X-Alps 2017 – DEN 5 – Den plný obratů! Stanislav Mayer po nervydrásajícím letu na OB4 a večerní sólojízdě zpět ve skupině na 3. – 12. místě! (+ rozhovory se S. Mayerem a K. Vrbenským)

* Několikrát denně aktualizované zprávy * Telefonáty se Standou Mayerem a jeho doprovodem * Zprávy z první ruky * Fanděte s námi českému reprezentantovi!

DEN 5 – Čtvrtek 6. 7. – Aktualizace 21:00 – Den plný obratů! Stanislav Mayer po nervydrásajícím letu a večerní sólojízdě zpět ve skupině na 3. – 12. místě!

Poslechněte si rozhovor s taktikem CZ týmu Karlem Vrbenským, který analyzuje dnešní den plný obratů (natočeno 20:45):


Bezprostředně po přistání se nám podařilo dohnat Stanislava Mayera, který shrnul své dnešní dojmy (natočeno 21:10):


Vše podstatné zaznělo v zaznamenaných rozhovorech. Stanislav Mayer sice opatrně, ale na jistotu vyrazil v doprovodu svého supprotera Jiřího Dlaska směrem ke čtvrtému otočnému bodu. Velká chyba, která málem znamenala ztrátu nadějí a teoretické zdržení až tři dny přišla kolem 15. hodiny, kdy se Standa rozhodl pro let jižně od Zugspitze, kde svedl více než hodinový tuhý boj se závětřím. Ten skončil nakonec vítězně, Standa se probojoval na severní stranu, zde se zvedl, v pohodě doletěl na otočný bod, kde se podepsal, velice rychle se mu podařilo odletět a v závěrečném podvečerním dvouhodinovém padesátikilometrovém sóloletu doletěl skupinu, která mu přes den ulétla.

S_Mayer_OB4
Stanislav Mayer na 4. otočném bodu, foto Stanislav Mašek

Dramatizuje se i souboj o první místo. Christian Maurer se po dosažení 5. otočného bodu už o moc dál nepohnul a Francouz Petiot už je jen nějakých 20 km od něj. Christian Maurer ale začal upalovat po svých více na západ a je jisté, že na zítřek si vytvoří více než dobrou výchozí pozici pro rozhodující úder.

Co dodat? Náboj získává souboj o vítězství i o další pozice, Stanislav Mayer je na tom po dnešku lépe než včera, je ještě v těsnějším kontaktu a nám nezbývá než se těšit na další zážitky při sledování Red Bull X-Alps 2017.

Pokračování zítra…

DEN 5 – Čtvrtek 6. 7. – Aktualizace 8:00 – Stanislav Mayer na začátku dne v čele skupinky na 10. – 15. místě, musí se ale dostat na jižní stranu Alp

Máme tu další ráno a Stanislav Mayer už je zpět v TOP 10. Ještě včera večer dotáhl ztrátu na skupinku, která mu odskočila po jeho předčasném přistání před 3. otočným bodem a od časného rána po brzkém sletu přes řeku Inn pokračuje ve dvojici s Němcem Nübelem v pronásledování skupiny před nimi, ve které už k našemu zklamání není Ital Aaron Durogati, u kterého svítí ve výsledkové listině DNF – tedy DID NOT FINISH – nedokončil. Aaron Durogati odstoupil po déle trvajícím problému s kolenem, který se během závodu zhoršoval a Aaron nechtěl riskovat trvalé následky. Němec Nübel by ale mohl být pro Stanislava Mayera dobrý parťák, protože právě s ním Stanislav Mayer absolvoval třetí den větší část úspěšného letu.

Aaron Durogati (ITA1) performs during the Red Bull X-Alps in Aschau, Austria on July 5, 2017

Aaron Durogati z Itálie je bohužel kvůli zraněnému koleni mimo

Ve chvíli, kdy publikujeme tento článek překonává skupina na 10. – 15. místě řeku Inn jižně města Brannenburg, pokouší se posunout se do vyšších hor a vytvořit si tak co nejlepší pozici pro očekávaný letový den. Vzhledem k očekávanému zhoršení počasí je totiž klíčové, dostat se včas na jižní stranu Alp. Dá se říct, že komu se to dnes nepodaří, bude mít s dosažením cíle v Monaku velký problém. Prosadit se v vzduchu proti větru ale bude velice těžké. I proto tým Standy Mayera zvažuje využití „Night passu“, tedy možnosti vynechat povinnou přestávku od 22:30 do 5:00.

Poslechněte si rozhovor se Stanislavem Hrubanem, pozemním supportérem CZ týmu (natáčeli jsme v 8:45):


Na další dlouhý letový den se připravuje Christian Maurer, který už je ale 50 kilometrů severně od Trenta a na 5. otočný bod u Lago di Garda mu zbývá 90 kilometrů. 4. otočný bod – Lermoos Tiroler Zugspitz Arena, kde je nutné opět přistát a podepsat se, má zatím za sebou kromě Švýcara pouze Gaspard Petiot z Francie. Dá se očekávat, že Švýcar už dnes otočí 5. otočný bod a pravděpodobné je, že se přiblíží a možná i dosáhne 6. otočného bodu. Pokud by se mu to podařilo, v Monaku ho budou moct očekávat už zítra. Mluvil tady někdo o rýmě?

screen_170706_0900
Pozice Christiana Maurera 5. den v 9 hodin

Článek průběžně aktualizujeme…


Aktualizované denní souhrny:

DEN 1 a 2 – neděle 2. 7. a pondělí 3. 7.
DEN 3 – úterý 4. 7.
DEN 4 – středa 5. 7.
DEN 5 – čtvrtek 6. 7.
DEN 6 – pátek 7. 7.
DEN 7 – sobota 8. 7.
DEN 8 – neděle 9. 7.
DEN 9 – pondělí 10. 7.
DEN 10 – úterý 11. 7.
DEN 11 – středa 12. 7.
DEN 12 – čtvrtek 13. 7.


SLEDUJTE TAKÉ:

Zveřejnit odpověď