X-Alps 2015 – Den 6 – Letový den! Maurer u Matterhornu, Mayer za St. Moritzem a drží kontakt. A drží i jeho kosti… (+ rozhovor)

DSC_6669

Vymetená obloha a příjemná teplota budí závodníky do 6. dne Red Bull X-Alps. Včera se druhá vlna pronásledující první trojici rozmnožila o další piloty, kteří v drsných podmínkách letěli až do pozdních večerních hodin. Doufejme, že po chladné koupeli Švýcara Wischiho po přistání do horského jezera na záložním padáku, zchladila hlavy stále více riskujících pilotů a že jim chladná hlava vydrží až do konce závodu.

Chladnou hlavu má určitě i Standa Mayer. Po včerejším uvěznění katabází na kopci, ze kterého chvilku před tím odletěla skupinka pilotů včetně již zmíněného Wischiho, si Standa poprvé pořádně odpočinul vzdálen pár desítek minut od startu. Dnes je už od 11 hodin ve vzduchu a začátek mu jde dobře. V 11:45 je ve 2500 metrech a k 6. otočnému bodu to má nějakých 30 km. Standa je jedenáctý, ale jen 10 km před ním je sedmičlenná skupina, která může posloužit pro značkování terénu. Víme, že Standa umí dobře letět i samostatně. Letí ale i vedoucí Christian Maurer – který je o více než 100 km vpředu a blíží se k 7. točnému bodu – Matterhornu.

P-20150709-00271_News (1)

Při kontrole pozic závodníků po půl jedné vidíme, že Stanislav Mayer volí svou vlastní stopu. Oproti skupině na 4. – 10. místě se posouvá západněji od ní podél hranic více na sever. Zde ale v brutálních podmínkách volí raději přistání v horách. Hodinu a půl šlape a naštěstí nachází start a pokračuje v letu. Ital Durogati a Francouz Petiot budou mít brzy otočený 6. otočný bod, Maurer je v čele a letí sám, stejně jako druhý Němec Huber o 30 km zpět. Maurerovi zbývá k Matterhornu 60 kilometrů.

den6-mapa_odpo

Situace po přistání Standy Mayera v horách. Trochu jsme se báli, co se děje…

O tři a půl hodiny později, tedy ve čtyři odpoledne vidíme Christiana Maurera na dohled od Matterhornu. Zdá se, že jde do rozhodujícího trháku. Na Matterhornu je jasno, 3 °C a pofukuje tu tou dobou vítr o síle 5 – 8 metrů za sekundu ze západu. Závodníci tedy letí přímo proti poměrně silnému větru. Jak tu ale bude foukat, až tu bude někdo další po Chrieglovi Maurerovi, se dá těžko odhadovat, protože jeho náskok už začíná být propastný. Skvěle se do závodu vrátil Ital Durogati, kterému se po nepodařeném začátku začalo dařit a momentálně je čtvrtý! Stanislav Mayer klesl na průběžné 15. místo, ale v okolí 6. otočného bodu, kde se teď nachází je to teď jako na Václavském náměstí.

Na opravdové Václavské náměstí si už může udělat výlet Švýcar Samuel Vurpilot, který byl dnes ráno v 7:00 vyřazen z posledního 31. místa závodu. Velice příjemné je vidět zpět v akci Švýcara Wischiho. Vylovil, odbahnil, vysušil a co nevysušil, tak mu sportovně půjčili soupeři. A už si to zase poletuje průběžně na konci první desítky.

P-20150709-00466_HiRes JPEG 24bit RGB News

Standa Mayer, Michael Witschi a Standova sestra Denisa

V té už se po 18. hodině k naší radosti opět pohybuje Stanislav Mayer. Šestý otočný bod si odškrtl a stále letí. Třeba se opět se Švýcarem, který mu včera uletěl, spojí. Šlo jim to spolu dobře. Letí ale i většina dalších soupeřů. Jak moc bychom Standovi přáli obdobný husarský kousek jako při loňském X-Pyru, když se při jednom letu krásně zvedl ještě v půl osmé a předletěl spoustu soupeřů (dokument airZone.TV o X-Pyr 2014 si můžete pustit ZDE). Ještě v půl sedmé má výšku 2400 metrů…

Pak ale Standa najednou obrací prudce k jihu a letí o 90° jinou stopou než všichni ostatní. Následně přistává v na tuto oblast neuvěřitelné výšce, tedy spíš „nížce“ 202 metrů u Lagetto di Piona. Ostatní přitom volí stopu přímo k Matterhornu a snaží se udržet si co největší výšku. Zřejmě jde o taktickou variantu, která umožní zareagovat na aktuální povětrnostní situaci. Tato pozice totiž umožňuje našemu borci letět jižní i severní stranou.

den6-mapa_vecer

A situace z dnešního podvečera…

V půl desáté zastihuji supportéra Petra Kostrhuna na telefonu pilně studujícího počasí, a abych nerušil, domlouváme si rozhovor na zítra ráno.

Rozhovor mi ale jako vždy ochotně poskytuje naše hlavní hvězda – Stanislav Mayer. A zdá se mi to, nebo ne? Zní o poznání svěžeji, než včera!

Shrnutí 6. dne Stanislavem Mayerem:

 

Takže milí příznivci českého paraglidingu a hike and fly soutěží, pro dnešek dobrou noc a zítra ráno jsme zde s briefingem Petra Kostrhuna!

 

PROLOGPŘED STARTEMDEN 1, DEN 2, DEN 3, DEN 4, DEN 5

Zveřejnit odpověď