X-Alps 2017 – DEN 6 – Stanislav Mayer je už na 4. místě, ve 20:40 přistál u Lago di Garda (ve 22:00 rozhovor se Standou Mayerem)

* Několikrát denně aktualizované zprávy * Telefonáty se Standou Mayerem a jeho doprovodem * Zprávy z první ruky * Fanděte s námi českému reprezentantovi!

DEN 6 – Pátek 7. 7. – Aktualizace 21:00 – Stanislav Mayer přistál ve 20:40 u Lago di Garda

Další neskutečné odpoledne předvádí Stanislav Mayer. Po více než šestihodinovém letu ve velice slabých termických, zato pořádně větrných podmínkách, přistál 10 km severně od Lago di Garda. V té chvíli se posunul na 4. průběžné místo. Navíc se ještě dokázal přesunout na další vhodné místo ke vzletu a ve 20:25 opět odstartoval. A let se vydařil. Stanislav popoletěl dalších 6 kilometrů, přistál ve 20:40, ušetřil síly a dotáhl třetího Benoît Outterse z Francie na pouhé 2 kilometry! Přistání v přístavu Riva del Garda bylo sice hodně na hraně, ale kdo umí, ten umí. A že umí i další piloti, předvedli pár minut po něm další dva piloti, kteří přistáli na stejném místě jako náš reprezentant – Pal Takats z Maďarska a Manuel Nübel z Německa.

Poslechněte se další rozhovor se Stanislavem Mayerem (natáčeno ve 21:45):

 


Celé v
ideo z přistání Stanislava Mayera u Lago di Garda si můžete pustit na oficiálním facebookovém profilu Stanislava Mayera.

Ve 21:20 je už Stanislav Mayer opět v pohybu a společně s Němcem Nübelem se snaží přiblížit co nejblíže k otočnému bodu Monte Baldo, na který to mají 12 km vzdušnou čarou a více než 2100 výškových metrů. Zítra dopoledne by se odtud mělo dát letět, ale meteorologové vyhrožují, že brzy nastoupí srážky.

Pokračování zítra…

DEN 6 – Pátek 7. 7. – Aktualizace 17:00 – Stanislav Mayer letí trpělivě na jih a už je sedmý

Zhruba v polovině vzdálenosti k 5. otočnému bodu Monte Baldo je v 17. hodin Stanislav Mayer. V této chvíli letí už jako jediný, před malou chvílí přistál Rakušan Purin. Piloti dnes ale často využívají přistání na vrcholech kopců nebo pod jejich vrcholy, přeběhy na návětrnou stranu a opětovný start. V každém případě se posouvají velice pomalu a každý kilometr je dnes vybojovaný. Terén severozápadně od Trenta není jednoduchý – nejvyšší vrcholy mají mezi 2500 a 3000 metrů a podvečerní podmínky už nejsou ideální.

DEN 6 – Pátek 7. 7. – Aktualizace 9:00 – Po dvou hodinách spánku navíc se opět šlape na kopec, Petiot dotahuje Maurera, ale promarnil night pass

Včerejší večer a dnešní ráno vypadá v okolí italského městečka St. Leonardo am Passer jako na srazu vysportovaných batůžkářů. Během včerejšího pozdního odpoledne zde včera postupně přistálo hned osm účastníků Red Bull X-Alps 2017. Posledním z nich byl i Čech Stanislav Mayer. Některé týmy po náročném dni nikam nepospíchaly, a tak jsme mohli číst příspěvky o společném posezení dvou rivalů v pizzerii u červeného vína. I na mapce s ikonkou českého reprezentanta jsme viděli velice blízko ikonku novozélandského reprezentanta Nicka Neynense. A to bylo velice dobře, protože Standa se v noci na dnešek musel obejít bez podpory svého týmu, a tak se o našeho reprezentanta postaral novozélandský tým a také tým České televize, který točí o X-Alpu dokument. Standa ale nelenil a ještě večer se rozhodl pro výšlap do 1500 metrů, kde přenocoval.

Poslechněte si aktuální rozhovor se Standou Hrubanem – pozemním supporterem CZ týmu:


I dnes ráno se dění na jižní straně Alp rozjíždí jen pozvolna. Předpokládá se další letový den, který ale opět nebude jednoduchý. Většina pilotů si naordinovala delší odpočinek, ale po sedmé hodině ranní už zase všichni šlapou k co nejvýhodnějšímu místu pro vzlet a zachycení v termice. K dalšímu otočnému bodu – vrcholu Monte Baldo u jezera Lago di Garda zbývá skupině okolo Stanislava Mayera kolem 115 kilometrů, což je pro dnešek porce tak akorát. Ale nebude to jednoduché – předpovědi počasí hrozí převývoji oblačnosti a bouřkami.

Manuel Nuebel (GER2) flies during the Red Bull X-Alps at the Karwendel massiv, Austria on July 6, 2017.

Závod dnešní šestou hodinou ranní skončil pro Claudia Heidel Schembergera z Argentiny, který byl vyřazen podle pravidel jako momentálně poslední v průběžném pořadí. Dotáhl to „pouze“ ke druhému otočnému bodu Triglav.

Zajímavá je situace na čele. Francouz Petiot pronásleduje Švýcara Maurera a dá se předpokládat, že dnes svedou vzdušný souboj o co nejlepší pozici pro útok na Monako. Christian Maurer má ale v rukávu trumf v podobě night passu, který mu umožní využít jednu noc k posunu dále po trati. Tento trumf už Francouz v ruce nemá, protože ho využil, možná trochu nevýhodně, dnes v noci.

V 9:00 je Stanislav Mayer připraven na startu jihozápadně od vrcholu Matazpitz v nadmořské výšce 2150 metrů a je otázkou, zda bude odpočívat a čekat na termiku, nebo zda den zahájí kratším sletem a dalším výstupem na kopec, nebo zda se bude posouvat dále pěšky – posun výše po hřebeni k vrcholu Colbner – La Clava vysokému 2868 metrů by mohla být dobrá taktická volba…

Článek průběžně aktualizujeme…


Aktualizované denní souhrny:

DEN 1 a 2 – neděle 2. 7. a pondělí 3. 7.
DEN 3 – úterý 4. 7.
DEN 4 – středa 5. 7.
DEN 5 – čtvrtek 6. 7.
DEN 6 – pátek 7. 7.
DEN 7 – sobota 8. 7.
DEN 8 – neděle 9. 7.
DEN 9 – pondělí 10. 7.
DEN 10 – úterý 11. 7.
DEN 11 – středa 12. 7.
DEN 12 – čtvrtek 13. 7.


SLEDUJTE TAKÉ:

Zveřejnit odpověď