alena Netušilová je po dnešním druhém místě už na 3. pozici a na první místo jí chybí jen 44 body – to bude ještě boj.

Naopak nemile nás dnes překvapily Češky v kategorii Standard. Jana Vepřeková dnes skončila až devátá se ztrátou 334 bodů na vítězku  Aude Grangeray z Francie a průběžně padá z prvního na druhé místo.  Titul jí odskakuje na více než 250 bodů, stříbro je ale stále na dosah. Přistáním do pole ztrácí naděje na medaili Dana Nováková.

Annemiek Koers je dnes skutečně nejrychlejší, ale po započítání koeficientů výkonnosti kluzáků je v disciplíně šestá. Vítězí a s náskokem 206 bodů průběžně vede Australanka Ailsa McMillan.

Mistrovství pokračuje v pátek a v sobotu 11. a 12. soutěžní úlohou.

Zadání úloh a výsledky zde.

Úterý 30. 5. 2017 – 10. den – 9. disciplína – dvouhodinové úlohy přes určené prostory

První závodnice jdou podle tříd a určených gridů do vzduchu po 12.00 hodině. Krátké úlohy pamatují na dnešní ne zcela jistý vývoj počasí, únavu závodnic po odlétaných 8 disciplínách s jedinou denní přestávkou a i na to, že dnes je čeká Baba-Jaga ceremoniál, kdy zkušené závodnice přivítají u večerní vatry mezi sebe novicky – premiérové účastnice světového šampionátu.

wwgc_2017_utery

Zadání úloh a výsledky zde.
On-line tracking zde.

Počasí evidentně s pilotkami dnes spolupracovalo – svědčí o tom i dosažené průměrné rychlosti. Ve standardní třídě dnes máme na první pozici dvojici německých pilotek – Sarah Drefenstedt a Sabrinu Vogt. V klubové třídě dnes vítězí Francouzka Magali De Cachard s průměrnou rychlostí 127,24 km/h. A v 18m třídě také Francouzka – Anne Ducarouge s rychlostí 143,2 km/h. České pilotky dnes malinko zaostaly za nejrychlejšími, ale věříme, že pouze letěly na jistotu, aby v závěrečných dnech mohly zaútočit.

Ve standardní třídě drží stále vedení Australanka Ailsa McMillan a české pilotky už mohou pomýšlet v nejlepším případě na umístění v první desítce.
V klubové třídě máme naopak největší želízka v ohni. Stále vede Jana Vepřeková s náskokem 77 bodů před Francouzkou Anne Ducarouge. Třetí místo drží Dana Nováková a boj o pódium ještě nevzdává ani zatím pátá Hana Trešlová.

V 18m třídě je Alena Netušilová v průběžném pořadí už čtvrtá a na třetí Marilyne Abadie-Bérard z Francie ztrácí pouhých 52 bodů. Po katastrofálním propadu po druhé disciplíně je návrat české reprezentantky do boje o cenné kovy malým zázrakem. A na vedoucí závodnici Katrin Senne z Německa ztrácí česká bojovnice už jen 166 bodů. Soutěž ale končí až po poslední disciplíně, kterou by celý peleton měl absolvovat v sobotu 3. června.

DSC02552

Ano, organizátoři otevřeně deklarují, že se bude létat, dokud to půjde. Aby soutěžící i organizátoři nabrali dostatek sil, vyhlásili na středu 31. května volný den. A aby tomuto plachtařskému maratonu, který se počtem odlétaných disciplín určitě zapíše mezi ty nejvydařenější v historii ženských mistrovství světa, přálo počasí i v dalších dnech, je na dnešní večer připravena tradiční, tak trochu okultistická vsuvka. Nejzkušenější pilotky dnes v tzv. Baba-Jaga ceremoniálu přijmou mezi sebe novicky – tedy ty, které se mistrovství světa účastní poprvé. Pokusíme se to zachytit v zítřejším videu.

Všechny výsledky i zadání tratí naleznete ZDE.

Pondělí 29. 5. 2017 – 9. den – 8. disciplína – Termika jako v Austrálii

To, co si předseda Aeroklubu Zbraslavice Jan Hýla v úvodním rozhovoru této reportáže přál, tedy odlétnout alespoň osm platných disciplín, se dnes stává skutkem.

wwgc_8_soutezni_den

Všechny třídy mají vypsané AAT disciplíny na 2 hodiny. Počasí panuje je pro plachtění na Českou republiku excelentní, jak dopoledne hlásí pořadatelé, umožní stoupat 3 metry za vteřinu a dá se srovnávat s australskými podmínkami. A také první výsledky potvrzují, že průměrné rychlosti překonání tratí jsou velmi vysoké, u nejvýkonnější 18m třídy ke 130 km/hod.

České pilotky, podle průběhu dění na trati, využívají i dnešní den v pokračujícím vylepšování pozic.

Což se i daří. V nejsilnější třídě 18m se Alena Netušilová v průběžném pořadí díky dalšímu dennímu vítězství posouvá o dvě příčky vpřed a je už čtvrtá, bodově velmi blízko k medailovým pozicím, kde stále ještě první dvě místa udržely Francouzky. Zde ale ještě vůbec nic není rozhodnuto! Skvěle letěly i Jana Trešlová ( dnes 3.) a Lenka Kuthanová (dnes 4.). Mezi českou trojici se vklínila jen celkově třetí, dnes druhá, Němka Katrin Senne. Mimo hru není ani celkově pátá Polka Joanna Biedermann.

wwgc2017-8_soutezni_den_Bidermannova

Kategorii Standard už Češky vévodí. Dana Nováková dnes vítězí před Janou Vepřekovou, třetí je Polka Judyta Czyż a čtvrtá opět naše Hana Trešlová.  Jana Vepřeková celkově vede, Dana Nováková je druhá, Hana Trešlová pátá.

Ve standardní třídě se dnes blýskla Italka  Elena Fergnani, druhá a třetí jsou Britky Ayala Truelove a Elizabeth Sparrow. Z naší trojice reprezentantek této třídy se do první desítky vešla jen osmá Petra Pískatá.

Všechny výsledky i zadání tratí ZDE.

Neděle 28. 5. 2017 – 8. den – 7. soutěžní

Po dvou dnech dlouhých úloh v náročném stále teplejším počasí dnes organizátoři zvolili lehčí úlohy zhruba s polovičními trasami oproti včerejšku. Třída club poletí 205 km: Ledeč nad Sázavou – Čechtice – Přibyslav – Tábor – Zbraslavice, třída standard 202 km: Zruč nad Sázavou – Strážiště – Polná – Tábor – Zbraslavice a třída 18m 245 km: Jedlá – Načeradec – Nové Veselí – Tábor – Zbraslavice.

wwgc_2017_7_soutezni den

Dnešek přinesl pro plachtařky i diváky změnu – foukalo od jihovýchodu, tedy z opačné strany než předešlé dny a tak se i z opačné strany letiště startovalo, tzn. do kopce.

Krátké trasy dnešních úloh znamenaly větší volnost při volbě nejvhodnější doby, kdy se přeletět startovací linii a vydat se na trasu. První letadlo (třídy club) se vzhůru ve vleku vzneslo ve 12 hodin a na trasy se začaly vydávat pilotky většinou až po 14 hodině.  Na přistání se přiblížily po třech a půl hodinách letu. Bohužel, českým pilotkám v klubové třídě se nedaří, ale je to jediná třída, kde se velmi dobře vede mimoevropským pilotkám (Austrálie, USA, Argentina).

Trojice Nováková, Vepřeková Trešlová z třídy standard dnes ukázala, že to s ovládnutím čelných pozic myslí vážně. Bylo to druhé, třetí a čtvrté místo. První skončila Nizozemka Doortje Grunder, která je ale celkově až osmá, zatímco Vepřeková první a Nováková třetí.

Skvěle dnes zabojovaly též české závodnice ve třídě 18m – lépe, už to ani nejde: Alena Netušilová první, Jana Trešlová druhá, Lenka Kuthanová třetí!

Suma sumárum – Češky se zabydlely v pořadí týmů na třetím místě.

Kompletní výsledky zde

Sobota 27. 5. 2017 – 7. den – 6. soutěžní

Po včerejších dlouhých distancích čekají dnes závodnice ještě delší, protože i počasí se očekává ještě lepší. Klubová třída poletí trasu 336 km Ledeč nad Sázavou – Chýšky – Vír – Mezná – Zbraslavice. Standardní třída 346 km Zruč nad Sázavou – Orlík – Nedvědice – Pelhřimov – Zbraslavice. Třída 18m letí trasu 409 km Jedlá – Milín – Žirovnice – Brněnec – Želiv – Zbraslavice.

wwgce_6_soutezni den_start

Dnešní den se dá jednoduše charakterizovat jako den velké ofenzívy německých závodnic.

První na launch jdou závodnice klubové třídy a od zvletu do doby, než překročily startovní linii nad Ledčí nad Sázavou v JZZ směru, kroužily téměř dvě hodiny. Velmi dobře vychází, jak už jsme předeslali, dnešní úloha Němkám,  Ines Engelhardt, Sarah Drefenstedt a Sabrina Vogt dolétají na třetím až šestém místě. Bodově je před nimi jen Australanka Ailsa McMillan, která si tak upevňuje vedení ve třídě a Američanka Sarah Arnold. Z Českých závodnic Petra Piskatá končí dnes 13., Klára Teichmannová 16. a Eva Černá 20.

Ve standardní třídě má naopak česká „výprava“ do domácích Zbraslavic slibná želízka v ohni. Jenže dnešní den nevychází tak jako včerejšek. Jana Vepřeková je až sedmá, celkové vedení jí však zůstává. Hana Trešlová a Dana Nováková se dělí o páté místo. První dvě místa patř Němkám a další dvě Francouzkám.

Ve třídě 18m pokračoval i dnes útok německé pilotky Katrin Senne na Francouzskami ovládané čelní pozice. Nestačila dnes jen na výkon Mélanie Gadoulet, která je celkově druhá, Katrin Senne třetí a prvenství stále drží Marilyne Abadie-Bérard, která dnes dolétá na čtvrté pozici. Velmi dobře bez výrazné ztráty dnes bojují též Polka  Joanna Biedermann (5. místo) i česká reprezentantka Alena Netušilová (6. místo).

Kompletní výsledky zde.

Pátek 26. 5. 2017 – 6. den – 5. soutěžní

Po odpočinkovém dnu, kdy i pěkné počasí někde odpočívalo a bylo většinou zataženo, je dnes opět pěkné letové počasí. Na odpoledne jsou vypsány pro všechny třídy polygony se 4 otočnými body.

5_soutezni_den_personal

Klubová třída 305 km: Ledeč n.S. – Jihlava – Lety – Zvíkov – Horní Cerekev –  Zbraslavice. Standardní třída 337 km:  Zruč nad Sázavou – Třešť – Drhovle – Lety – Pávov – Zbraslavice. 18m třída 400 km: Jedlá – Jihlava – Planiny – Lnáře – Stonařov – Zbraslavice.

5_soutezni_den_start

Dnes to zatím vypadá, že první domů doletí závodnice klubové třídy. Letí víceméně společně, jen Němka Sarah Drafenstedt se utrhla a přistane asi první.

Radost německé výpravě dělá i v 18m třídě Katrin Senne, která je v čele společně s naší Alenou Netušilovou. Všechny tři Francouzky, které zatím průběžně drží první tři místa, jsou za nimi, i když náskok není velký.

Ve standardech vede s velkým náskokem před ostatními pohromadě letícími soupeřkami Holanďanka Doortje Grunder-Bleeker. Jenže ta na rozdíl od svých pronásledovatelek už nemá výšku.

První se na letišti Zbraslavice objevuje dvojice německých závodnic z klubové třídy, Sarah Drefenstedt a Sabrina Vogt. Jenže to byly právě Němky, kdo se první rozhodl vyrazit na trať a přeletět startovní linii, zhruba o 40 minut dříve než tak učinila Australanka Ailsa McMillan, která nakonec dnes byla v této kategorii je nejrychlejší a v celkové pořadí poskočila o sedm příček na čtvrté místo. První zůstává i po dnešku Nizozemka Annemiek Koers. Českým závodnicím klubové třídy se ani dnes nedaří a berou 17., 18. a 20. místo.

Ve třídě 18m dnes od začátku diktovala tempo Němka Katrin Senne spolu s naší Alenou Netušilovou. Němka také první sedá na letiště a dnešní den vyhrává. Tím připravuje zajímavou zápletku na další dny, protože se posouvá na celkové třetí místo – dosud v této kategorii všechny tři medailové pozice držely Francouzky (1. Marilyne Abadie-Bérard, 2. Mélanie Gadoulet, 3. Anne Ducarouge). Druhá dolétá Polka Joanna Biedermann a třetí Alena Netušilová, která zůstává stále jen na celkovém šestém místě.

Třídě standard dnes zůstává „Černý Petr“, dolétá poslední. Výborné pro české barvy je ale to, že vítězí Jana Vepřeková a Dana Nováková je třetí, mezi ně se vklínila Polka Judyta Czyż.  Jana Vepřeková se tak vrací na průběžnou vedoucí pozici, Nováková je celkově třetí.

Kompletní výsledky zde.

Čtvrtek 25. 5. 2017 – 5. den – odpočinkový den

Po čtyřech odlétnutých disciplínách je dnes na MS v plachtění žen 2017 vyhlášen odpočinkový den. Mistrovství světa je platné, ale očekává se ještě boj. Počasí by mělo být i v dalších dnech plachtařkám více než nakloněné.

VIDEO ZE 4. DNE:
Pořadí žen na MS v plachtění v Zbraslavicích ve čtvrtém soutěžním dnu řádně pročesal vítr. Domácí zbraslavickou Alenu Netušilovou nikde ve známém terénu nepřekvapil a dolétla s velkým náskokem první. Český tým je po čtyřech soutěžních dnech třetí za Holandskem a vedoucí Francií.

https://youtu.be/wGan1ghpuY8

Průběžné výsledky zde

Středa 24. 5. 2017 – 4. soutěžní den

Ve Zbraslavicích od časného rána fouká a oblohou se honí hustá oblačnost s nízkými základnami. Přesto vedení soutěže nařizuje na prahu dráhy 33 postavit soutěžní grid. Hlavní briefing je posunut z 10. na 11. hodinu. Počasí se postupně vylepšuje…

wwgc2017_D4

Jsme na mistrovství světa, kam se probojovaly ty nejlepší plachtařky světa. Proto se i čtvrtý den po sobě letí. Slunce řádně připaluje a základny mraků se tvoří ve dvou kilometrech nad zemí. Vane sice velice silný vítr, ale… Jsme na mistrovství světa. Klubová třída letí AAT disciplínu na 2 hodiny po trase Ledeč nad Sázavou, Jihlavu (15 km sektor), Naceradov (20 km) a Třešť (15 km), Zbraslavice. Standardní třída letí RACE 296,34 km – Zruč nad Sázavou, Želetava, Olbramov, Pavov, Zbraslavice. A 18m třída letí také RACE na 316,35 km – Jedlá, Luka, Olbramov, Želetava, Zbraslavice.

Pokud dobře koukáme, tak Alena Netušilová je dnes v cíli opět první! A s obrovským náskokem před svými pronásledovatelkami. Pokud bylo vše v pořádku, mohla by se česká bojovnice po katastrofálním nezdaru ve 2. disciplíně třetím vítězstvím ze čtyř disciplín dostat opět do kontaktu s čelem závodu.

Skutečně to byl den pro české barvy relativně úspěšný:

Do cíle dnes totiž nedolétá ani třetina ze všech startujících pilotek a pořadí se určuje nejen podle času, ale i podle lokality přistání. Skvělé pro český tým je, že suverénně první je Alena Netušilová v kategorii 18m, která jako domácí pilotka ze Zbraslavic využívá dobrou znalost rozmarů zdejšího počasí, dolétá domů už po dvou hodinách a 24 minutách a přičítá o 162 bodů více (765) než dnes druhá Němka Katrin Senne ( 603). Dále z kategorie 18m Lenka Kuthanová dolétá sedmá. Nejvyrovnanější výkon předvádí ale v kategorii 18m Francouzky: třetí, čtvrté a páté místo.

wwgc2017_D3

Platnost soutěžního dne ředitel soutěže Vladimír Machula potvrdil po půl deváté večer a oznámil současně na čtvrtek 25. května odpočinkový den, neboť předpověd počasí na následující dny je příznivější.

Kompletní výsledky zde.

Úterý 23. 5. 2017 – 3. soutěžní disciplína

Zatím nejlepší letový den. Vinou hrozícího deště byly vyhlášeny kratší AAT tratě pro všechny kategorie.

Klubová třída letěla dvouhodinové AAT přes dva sektory. Jak jsou dobré dnes ukázaly zbytku světa Němky. Obsadily všechny tři přední příčky. Sabrina Vogt zvítězila a dostala se i do vedení mistrovství po třech disciplínách. Petra Pískatá po osmém místě klesla na průběžnou třetí příčku.

Pro standardní třídu byla připravena také AAT trať  trojúhelníkového tvaru přes sektory se středem nad Pelhřimovem a Pískem. minimální doba letu 2 hodiny. Nejlépe letěla Polka Judita Czyž (113,84 km/h). Hned za ní se ale seřadily dvě Češky – Jana Vepřeková a Dana Nováková. Jana Vepřeková je po třech disciplínách v čele průběžného pořadí, druhá je Aude Grangeray z Francie a třetí další česká reprezentantka Dana Nováková.

Pilotky nejvýkonnějších kluzáků s rozpětím 18 metrů letěly – pro změnu – AAT disciplínu na dvě hodiny se dvěma sektory jihovýchodně a jihozápadně od letiště. Zklamání ze včerejšího propadu trochu zahnala Alena Netušilová, když trať podobně jako v první disciplíně zalétla nejlépe. Hned za ní skončila Jana Trešlová, která už je v průběžném pořadí pátá.

Kompletní výsledky a zadání tratí najdete ZDE.

Předpověď počasí na středu 24. 5. nedává moc nadějí na letový den. O tom ale rozhodne ranní briefing v 10:00 SELČ.

wwgc2017_D3

Pondělí 22. 5. 2017 – 2. soutěžní disciplína

Počasí je ve Zbraslavicích i na začátku 2. soutěžního dne příznivé. Během dne by sice měla sluneční svit tlumit vysoká oblačnost a také výšková tlaková níže na jihozápadě Čech, ale soutěžit se bude. Připraveny jsou disciplíny typu RACE o délce 252,4 km pro klubovou třídu, 253,3 km pro standardní třídu a 311,3 km pro 18m třídu. První starty jsou plánovány na 12:00.

Nakonec se letí kratší trati od 180 do 250 km. Zachycení není jednoduché, ale na trati jsou oblasti se stoupáními přes 2 m/s.

Předpověď nasouvající se vysoké oblačnosti se naplnila a kdo nepospíchal, skončil v poli. Mimo letiště dnes končí přes 20 závodnic a tak mají doprovodné týmy o zábavu postaráno. Motor na trati bohužel nahodily a domů se vrátily vítězka a druhá v první disciplíně 18m třídy Alena Netušilová a Lenka Kuthanová. A vzhledem k tomu, že do cíle několik závodnic doletělo, v průběžném pořadí se propadnou. Po boji to domů dotáhla Jana Trešlová a rázem je průběžně nejlepší z našich v této třídě.

DCIM100MEDIADJI_0003.JPG

Nejvíce závodnic obletělo celou trať v klubové třídě – 16 ze 23. Mezi nimi i Eva Černá a Petra Pískatá. Kláru Teichmannovou bohužel ztratily na trati. Pro Petru Pískatou by dnešní výsledek mohl znamenat posun do čela průběžného pořadí.

Ve standardní třídě se dnes do cíle nepodařilo doletět nikomu. Trojice našich – Dana Nováková, Jana Vepřeková a Hana Trešlová skončily podle dostupných informací všechny nedaleko Pelhřimova.

Výsledky se průběžně zpracovávají a jsou uveřejněny ZDE.

Neděle 21. 5. 2017

Po včerejším velice slavnostním a důstojném zahajovacím ceremoniálu a večerním velkorysém rautu se účastnice MS budí do velice chladného a zataženého rána. Briefing je posunut na 11:15 a meteorolog šampionátu Jan Horák rozhoduje, že se bude čekat na předpovídané zlepšení počasí, které by se mělo dostavit v průběhu odpoledne. První starty jsou plánovány na 13:00. Zatím co se za okny pomalu ale jistě klube slunce, můžete si přiblížit atmosféru zahajovacího ceremoniálu v novém videu airZone.TV.

https://youtu.be/68SHTPjBV5A

Přesně ve 13:30 odstartovala první závodnice, aby po cca hodině bylo všech 48 pilotek ve třech třídách ve vzduchu. Klubovou třídu čeká race na 171 km, standardní třídu také race na 200,7 km a 18 metrovky AAT na 2 hodiny.

wwgc_day1

Až na pět závodnic, které skončily dnes mimo letiště, dorazily všechny pilotky v pořádku zpět na letiště ve Zbraslavicích. Dnes bylo dobré neotálet s odletem, i když se dalo letět cca do 18 hodin, podmínky se postupně zhoršovaly.

Pohled do výsledků může fanoušky českých reprezentantek zatím těšit – v 18 metrové třídě vidíme na prvních dvou místech české vlaječky – Alena Netušilová zvítězila s průměrnou rychlostí 96,33 km/h, Lenka Kuthanová je druhá s rychlostí 95,54 km/h. Alena Netušilová získává hned na úvod mistrovství příjemný stobodový náskok na třetí Polku Joannu Biedermanovou.

Ve standardech ještě nemáme kompletní výsledky, takže je doplníme později. Je ale jasné, že v této kategorii dnes „zadiktovala“ Francouzka Aude Grangeray, která zaletěla trať v čase o dvacet minut rychlejším, než její nejbližší pronásledovatelky. I v klubové třídě ještě chybí výsledek Australanky Claire Scutter, která bohužel také okusila přistání v českém poli.

Kompletní výsledky naleznete zde.

Sobota 20. 5. 2017

Oficiální tréninky a technické přejímky letadel má za sebou všech 49 účastnic ze 13 zemí na 9. mistrovství světa žen v plachtění ve Zbraslavicích. Mistrovství bude dnes oficiálně zahájeno v Kutné Hoře. Konkrétně od 16:30 ve Vlašském dvoře a následně od 18 hodin v Chrámu Svaté Barbory. Videoreporáž přineseme během neděle.

Úterý 16. 5. 2017

Letiště ve Zbraslavicích se začíná utěšeně plnit účastnicemi 9. mistrovství světa žen v plachtění. To oficiálně začne slavnostním zahájením v Kutné Hoře v sobotu 20. května a bude pokračovat až do soboty 3. června, kdy je naplánován poslední možný soutěžní den. Slavnostní vyhlášení výsledků je pak naplánováno na neděli 4. června. Oficiální tréninky začnou ve středu 17. května. Ve Zbraslavicích by se mělo představit 49 pilotek ze 13 zemí světa, soutěžit by měly ve třech výkonnostních třídách kluzáků.

Podívejte se na rozhovor s Janem Hýlou – předsedou Aeroklubu Zbraslavice a šéfem organizačního výboru:

https://youtu.be/ep8IvnXcurY

airZone.TV bude mít na místě po celou dobu mistrovství svého redaktora, který se denně ze Zbraslavic přihlásí s aktuálními zprávami.

Aktuality můžete sledovat i na oficiálním webu akce www.wwgc2017.cz, na facebookové stránce, na Twitteru nebo prostřednictvím videí na YouTube.

Miroslav Oros, airZone.TV

wwgc2017_partneri

Zveřejnit odpověď