X-Alps 2015 – Den 8 – Mayer dobyl Matterhorn a míří k Mont Blancu, Maurer na dohled od Monaka

P-20150710-00019_HiRes JPEG 24bit RGB News

Stanislav Mayer a jeho supportérka – sestra Denisa Mayerová

Poměrně překvapivé informace přináší dnešní ranní telefonát do „ústředí“ českého týmu. Dosavadního supportéra Petra Kostrhuna sužovaly několik posledních dnů silné bolesti zad. Po „vyzobání“ platíčka léku na bolest za den bez potřebného účinku usoudil, že je nutné problém řešit. Po odsouhlasení vedením závodu je českému supportérovi povolena dvoudenní rekonvalescence na lůžku – formální supportérem se tak stává Denisa Mayerová. Ta sice nemá vůbec žádné zkušenosti s létáním, ale do popředí vstupuje další jméno – Martin Slíva, který po odchodu Petra Polácha už několik dní řídí český automobil. Martin je ale také zkušeným paraglidistou létajícím od 90. let 20. století. Jeho zkušenosti s létáním v Alpách asi nebudou takové, jako zkušenosti Petra Kostrhuna, ale Martin má po další dva dny Petra na telefonu, navíc meteorologickou situaci konzultuje s Karlem Vrbenským (reprezentant ČR a supportér Jana Škrabálka v roce 2009) a v kontaktu je i s dalšími týmy X-Alpu.

Situace je zapeklitá, ale i takový je X-Alp. Doufejme, že všichni dají hlavy dohromady a vymyslí pro Standu Mayera tu nejlepší cestu. Tou je podle mě zachovat chladnou hlavu, nezávodit za každou cenu a než riskovat jakékoliv zranění, raději jít pěšky. Prosím, hlavně ať se nikomu nic nestane.

Martina Slívu jsem zastihl v neděli ráno v 8 hodin a poprosil ho o shrnutí aktuální situace:

 

Osmý den přinesl mnoho zajímavého. Pozitivního i negativního. Protže jsme bohužel neměli možnost sledovat tento den tak detailně jako předchozí dny, zde je pouze telegrafický souhrn:

Předpověď počasí dávala přetrvávající západní vítr, který měl v oblasti Mont Blancu ještě zesilovat. V průběhu dne měl vítr ale slábnout. Termické podmínky byly předpovídány velice dobré s postupným zastiňováním oblačností a slábnoucími podmínkami.

Stanislav Mayer se ráno nacházel společně s několika dalšími piloty v oblasti údolí Ticina. Letový den s nakonec poměrně dobrým letovým počasím využil perfektně, kdy se mu podařilo podobně jako ostatním odstartovat a později odpoledne dosáhnout otočného bodu Matterhorn. Nebylo to ale zadarmo, Standa musel několikrát zabojovat a jednou to dokonce vypadalo na přistání v údolí ještě před Matterhornem. Naštěstí to dopadlo dobře, Standa se sice zdržel, ale dokázal se vrátit do hry a Matterhorn dobyl. Následně odletěl zpět na sever a přistál v údolí severně od Matterhornu, kde také nocoval na průběžné 14. příčce se 348 km zbývajícími do cíle.

P-20150713-00065_News

Paul Guschlbauer (AUT) už je v Annecy

Už devátého otočného bodu – přistávací plochy v Annecy dosáhli již tři borci. Jsou jimi Christian Maurer, kterému už zbývá do cíle pouhých 98 kilometrů, Rakušan Paul Guschlbauer (180 km) a Němec Sebastian Huber (204 km). Zdá se, že Chriegel si jde pro další titul mistra X-Alps!

P-20150712-00668_HiRes JPEG 24bit RGB News

Christian Maurer i v Annecy podepsán jako první

Ostatní to budou mít velice složité. Vzhledem k momentální pozici Christiana Maurera se dá očekávat, že Monaka dosáhne v pondělí odpoledne. Pokud druhý v pořadí nebude nějak zásadně útočit, Christian obligátně přenocuje v blízkosti posledního otočného bodu, aby ranním exhibičním sletem a přistáním na pontonu v Monaku ukončil své putování. Poté bude jasné, že poslední možný čas dokončení závodu bude pátek 17. července 12:00.

P-20150711-00422_HiRes JPEG 24bit RGB News

Aaron Durogati – reprezentant Itálie s českým podpůrným týmem

Závodníci od 4. do 15. místa jsou ale teprve v oblasti mezi Matterhornem a Mont Blancem. Všichni mají šanci, ale zbývá ještě prakticky třetina cesty. Dobrou pozici si připravil Ital Aaron Durogati, který si vybral night pass a už je v Chamonix, průběžně na 5. místě. Připomeňme, že otočný bod Mont Blanc je dosažen, když ho účastníci proletí nebo projdou v libovolné vzdálenosti severně od něj. V letním období navíc není možné létat nad ledovci v této oblasti. V oblasti řeky Rhóny je i proto v této chvíli strategicky připraveno mnoho pilotů.

Ačkoliv by se po dnešku mohlo zdát, že to bylo dnes o pěkném létání a posunutí se dál, taková idyla to nebyla. Např. Němec Michael Gebert večer oznamuje odstoupení ze závodu: „Po několika dnech boje o život ve vzduchu jsem se rozhodl už dál neriskovat. Bylo to těžké rozhodnutí, ale shodli jsme se na něm s celým týmem.“ Respekt i před takovým rozhodnutím. Ze závodu odstupuje po vleklých potížích s bolavou levou nohou i Rakušan Pascal Purin. Ze 32 účastníků zbývá ve startovním poli 25.

 

Všechny díly reportáže o Red Bull X-Alps 2015 na airzone.tv:

PROLOGPŘED STARTEMDEN 1, DEN 2, DEN 3, DEN 4, DEN 5, DEN 6, DEN 7

 

Zveřejnit odpověď