X-Alps 2017 – DEN 9 – S. Mayer zažívá na X-Alps neplánovaná dobrodružství, sundával hodinu padák ze stromu, utíkal před bouřkou… Přesto je stále v TOP 8

* Několikrát denně aktualizované zprávy * Telefonáty se Standou Mayerem a jeho doprovodem * Zprávy z první ruky *

DEN 9 – Pondělí 10. 7. – Stanislav Mayer je po ranním sletu ve Švýcarsku. Co přinese 9. den? Ptejte se i vy (+ čerstvé rozhovory a video od airZone.TV)

PTEJTE SE NA COKOLIV členů českého X-Alps týmu! Napište váš dotaz do komentáře na k tomuto účelu vytvořeném příspěvku na facebookové stránce airZone.TV, my nejlepší z dotazů položíme během telefonických rozhovorů a záznamy samozřejmě poté zveřejníme.

x-alps_2017_zeptejte_se

7:00 – Dobré ráno! Je tu 9. den Red Bull Air Race a na airZone.TV pokračujeme v průběžném aktuálním reportování o situaci na Red Bull X-Alps.
Stanislav Mayer po půl šesté vyrazil ze svého dnešního nocležiště v horské chatě Rifugio San Jorio a v této chvíli už kráčí po vrstevnici ve 2000 metrech dále na západ. Volí tedy jinou strategii než volili borci včera. Je to dáno tím, že v sedle nebylo vhodné počasí ke startu, foukal silný vítr a pršelo.

7:15 – Stanislav Mayer a Jiří Dlask startují s cílem doletět do Bellizony.

Telegrafický telefonát s Jiřím Dlaskem o ranní situaci na italsko-švýcarské hranici:


7:20 – Start! Stanislav Mayer a Jiří Dlask slétávají do Bellizony. Jde to dobře, rychlost kolem 35 km/h, klesání 1 – 1,5 m/s. I na tomto letu je vidět, jak je pohyb vzduchem efektivnější, za pár minut uletěné 4 kilometry – totéž co pěšky do kopce za hodinu a půl. A stále letí. Společně s českým týmem letí i Rakušan Purin.

7:35 – Stále letí! Jsou na severním okraji Bellizony, museli se vyhnout zakázaným letovým prostorům a hledají nejvhodnější místo k přistání – výhodnou pozici pro následný pěší výstup na další startoviště. Mají zatím poměrně dost výšky, že by se pokusili o přistání na kopci a ušetřili nějaký ten výškový metr šlapání?

7:41 – Vypadá to na přistání ve svahu na konci horské silničky na Bellizonou. To je dobrý nápad, vzhledem k tomu, že sem bude moct dojet doprovodné vozidlo. Ano, je to tak! Čech i Rakušan přistáli nad Bellizonou. Ušetřených 200 výškových metrů dobrých. Na malém prostoru máme opět několik borců od 5. do 8. místa – Nübel (GER), Mayer (CZE), Purin (AUT) a Oberrauner.

Máme i aktuální rozhovor se Stanislavem Mayerem (natáčeli jsme v 8:35):


8:45 – Strategie pro dnešek, ale i pro následující dny je stále stejná. Co nejméně se zdržovat a co nejvíce letět. Přes předvčerejší pesimistická prohlášení Christiana Maurer se dá předpokládat, že Švýcar bude v Monaku zítra nebo ve středu, takže zbytek startovního pole bude mít na dosažení cíle limit pouze do čtvrtečního poledne. Maurerovi zbývá do cíle 200 kilometrů a v této chvíli šplhá na 1500 metrové jihovýchodně orientované vršky západně od Ivrei. Stanislav Mayer je 106 kilometrů vzdušnou čarou od otočného bodu Matterhorn, z něhož je to do cíle ještě více než 200 kilometrů. Bude to boj.

Stanislav Mayer letí!

12:00 – Stanislav Mayer společně s ostatními třemi souputníky vyšplhal na startoviště Mornera nad Bollizonou a po 11. hodině odstartoval. Skrze zataženou oblohu. Vane mírný jižní vítr a skrze oblačnost prosvítá sluneční svit. Po hodině letu je čtyřčlenná skupina už o 25 kilometrů dále na západ. Zatím to je dobré, ale oblačnost je proklatě nízko.

12:40 – Čtyřčlenná skupinka se rozdělila na dvě dvoučlenné. O nějaké 3 km napřed teď jsou Nübel a Purin, zpět se drží Mayer a Oberrauner. K Matterhornu zbývá už „jen“ 80 km. O 20 km blíž je Rakušan Guschlbauer, který zvolil nejkratší možnou cestu jižněji a zatím se mu to vyplácí. Letí i Francouz Outters, který má 6. otočný bod už za sebou a na Maurera ztrácí 50 km. Ve vzduchu je samozřejmě i Christian Maureu, kterému zbývá už pouhých 177 km do cíle!

Podívejte se na první video ze série rozhovorů s CZ týmem od airZone.TV
nazvané „Pastičky na trati X-Alps 2017“:

Kde vidí Stanislav Mayer největší pastičky na trati Red Bull X-Alps? Podívejte se na první předtočený rozhovor Airzone.TV. Když se podíváme na boj v posledních několika dnech, odhadl to český reprezentant přesně. Videa, rozhovory a průběžně aktualizované reportáže na www.airzone.tv.

Zveřejnil(a) Airzone.TV dne 10. červenec 2017

 

13:10 – Dámy a pánové, právě sledujeme nejdůležitější pasáž Red Bull X-Alps 2017. Dá se předpokládat, že kdo se dnes dokáže přiblížit k Matterhornu, má reálnou naději do čtvrtka do 12 hodin dosáhnout cíle v Monaku. Za Matterhornem už jsou Maurer (1.) a Outters (2.), dobře na tom je 3. Guschlbauer, perfektně zatím letí skupinka od 4. do 8. místa, ve které je i Stanislav Mayer a dotáhl se na ní i Nizozemec van Schelven. Do sedla na švýcarských hranicích právě vystoupal Němec Huber a z výletu do severních Alp se snaží vrátit i Novozélanďan Neynens. Pokud zabojují a budou mít dost štěstí, mají ještě šanci i Francouz de Freyman (12. místo – 431 km do cíle) a Ital Grossrubatscher (13. místo – 438 km do cíle).

13:20 – Cíl v Monaku bude letos zřejmě nad síly momentálně 14. Tomy Coconei z Rumunska. Legendární běžící Rumun je před 4. otočným bodem, v nohách má 630 kilometrů (vzduchem uletěl jen něco přes 500 km) a do cíle mu zbývá 530 kilometrů. Další závodníci jsou ještě o 80 km a více zpět a jejich šance jsou prakticky nulové. V současnosti je na trati 23 borců. Otázkou je, jaké šance ještě má Maďar Takats, který si musí až do zítřejšího rána odsedět na břehu Komského jezera 48hodinový trest za narušení zakázaných prostorů. S trochou štěstí by to ještě mohl stihnout…

13:40 – Stanislav Mayer opět trochu zaostává a skupinka dvou Rakušanů a Němce mu začíná ulétávat. Doufejme, že se Standa udrží ve vzduchu i v sólovém letu. Vede si ale dobře, dostupy jsou kolem 1900 metrů a na 6. OB zbývá 60 km. Mezitím se Jiří Dlask naložil u Pere di Pedemonte do doprovodného vozidla a společně se Standou Hrubanem vyrážejí stíhat českého orla bělohlavého.

14:15 – Teď to bude napínavé. Stanislava Mayera čeká těžký přeskok přes údolí řeky Toce jižně od města Domodossola. V této chvíli letí Mayer v čele skupinky společně s Rakušanem Oberraunerem, z jihu se připojuje do skupiny na stejném místě Rakušan Guschlbauer. Ze svého sóloletu si přivezl o 300 metrů více výška a jde přes údolí jako první. O 5 km severněji, bojují na východním svahu údolí o setrvání ve vzduchu Němec Nübel a Rakušan Purin. Ti přitom už jednou úspěšně údolí přeskočili, aby se posléze vrátili kvůli silnému větru zpět.

14:40 – Držme palce! Mayer a Oberrauner mají 1800 metrů a jdou na přeskok! Nübel a Purin stále bojují o setrvání ve vzduchu. Standa Mayer je v půlce údolí a má stále více než kilometr nad zemí. Ale teď to začíná hodně padat. – 3 m/s, – 4 m/s, výška neskutečně rychle mizí.

14:45 – Standa je na druhé straně údolí. Přeskok ho stál 800 výškových metrů. Je v 1000 metrech, teď to chce znovu se zvednout. V čele je Rakušan a ukazuje stopu.

14:50 – Na přeskoku jsou i Nübel a Purin. Otázkou je, zda vědí, že letí v blízkosti zakázaného prostoru, kterému se Mayer i Oberrauner obratně vyhnuli. Pokud ho nenarušili, minuli ho jen těsně…

14:53 – Stanislav Mayer je podle všeho na zemi. Zjišťujeme, co se děje, doufejme, že je to jen další Standovo touch and go. Podle satelitního snímku zde mnoho možností k přistání není. Věřme, že Standa není na stromě, a pokud ano, že je v pořádku.

! 15:10 – Dostáváme zprávu, že Stanislav Mayer skutečně neplánovaně přistál v lese. Je ale v pořádku a v pořádku by měl být i jeho padák. Doslovně zní komentář podpůrného týmu: „Trošku to rozvěsil, ale už to má skoro dole. Je ok.“ Zjišťujeme podrobnosti, ale teď je nutné nechat spíše CZ tým v klidu, aby se všichni konsolidovali na další postup.

15:25 – Nepříjemná zápletka pro českého reprezentanta. Purin, Nübel, Guschlbauer a Oberrauner zatím pokračují vzduchem dále na západ. Oberrauner chce navíc zřejmě zaútočit na bednu, protože má aktivovaný night pass a půjde i přes noc. To ale není v této chvíli podstatné. Napjatě čekáme, zda a kdy bude Stanislav Mayer moci pokračovat.

15:35 – Podíváte-li se na video výše, uvidíte, že přesně toho, co teď zažívá, se Stanislav Mayer v předtočeném rozhovoru obával. Standa je v kontaktu s podpůrným týmem, který se nachází cca 2,5 km vzdušnou čarou od něj. Problémem je ale špatně přístupný terén a 500 výškových metrů. Dodejme, že jakákoliv cizí pomoc by znamenala diskvalifikaci. Držme palce, aby to dobře dopadlo.

15:40 – Dobrá zpráva! Stanislav Mayer má sbaleno a opět je v pohybu. Čtveřice uprchlíků je navíc už také na zemi o nějakých 12 km dále po trati. Začíná pršet. Stanislave, Stanislave, to jsou ale po devíti dnech zápletky!

Zpět do civilizace a pak na trať!

15:50 – Stanislav Mayer se metr po metru snaží dostat do lépe přístupného terénu. Všechny složky podpůrného týmu jsou teď 100% vytíženy, aby se podařilo Standu co nejrychleji vyvést ze složitého terénu a připravit ho na další putování.

16:10 – Nejaktuálnější zpráva od podpůrného týmu zní: Stanislav Mayer je opravdu v pořádku, i technika je v pořádku. Standa se teď pokusí vyjít o něco výše na kopec a zkusí spláchnout adrenalin dalším podvečerním letem. Podle jeho vlastních slov, klidně i ve slabém dešti. Už je na cestičce a stoupá.

17:00 – Standa se ukryl před bouří v kůlně horské chaty. Podívejte se na jeho Facebookové stránky, vysílal to živě, včetně komentáře dnešního dne.

17:40 – Standa opět letí! Je to neskutečné, jaká dobrodružství Stanislav Mayer dnes zažívá. Ranní slet ze 3000 metrů, poměrně dlouhý a úspěšný přelet zakončený nechtěným přistáním na stromě – naštěstí bez úhony, vymotávání se z divočiny a objevení místa pro možný start, útěk před bouří a finální slet. Hlavně ať ten dopadne dobře, dobrodružství už bylo pro dnešek dost. Mimochodem, nevíte, zda na pomezí Itálie a Švýcarska žijí medvědi? :-)

17:52 – Uf. Standa přistál na fotbalovém hřišti u městečka Calasca – Castiglione na břehu řeky Torrente Anza. Náskok soupeřů je jen nějakých 5 – 6 kilometrů. Na ten odpolední adrenalin, slušný výsledek. Teď se na chvíli odmlčíme. To chce panáka!

22:30 – Baf! A jsme zpět. Hlásíme, že kromě toho, že se Stanislav Mayer posunul za poslední čtyři hodiny o dalších 20 kilometrů a ukládá se ke spánku na 8. místě, ale ve skupině na 3. – 8. místě, kterou dělí 5 kilometrů, se nic zvláštního nestalo. I když, vlastně stalo… Sociální sítě diskutují o bolavém pravém koleni Christiana Maurera. Tajilo se to až do samotného večera. K tomuto si dovolím připojit svou osobní poznámku, ale až v reportáži z 10. dne Red Bull X-Alps 2017, kterou naleznete zde: DEN 10 – úterý 11. 7.

Klidnou noc, pokud možno bez bouřek, korun stromů a medvědů. :-)

Momentální poloha a činnost Stanislava Mayera on-line:

Jediným, kdo v noci na dnešek nespal, byl Francouz Benoit Outters. Po využití night passu se snažil dohnat vedoucího Maurera a protože má v kapse ještě jeden night pass, který si vysloužil v prologu, v následujících dnech nebude spát ještě jednu noc. A to se vyplatí!

Benoit-Bivvy

PTEJTE SE NA COKOLIV členů českého X-Alps týmu! Napište váš dotaz do komentáře na k tomuto účelu vytvořeném příspěvku na facebookové stránce airZone.TV, my nejlepší z dotazů položíme během telefonických rozhovorů a záznamy samozřejmě poté zveřejníme.

x-alps_2017_zeptejte_se

TIP: Buďte průběžně s námi. Jsme ve spojení se všemi členy týmu a máme přehled o nejaktuálnějším dění. I dnes reportujeme od časného rána minimálně do 22:30 a pokusíme se vyloudit i nějaké další rozhovory.


Aktualizované denní souhrny:

DEN 1 a 2 – neděle 2. 7. a pondělí 3. 7.
DEN 3 – úterý 4. 7.
DEN 4 – středa 5. 7.
DEN 5 – čtvrtek 6. 7.
DEN 6 – pátek 7. 7.
DEN 7 – sobota 8. 7.
DEN 8 – neděle 9. 7.
DEN 9 – pondělí 10. 7.
DEN 10 – úterý 11. 7.
DEN 11 – středa 12. 7.
DEN 12 – čtvrtek 13. 7.


SLEDUJTE TAKÉ:

x-alps_2017_header_fb

Zveřejnit odpověď