X-Alps 2015 – Den 10 – Druhým v cíli je Němec Huber. Bronz nakonec pro Guschlbauera! Mayer letí parádně! (+ rozhovory přímo ze vzduchu!)

Německý nováček X-Alpu Sebastian Huber je po celonočním pochodu na dohled od Monaka. V půl deváté ráno už to má jen 10 kilometrů a je jasné, že o stříbro ho už nikdo nepřipraví. Získá tak i cenu pro nejlepšího nováčka soutěže. Už včera odpoledne dosáhl cíle jako první počtvrté za sebou Švýcar Christian Maurer.

P-20150714-00141_News
Sebastian Huber – německý stříbrný nováček a jeho tým

Napínavý bude ale boj o bronzový stupínek. Na něj se třesou hned čtyři adepti. Samostatně postupující Rakušan Guschlbauer, který také šel celou noc a v půl deváté stoupá na startoviště nad Barcelonnette a silná tříčlenná skupina Itala Durogatiho a dvou Francouzů Girarda a Petiota, která je východně od Rakušana, má už dobrou výšku a také se připravuje na rozhodující let. Těmto čtyřem adeptům na bronz zbývá do cíle 93 kilometrů.

mapa_den10_ranoBoj o třetí místo bude napínavý! Situace v 8:30

Čech Stanislav Mayer je na 15. místě, do cíle mu zbývá 320 km. Po půl deváté stoupá na jihovýchodně orientovaný svah nad Chamonix, odkud se dnes pokusí doletět co nejdále. Stejnou taktiku volila včera skupina okolo Aarona Durogatiho a vyplatila se jim. Na stejné startoviště stoupá také Polák Faron a Rakušan Gruber.

A máme poledne! Christian Maurer už přistál na nafukovacím mole v Monaku, čímž stvrdil svůj čtvrtý triumf. Druhý Sebastian Huber je právě ve vzduchu a užívá si poslední kilometr. Zbytek startovního pole je také ve vzduchu. Nejlepší pozici pro útok na bronz má nakonec samotář Paul Guschlbauer, který letí výborně, je nad parkem Mercantor a do cíle mu zbývá 60 km. Francouzsko-italská skupina je o 20 km zpět.

P-20150713-01241_NewsZatím to vypadá, že na bronz dosáhne Paul Guschlbauer!

Nás ale zajímá, jak je na tom v poledne Standa Mayer. Letí! A podle předpokladu letí ve skupině s Polákem Pawlem Faronem a Rakušanem Stefanem Gruberem. A tak je to správné! Do boje o medaile a asi i o finanční odměny do 10. místa tito borci už asi nezasáhnou. Jediným společným cílem je stihnout doletět do Monaka. Společně to půjde lépe a bezpečněji. „Naše“ trojice už minula 8. otočný bod Mont Blanc a teď je čeká přeskok údolí nad městem Passy (ano, je to napsáno správně). Na 9. otočný bod u jezera v Annecy to je nějakých 40 km. Aktuální počasí v Annecy vypadá dobře! Vítr ze západu 2-3 m/s a jasná obloha. Piloti zde budou muset přistát, protože se budou muset podepsat na tabuli. Pak znovu na kopec a hurá do Monaka!

!!! Dovolujeme si tvrdit, že jako jediné médium na světě přinášíme právě teď přenos přímo ze vzduchu, který se nám podařilo natočit ve 12:30 se supportérem Stanislava Mayera Petrem Kostrhunem! Zde ho máte:

Situace v průběhu telefonátu
mapa_den10_CZE_poledne

A daří se! Celá skupina přistává v 14:13 v Annecy, podepisuje se na tabuli na 12. – 15. místě a už utíká zpátky na start, aby využila dobrého letového počasí k co největšímu posunu na jih k Monaku.

Boj o 3. místo je neuvěřitelné drama! Ve 14:15 se Rakušanovi Guschlbauerovi nedaří přeskočit přes 1500 metrů vysoký Cime de Roccassiera a přistává pod jeho severozápadním vrcholem, balí padák do květáku a přebíhá na druhou stranu na už od moře nafukovanou a termicky aktivnější jihovýchodní stranu. Aaron Durogati je ale stále ve vzduchu a letí, co to jde. Zvolil západnější stopu po jižních svazích a to se mu vyplatilo. V této chvíli je 14:23 a Aaron Durogati se dostává 20 km před cílem na 3. místo! Do hry by mohl promluvit ještě Francouz Petiot, který to má do cíle 29 km, letí a má slušnou výšku. Druhý Francouz Girard je o 20 km zpět a ze hry o bronz je zřejmě venku. Dámy a pánové, to je závod!!!

Nad jezerem Annecy mezitím vidíme opět letět padáky. Je 14:45 a z o 200 metrů vyššího startoviště po pouhé půlhodince od přistání odstartovala čtyřčlenná skupina pilotů na 12. – 15. místě, ve které letí Stanislav Mayer (CZE), Pawel Faron (POL), Stephan Gruber (AUT) a Nick de Freyman (FRA). A podmínky se zdají být opravdu perfektními, protože po dalších 15 minutách celá skupina s 2000 nadmořskými metry odlétá k jihu!

Krátce po 15. hodině nevíme, co máme sledovat dřív. Při pohledu na situaci v boji o třetí místo vidíme další zápletku. Aaron Durogati je zřejmě na zemi. Zbývá mu 15 km, ale je v pouhých 360 metrech a šlape silničkou severně od Nice. Naopak jeho soupeři letí. Guschlbauer ze východněji, má 1800 metrů a 15 km do cíle. Obdobně je na tom i Petiot, tomu zbývá 20 km. V této chvíli má černého Petra v rukou bohužel Ital. Na posledním otočném bodu vane poměrně silný vítr – právě proudění od moře může být příčinou problémů „našeho“ Itala.

mapa_den10_o_tretiPro Aarona Durogatiho se situace v 15:30 nevyvíjí nejrůžověji

Je 15:33 a já si dovolím tvrdit, že o bronzové medaili je rozhodnuto. Získá ji Rakušan Paul Guschlbauer, protože právě dotáčí výšku, aby mohl přeskočit poslední hřeben před Monakem a pak už mu zbývá jen doletět na poslední otočný bod Peille. Zajímavý příběh tohoto sportovce. Jeho naděje byly málem pohřbeny, když zvolil z Annecy západní stopu menšími kopci. Prakticky celý včerejšek i noc na dnešek šlapal pěšky, aby dnes senzačním letem rozhodl souboj o bronz pro sebe. Příběh schopností, vůle a houževnatosti. Ale ještě není v cíli.

Vláček Annecy – Monako je už pětičlenný. Do této skupinové akce se zapojuje i Švéd Rehnfeldt. Švéd, Polák, Čech, Rakušan a Francouz teď uhánějí ve výšce přes 2000 metrů nad jihovýchodním svahem západně od Albertville. Zde bude třeba nabrat výšku, protože je čeká velice těžký a dlouhý přeskok přes široké údolí řeky Isére. Držme palce!

Podívejme se, zda je rozhodnut boj o bronz, ale co to? Rakušan Guschlbauer je opět na zemi, přistál v zatáčce silnice pouhých 4 –  5 km severně od Peille. Nevíme, co ho k tomu vedlo, pokud si matně vzpomínám, severně od Monaka je zakázaný letový prostor severně od hory Mont Angel, to je možná důvodem. Po silnici to má ale na 10. bod maximálně hodinu, Aaron to má mnohem dál. Ale neletí ani Petiot, takže je možné, že za přistáním stojí zhoršené počasí. 20 km do cíle to má Girard a letí. To by bylo zajímavé, kdyby ještě zaútočil ze šestého místa. Zřejmě to ale už nestihne, protože Paul Guschlbauer s batohem na zádech sprintuje rychlostí 12 km/h po silničce na jih.

Pohled na sever – 16:03 a skupinka nad Albertville se stále pokouší zvednout, ale příliš se jí to nedaří. Stoupáky jsou evidentně slabé a hodně ufouknuté od jihu.

16:09 – Polák Faron jde na to! S výškou jen kolem 2000 metrů opouští bezpečí jihovýhodně orientovaného svahu a pouští to do údolí. Za ním Francouz a Rakušan. Stanislav Mayer váhá a dotáčí cenné metříky. Teď se na přeskok vydává i Švéd, Standa stále vyčkává. Přesně tuto stopu volil Christian Maurer. Teď to bude důležité. Standa stále čeká a Polák, Francouz a Rakušan se dostávají do nejkritičtějšího místa přeskoku, s největší pravděpodobností to vyjde. A teď, s odstupem nějakých 6 km se od svahu odlepuje i Stanislav Mayer. Taktika „kdo si počká, ten se dočká“ teď nebyla příliš kolegiální. Ale soudit to odtud od stolu od vystydlé kávy není fér. Moje nohy to nejsou…

16:21 – Nohy Stanislava Mayera jsou opřeny do hrazdy speedsystému, k navázání na protější svah zbývají tři kilometry. Zde už se pomalu ale jistě opět zvedá zbytek partičky. Standa bude mít problém se k ní znovu připojit. Přestože už je u protějšího svahu, ztrácí nějakých 300 výškových metrů. Soupeři spolupracují a stoupají, Standa bojuje a zvednout se mu příliš nedaří. Konečně má ustálený dvoumetrový stoupák, veze se nahoru a já si jdu uvařit čerstvou kávu.

16:38 – Boj o stupně vítězů je rozhodnutý! Třetí místo slaví na startovišti pod Peille Paul Guschlbauer z Rakouska! Ex-post se dozvídáme, že jeho poslední přistání u silnice bylo dokonce do křoví!

paul_na_stromePaul Guschelbauer přistál nad Monakem v křoví. Křoví – přítel pilota!

16:45 – Pětičlenná skupinka na 11. – 15. místě se začíná dělit. Všichni se pěkně vyzvedali a teď to budu o tom, využít zbytek dne pro co největší posun. Každý kilometr vzduchem pro nohy dobrý! Dopředu se pochopitelně dostává domácí Nick de Freyman, který to tu výborně zná. Standa se drží zpět, pokusíme se zjistit, zda je stále doprovázen Petrem Kostrhunem – naším letícím agentem.

!!! A věřte nebo nevěřte, opět se nám podařilo dovolat se Petrovi Kostrhunovi – létajícímu supportérovi Stanislava Mayera. S pětiminutovým zpožděním předáváme hovor i vám, divákům, posluchačům a čtenářům AIRZONE.TV:

17:55 – V cíli jsou už i Francouzi Girard a Petiot. Aaron Durogati se bude muset spokojit se šestým místem. Do cíle mu zbývají 2 kilometry. Skupina okolo Stanislava Mayera se pohybuje v oblasti Belleville a dá se očekávat, že dnes ještě cca 30 km uletí. Noc stráví někde v oblasti St. André. V této chvíli zbývá do cíle něco kolem 200 km. Je to ještě hodně, ale je to veselejší!

18:35 – Tak celá naše skupina už je na zemi. Dostupy už zřejmě nebyly takové, aby umožnily přeletět vysoké štíty. Standa Mayer přistál v poměrně velké výšce, což je dobré pro další postup.

21:16 – A výška je nakonec Standou Mayerem proměněna v další posun vzduchem o 20 km blíže k cíli s přistáním těsně před povolenou 21. hodinou u Saint-Julien-Mont-Denis. Standa je teď na 13. místě a do cíle zbývá 180 km. V rozmezí 11. a 18. místa je teď 20 km. Do partičky pro zítřejší hromadný posun směrem k Monaku vítáme další nové členy. Starého známého z minulých let Honzu Rejmanka reprezentujícího USA, který je momentálně 12. a také Korejce Ha. Věříme, že už brzy bude dělat „ha!“ v cíli i Standa Mayer a jeho nejbližší spolupracovníci!

Český tým necháme dnes už odpočívat, ale podařilo se nám opět spojit s Ondřejem Procházkou z týmu Aarona Durogatiho. Bohužel vinou technických problémů se nepodařilo zaznamenat rozhovor v publikovatelné podobě. Ve zkratce ale můžeme říct, že tým je nakonec s výsledkem spokojen, chvilku to vypadalo i na třetí místo, ale Aaron bohužel zvolil trochu nešťastnou stopu, která mu znemožnila přímý postup na Monako. Všichni jsou rádi, že už jsou v Monaku, Ondra Procházka nejvíc ocenil pořádnou sprchu a možnost umýt si vlasy. Na oslavy zatím nejsou myšlenky, převládá únava. Zítra to ale prý bude jinak. Drží palce i skupině pilotů, ve které je i Standa Mayer, která se dnes nachází zhruba tam, kde oni včera. Historie si pamatuje jen vítěze, takže teď už je jedno, kdo na kolikátém místě do Monaka přiletí, důležité je dokončit a společně si to v Monaku užít.

P-20150714-00515_NewsTohle je Christian Maurer a jeho supportér Thomas Theurillat. A zítra se těšíme na Standu!

To je pro dnešek z airZone.TV vše. Dobrou noc!

Omlouváme se, ale ve středu 15. července se bohužel nebudeme moct věnovat sledování X-Alpu tak intenzivně, jako doposud, protože se účastníme jiné historické události – prvního veřejného představení letounu L-410 NG. Situaci na trati budeme ale na dálku alespoň telegraficky sledovat.

Do definitivního konce závodu zbývá zbytek úterý, středa, čtvrtek a pátek dopoledne, kdy se přesně v poledne uzavře monacký cíl. Zůstaňte naladěni!

Zveřejnit odpověď