X-Alps 2017 – DEN 7 – Monte Baldo dosaženo, Mayer po 7 hodinách ve vzduchu o 100 km dál ve skupině na 3. – 10. místě

* Několikrát denně aktualizované zprávy * Telefonáty se Standou Mayerem a jeho doprovodem * Zprávy z první ruky *

DEN 7 – Sobota 8. 7. – Aktualizace 19:30 – Stanislav Mayer přistál po sedmihodinovém letu v údolí řeky Adda v Lombardii

Českému reprezentantovi se dnes podařilo posunout se na jeden zátah o nějakých 100 kilometrů blíže k Matterhornu. Pilotům, kteří jen sletěli ráno z Monte Baldo a následně vyšlápli na protější starty, se dnes podařilo uletět o něco dál. Celý „peleton“ je ale opět naskládaný v jednom dlouhém horském lombardském údolí.

Přestože na live trackingu dnes zlobí počítání zbývajících kilometrů a tedy i průběžné pořadí, podle polohy závodníků usuzujeme následující pořadí: 1. Maurer (SUI), 2. Outters (FRA), 3. Nübel (GER), 4. Takats (HUN) – ten by ale po dnešku měl 48 hodin stát kvůli penalizaci za narušený prostor, 5. Oberrauner (AUT), 6. Guschlbauer (AUT) – ten jediný ze skupiny putuje vysokými horami jižněji, 7. van Schelven (NLD), 8. Mayer (CZE), 9. Purin (AUT), 10. Huber (GER).

Bourka_Lombardie

Předpověď počasí na zítřek není příznivá, a tak to vypadá, že po pěti pěkných „fly“ dnech, přijde zase jeden „hike“ den. I proto necháme dnes český tým odpočívat a o další rozhovor požádáme až zítra, kdy to bude možná i příjemné rozptýlení při monotónním šlapání. Dobrou noc.

Momentální poloha a činnost Stanislava Mayera on-line:

DEN 7 – Sobota 8. 7. – Aktualizace 17:00 – Francouz Girard Petiot má zlomenou pravou ruku a odstupuje z 2. místa

X-Alps je krásný a zároveň krutý závod. Ještě před chvílí byl Francouz Gasper Petiot na druhém místě a v 16:45 končí. Po tvrdém přistání má naštěstí „jen“ zlomenou pravou ruku a zraněné koleno, a samozřejmě končí. Stanislav Mayer stále letí. V závodu pokračuje 25 pilotů, ale zítra ráno v 6:00 bude aktuálně poslední v průběžném pořadí vyškrtnut. Na třetí místo se dostává Maďar Takats, ale v 17:20 je na zemi u městečka Sondrio 176 km od Matterhornu a je jisté, že se bude pořadím propadávat. Navíc už nemá night pass.

Petiot_je_out

DEN 7 – Sobota 8. 7. – Aktualizace 15:00 – Stanislav Mayer šetří síly a snaží se co nejvíce letět


Start S. Mayera na Monte Baldo

„Paragliding art“ – tímto termínem by se dalo vystihnout dnešní počínání Stanislava Mayera na Red Bull X-Alps. Poté, co dopoledne vystoupal k 5. otočnému bodu Monte Baldo, vyčkával zde až do 10 hodin na nástup termiky. Oproti svým soupeřům nepodnikl nejprve slet na západní břeh Lago di Garda a poté výstup na protější kopec. To ho sice zdrželo a několik soupeřů ho předehnalo, Stanislav Mayer ale ušetřil síly, které mu po noci ze čtvrtka na pátek strávené bez podpůrného týmu pochopitelně mohly chybět. Byl to samozřejmě risk – pokud by se mu nepodařilo na východně orientovaných svazích zachytit, stejně by ho pěší výšlap neminul a náskok soupeřů by se ještě navýšil. Stanislav Mayer se ale několikahodinovým precizním „šudláním“ nuliček vyzvedal a po 15. hodině pluje v relativním klidu povětřím dále po trati. K 6. otočnému bodu Matterhornu mu zbývá 228 kilometrů.

pgart
PG art v podání Stanislava Mayera – takto vypadal jeho boj v oblasti Valle Piana

screen_170708_1515

Vede stále Christian Maurer, který momentálně stoupá pěšky k 2700 m vysokému hraničnímu hřebeni mezi Rakouskem a Švýcarskem a na otočný bod Matterhorn to má 50 kilometrů. Švýcar má velkou šanci na ještě jeden dlouhý odpolední let ze západně orientovaného startu. Na druhé místo se posunul Francouz Petiot.

Okolo 16. hodiny ve fanoušcích Stanislava Mayera trochu zatrnulo. Jeho tracking se na několik desítek minut zastavil, ale pouze vinou ztráty signálu. I v té chvíli Standa letěl, konkrétně před Novozélanďanem Neynensem.

DEN 7 – Sobota 8. 7. – Aktualizace 9:00 – Stanislav Mayer těsně před 5. OB – Monte Baldo, poslechněte si rozhovor se stratégem týmu Karlem Vrbenským (natáčeli jsme v 8:45)


DEN 7 – Sobota 8. 7. – Aktualizace 6:45 – Stanislav Mayer stoupá k Monte Baldu, Maďar Takats využil night pass a už letí přes Lago di Garda

Nad Lago di Garda nad mlžný opar pomalu vychází Slunce. Už v 6:30 ale přes jezero přelétává Maďar Takats, který využil night pass, takže se dostal před Francouze Outerse a otočného bodu Monte Baldo dosáhl jako třetí v pořadí. V 6:50 už opět šlape po svých k vesničce Tremosine na západním břehu Lago di Garda.

 

V 6:54 už má 5. otočný bod za sebou i průběžně čtvrtý Francouz Outers, který předtím chytře vyběhl na jeden z vrcholů a ranním cca 4km sletem doletěl na startovačku pod Monte Baldo, která leží v nadmořské výšce cca 1600 metrů. Francouz okamžitě startuje, ale volí jinou taktiku než Maďar. Letí podél hřebenu na sever. Francouz má k dispozici ještě dva night passy (druhý si vysloužil v prologu), což bude v dalším průběhu závodu jistě velice důležité.

V pohybu je i v této chvíli šestý Stanislav Mayer, který půjde zřejmě ve Francouzových stopách. Od časného rána šlape do kopce a po dvou hodinách má v nohách výškový kilometr. Řízen svým doprovodným týmem se snaží dostat se do Outersovy stopy, takže se patrně dočkáme i u něho sletu na otočný bod. Jaký bude ale další postup, se necháme překvapit. Na pátém místě je Němec Nübel, který volí zcela jinou taktiku a pod otočný bod kráčí pěkně po rovince po silnici podél Lago di Garda, vylézt výškový kilometr a půl ale bude muset i on.

P-20170707-04524_News (1)
Stanislav Mayer letící podél masívu Brenty (foto Sebastian Marko, Red Bull, 7. 7. 2017)

Stále bezpečně vede Christian Maurer, kterému k Matterhornu zbývá 116 kilometrů. Druhý je Francouz Petiot, který je asi 60 km za Švýcarem.

Dnešek bude hodně o počasí. Zatím na Gardě neprší, ale už během dopoledne by měly začít padat první srážky. Po několika letových dnech se dá předpokládat, že dobývání 6. otočného bodu Matterhorn bude spíše chodící…

P-20170707-00673_News
Stanislav Mayer (vpravo) se svým věrným supportérem, taktéž vynikajícím sportovcem a pilotem Jiřím Dlaskem (foto Red Bull)

Článek průběžně aktualizujeme…


Aktualizované denní souhrny:

DEN 1 a 2 – neděle 2. 7. a pondělí 3. 7.
DEN 3 – úterý 4. 7.
DEN 4 – středa 5. 7.
DEN 5 – čtvrtek 6. 7.
DEN 6 – pátek 7. 7.
DEN 7 – sobota 8. 7.
DEN 8 – neděle 9. 7.
DEN 9 – pondělí 10. 7.
DEN 10 – úterý 11. 7.
DEN 11 – středa 12. 7.
DEN 12 – čtvrtek 13. 7.


SLEDUJTE TAKÉ:

Zveřejnit odpověď