X-Alps 2017 – DEN 10 – Stanislav Mayer dosáhl vzduchem Matterhorn a bojuje o pódiové umístění (nové rozhovory a video)

* Několikrát denně aktualizované zprávy * Telefonáty se Standou Mayerem a jeho doprovodem * Zprávy z první ruky *

DEN 10 – Úterý 11. 7. – Stanislav Mayer letí a daří se mu přelétávat 3000m hory

8:00 – Dobré ráno, je tu jubilejní 10. den Red Bull X-Alps 2017. Dnes to vypadá na letový den. A také na dosažení otočného bodu Matterhorn dalšími atlety. V TOP 8 nic nového, Christian Maurer vede a do cíle to má 135 km. Francouz Outters je druhý (204 km), třetí je Rakušan Guschlbauer (12 km do OB6, 262 km do cíle). Následuje skupinka, která od časného rána stoupá z údolí Terrente Anza do vysokých hor před Matterhornem. V této chvíli je v ní 4. Oberrauner, 5. Purin, 6. van Schelven, 7. Nübel, 8. Mayer.

9:40 – Letový supportér Stanislava Mayera odstartoval z vrchu Colle del Turlo v nadmořské výšky kolem 2700 metrů. Snaží se letět podél svahu na západ a držet se vrstevnice a zatím se mu to daří. Chvilku předtím letěli i Purin a van Schelven, ale skončili v dolině Alpe La Balma 5 km jihozápadně od startu ve 2300 metrech. Teď to ale vypadá, že na svahu se dá udržet, Jiří Dlask výšku neztrácí.

Podívejte se na nové video, které jsme natáčeli před odjezdem CZ týmu na X-Alps:

Stanislav Mayer se na Red Bull X-Alps řídí heslem „I cesta je cíl“. Dnešek ukázal, že je to špičkový sportovec a vynikající pilot. Do Monaka zbývá 200 km a Standa Mayer je ve hře o pódiové umístění.

Souhrn 10. dne Red Bull X-Alps od Airzone.TV si můžete přečíst zde:
https://www.airzone.tv/news/x-alps2017_170711_1840/

Zveřejnil(a) Airzone.TV dne 11. červenec 2017

 

Leť, Stando, leť!

10:00 – Ve vzduchu je i Stanislav Mayer vede si skvěle. Přestože je v těchto místech špatný signál, my vidíme, že termika funguje a Standa stoupá do výšek přes 3000 metrů a přeskakuje jedno horské žebírko za druhým. Každé žebro znamená úsporu několika hodin šlapání. Stando, bojuj!

Máme aktuální rozhovor se stratégem týmu Karlem Vrbenským (natáčeli jsme v 10:15):


10:50 – Stanislav Mayer je stále ve vzduchu. Zatím se posunul o nějakých 5 km západně. Ty kilometry jsou ale nesmírně cenné. Víme, že pořadí v této chvíli nehraje roli, ale přesto – český reprezentant se pohybuje na 4. – 5. místě!

11:05 – Jaké tam asi mají počasí? Odpověď naleznete zde: https://chamois.panomax.com/. Docela fouká, kolem 5 m/s ze západu. To už může být v závětří trochu nepříjemné. Návětrné strany ale naopak mohou docela dobře fungovat.

11:20 – V soutěži pokračuje už jen 22 borců. Dnes ráno v 6:00 byl vyřazen průběžně poslední Jose Ignacio Arevalo Guede. Skončil mezi 3. a 4. otočným bodem a do cíle mu zbývalo 745 kilometrů. Přesto za deset dní ušel 340 km a uletěl 550 km – respekt!

11:25 – Rakušan Paul Guschlbauer dosáhl jako třetí 6. otočného bodu Matterhorn. A okamžitě startuje a letí na jih. Stanislav Mayer vyčkává před dalším letem na hřebeni ve 3000 metrech.

11:45 – Christian Maurer vyčkává na startu pod vrcholem Truc Lausa, až se trochu zvedne oblačnost. Do cíle to má 132 km.

11:47 – Stanislav Mayer zase letí! Drží se stejné stopy, jako před ním Rakušan Oberrauner. Tomu zbývá k 6. OB 7 km kilometrů, Standovi o pět víc.

12:10 – Skvělé! Standa Mayer se blíží vzduchem k 5,5km kružnici, kterou je pro uznání 6. otočného bodu Matterhorn protnout. On-line tracking sice hlásí, že už Standa otočný bod protnul, ale nenechme se mýlit, ještě 1 km chybí.

12:15 – Je to tam. Stanislav Mayer právě za letu protnul kružnici okolo Matterhornu a může se vydat na závěrečné rameno svého letošního putování Red Bull X-Alps. Do cílové brány v Peille zbývá 244 km! Standa má výšku 2700 metrů a stále letí. Momentálně je na 4. místě, před ním Guschlbauer s náskokem 15 km a také letí. S obávaným Matterhornem se po včerejších peripetiích český reprezentant vypořádal mistrovsky. Bravo!

12:25 – Jak to vypadá vepředu? Christian Maurer stále vyčkává na startu 132 km před cílem. O 60 km zpět v psí výšce 700 metrů letí Francouz Outters.

Odpolední hike & fly

13:15 – Stanislav Mayer už má dnes odletěno 72 km za 2 hodiny. Pěšky ušel necelých 20 km za 4 hodiny. Pěší přesun ho čeká i v následujících hodinách, protože před chvílí přistál u Lago di Maen severně od města Duerche. Vane západní vítr rychlostí kolem 5 m/s a z nebe občas vypadávají srážky. Odpoledne Standu zřejmě čeká další postup ve stylu hike & fly. Hodnou chvíli se neposouvá ani Christian Maurer. Stále čeká pod vrcholem Truc Lausa, letěl by rád, ale nejde to, protože údolí pod ním je stále potopené v mlze poté, co oblast okolo něj poslední hodiny skrápěly silné srážky.

Máme čerstvý rozhovor se Standou Mayerem (natáčeli jsme ve 13:35):


14:00 – Podle aktuálních informací od Karla Vrbenského teď čeká Standu čtyři až pět hodin šlapání horskými údolími, které by mělo být zakončeno podvečerním letem. Ke Standovým obavám, že se dojít do Monaka nedá stihnout, je třeba dodat, že naděje skutečně umírá poslední. Vše záleží na tom, kdy budeme znát vítěze. Cíle v Monaku je totiž možné dosáhnout v limitu 24 hodin po vítězi, cíl ale může být uzavřen nejdříve ve čtvrtek 13. července ve 12 hodin. To znamená, že bude-li vítěz v Monaku dříve než zítra v poledne, skončí závod ve čtvrtek v poledne. Bude-li ale vítěz v cíli později, posouvá se i ukončení závodu. Ale dost spekulací, naděje umírá poslední. Christian Maurer se zatím dal do pohybu, ale jde stále po zemi. Má dobrou výchozí pozici, kráčí po vysokohorském hřebeni k vrcholu Gran Truc (2366 m), ale má možnost postupovat i dále k vyšším vrcholům Punta Lausarot (2485 m) nebo dokonce Paso Roux (2830 m). Všichni víme, že Christian Maurer je schopen uletět 130 kilometrů i během pozdního odpoledne a večera. V kapse má navíc žolíka v podobě night passu. Průběžně druhý Benoît Outters na Maurera příliš velký tlak zatím nevyvíjí. Je stále o 60 kilometrů zpět a je na zemi v rovinách ve výšce kolem 300 metrů. Má také k dispozici jeden night pass. Takže je vše v Chrieglových rukou.

14:10 – Předpověď počasí na zítřek dává šanci na dopolední lety. Brzy odpoledne ale má přijít velice silný vítr, který zřejmě všechny paraglidisty uzemní. Je třeba připomenout, že night pass má k dispozici i Stanislav Mayer.

14:15 – Pátým borcem na 6. otočném bodu je Simon Oberrauner.

15:15 – Christian Maurer letí. Odstartoval z Gran Truc směrem na západ, poté stočil do závětří a letí na jih. Signál je špatný, live tracking zlobí. A zdá se, že let trval jen velice krátce a Švýcar už zase neletí.

Standa opět letí!

16:10 – Zato Standa Mayer opět letí. Před půl hodinou to odpálil ze 1300 metrů ze západního svahu nad městečkem Champagně, chvíli lovil, až stoupák ulovil, popletěl na východ a nyní letí v luxusních 2700 metrech směrem na jih. Léta dřiny a odříkání na českých mezích a loučkách slaví úspěch. Stando, pojď! Letí i Christian Maurer, ale zdá se, že na jihu už fouká opravdu hodně a Maurer se snaží pouze vyletět z hor do rovin na východě. 75 km/h? Hmmm, opravdu fouká.

16:30 – 3000 metrů nad mořem a Stanislav Mayer stále stoupá! V této chvíli se skutečně nedá dělat nic jiného, než sledovat live tracking. Zaměstnavatelé, klienti, rodinní příslušníci, promiňte, tady se láme chleba!

16:40 – Teď přijde složitá pasáž v místě, kde se setkává několik údolí. Rakušan Guschlbauer sedí na zemi ve 2200 metrech, ale na druhé straně údolí. Stanislav Mayer přeskakuje údolíčko nad vesničkou Corliod a stojí ho to hodně výšky. Údolí se táhne od jihozápadu a právě tento směr má i aktuální vítr. Údolní proudění je silné, Standa letí jen nějakých 12 – 15 km / h.

16:47 – Stanislav Mayer musí bohužel klesat, protože od města Verrés je zakázaný letový prostor, kde smí piloti letět maximálně 600 metrů nad zemí. Klesání do údolí zrovna tady, to je nepříjemné. Fouká silný vítr, který je ještě zrychlován údolním prouděním.

16:56 – Stanislav Mayer stále letí a bojuje s větrem a s výškou. Problém je ale opačný. Aby se posunul dále po trati, musí níž, kde fouká víc. Christian Maurer je na zemi ve 310 metrech v rovinách jihozápadně od Turína. Do cíle mu stále chybí 119 kilometrů a dnes se prakticky neposunul. Stanislav Mayer už na něj ztrácí méně než 100 kilometrů!

17:03 – Stanislav Mayer se blíží k zakázanému prostoru, který musí podletět. Drží se jihozápadního svahu, nad nímž je v této chvíli v povolených 200 metrech. Zakázaný prostor má tímto směrem nějakých 6 – 7 kilometrů.

X-Alps_prostor_Verres_600AGL

17:08 – Vypadá to bohužel na přistání. Takto nízko se proti údolnímu větru nelze prosadit. Ze severu už se ke Standovi blíží doprovodný vůz KRStýnka s Jiřím Dlaskem a Standou Hrubanem na palubě. Perfektní souhra.

17:14 – Stanislav Mayer přistál u hřbitova ve městečku Verrés. Podletět zakázaný prostor bylo bohužel nemožné. Do večera je ale ještě dost času a dá se očekávat, že našeho borce ještě dnes uvidíme letět. Doprovodné vozidlo je u něj prakticky okamžitě, takže doplnit síly a vzhůru na jih!

17:26 – Stanislav Mayer je v této chvíli v TOP 5 borců, kteří bojují o pódium na Red Bull X-Alps 2017. Momentálně je čtvrtý, ale na třetího Guschlbauera ztrácí už jen 2 km. O 4 km zpět je Oberrauner. Jde ale stále především o to, dostat se včas do Monaka. Do cíle zbývá 213 km.

17:30 – Jak vypadá situace na dalších pozicích? Šestému a sedmému Purinovi a van Schelvenovi zbývá 6 km k 6. otočném bodu. Teoretickou šanci ještě má 8. Nübel, který to má k Matterhornu 9 kilometrů. 9. Huber je o více než 40 km zpět a do pohybu se ráno dal i 10. Maďar Takacs, kterého ale to nejtěžší ještě čeká.

Podívejte se zatím na sestřih včerejšího dne od Red Bullu. Uvádíme ho na titulní straně www.airzone.tv.
Další předtočený rozhovor se Stanislavem Mayerem je zde:

Momentální poloha a činnost Stanislava Mayera on-line:

19:15 – Podle informací od Karla Vrbenského z řídícího centra českého týmu se už nic zásadního, kromě pěšího putování do dnešní půl jedenácté večer dít nebude. Proto se i my po náročném a napínavém, ale velice krásném 10. dni Red Bull X-Alps loučíme a těšíme se opět zítra ráno, kdy budeme pokračovat reportáží z jedenáctého – podle všeho předposledního dne Red Bull X-Alps 2017.

Fejeton: Pojednání o bolavých kolenech po devíti dnech vysokohorské turistiky a vrcholového paraglidingu

Je noc z pondělí na úterý a na Red Bull X-Alps je klid. Všichni panáčci na live-tackingu spokojeně spí, až na dva, kteří si vybrali night pass a je možné, že v nočním tichu zaslechnete klapání jejich trekových hůlek. Jeden z nich – Simon Oberrauner je momentálně čtvrtý a rád by zaútočil na medailové umístění. Navíc… Christian Maurer veřejně dnes večer v 19 hodin řekl, že ho začíná bolet koleno a poté, co vždy vyšlape během dvou hodin tisíc výškových metrů, začne koleno bolet trochu víc…

Tyto informace čerpáme z oficiálního webu Red Bull X-Alps. Sociální sítě diskutují nad vážností bolesti kolene čtyřnásobného šampiona. My o ní polemizovat nebudeme, je to nesmysl a nafouknutá bublina. Zkuste za 78 hodin ujít 443 kilometrů a ve vzduchu strávit dalších 39 hodin. Pokud si poté budete stěžovat na to, že vás po dvouhodinovém výstupu horskou stezkou bolí koleno, blahopřejeme! Jste na nejlepší cestě vyhrát pětkrát za sebou Red Bull X-Alps!

Navíc, nikdo nemládneme. Christian Maurer za několik dní oslaví 35. narozeniny. Paraglidingu se věnuje od 16 let. Třikrát vyhrál suverénně mistrovství světa v crosscountry paraglidingu, čtyřikrát neméně suverénně X-Alps, dvakrát v pohodě X-Pyr a třikrát za sebou bez problémů Světový pohár paraglidingu. Fenomén, který se dá přirovnat k Usainu Boltovi v atletice. Jeho soupeři mají smůlu a zároveň čest, že mohou s takovýmto fenoménem změřit síly. Když jsem v roce 2005 s tehdy 23letým a v té době ještě o něco baculatějším Christianem Maurerem dělal rozhovor při jednom ze zastávek Světového poháru (PWC), ptal jsem se ho, co bylo příčinou až šestého místa v jedné z disciplín, když čtyři z celkově šesti vyhrál a v té zbývající byl druhý. Odpověděl mi, že ten den byla škoda letět pouze podél stanovené trati, takže letěl jinou, o něco delší cestou. Přátelé, Christian Maurer Red Bull X-Alps 2017 vyhraje!

PTEJTE SE NA COKOLIV členů českého X-Alps týmu! Napište váš dotaz do komentáře na k tomuto účelu vytvořeném příspěvku na facebookové stránce airZone.TV, my nejlepší z dotazů položíme během telefonických rozhovorů a záznamy samozřejmě poté zveřejníme.

x-alps_2017_zeptejte_se

TIP: Buďte průběžně s námi. Jsme ve spojení se všemi členy týmu a máme přehled o nejaktuálnějším dění. I dnes reportujeme od časného rána minimálně do 22:30 a pokusíme se vyloudit i nějaké další rozhovory.


Aktualizované denní souhrny:

DEN 1 a 2 – neděle 2. 7. a pondělí 3. 7.
DEN 3 – úterý 4. 7.
DEN 4 – středa 5. 7.
DEN 5 – čtvrtek 6. 7.
DEN 6 – pátek 7. 7.
DEN 7 – sobota 8. 7.
DEN 8 – neděle 9. 7.
DEN 9 – pondělí 10. 7.
DEN 10 – úterý 11. 7.
DEN 11 – středa 12. 7.
DEN 12 – čtvrtek 13. 7.


SLEDUJTE TAKÉ:

x-alps_2017_header_fb

Zveřejnit odpověď