X-Alps 2017 – DEN 11 – 23:55 – Celonoční pochod na závěr, Maurer je u Středozemního moře a z penzionu kontroluje zisk pátého titulu, Mayer kráčí a zítra musí letět (+ rozhovory a video)

* Několikrát denně aktualizované zprávy * Telefonáty se Standou Mayerem a jeho doprovodem * Zprávy z první ruky *

DEN 11 – Středa 12. 7.

Podívejte se na nové video, které jsme předtáčeli s CZ týmem před jeho odjezdem na X-Alps 2017:

Stanislav Mayer má letos na Red Bull X-Alps skvělý podpůrný tým. Hlavním supportérem je Jirka Dlask, druhým supportérem je Stanislav Hruban. Z řídícího centra na vše dohlíží Karel Vrbenský.

Mnohokrát denně aktualizované reportáže v češtině z celého průběhu závodů s videi a rozhovory najdete na adrese: www.airzone.tv/news/x-alps-2017/

Zveřejnil(a) Airzone.TV dne 12. červenec 2017

 

8:20 – Dobré dopoledne, vítejte u jedenáctého a pravděpodobně předposledního pokračování reportáže z Red Bull X-Alps 2017. I dnes ji budeme psát průběžně a novinky budou přibývat odshora dolů. Stejně tak odshora dolů už od časného rána postupují po mapě panáčci symbolizující účastníky 8. vydání nejtvrdšího parglidingového hike & fly závodu současnosti.

8:25 – Jak to vypadá na trati? Christian Maurer (SUI) stále suverénně vede, jde pěšky a do cíle mu zbývá 70 km. Zatím je v rovinách a nezdá se, že by plánoval nějaký let. To avizoval i ve včerejších rozhovorech. Dnes by mělo hodně foukat… Podobnou taktiku volí i průběžně druhý Benoit Outters (FRA). Na Švýcara ztrácí 60 km a mezera mezi nimi se nijak výrazně nemění, Chriegel svou pozici kontroluje. V horách naopak je zatím třetí Paul Guschlbauer (AUT). Do cíle mu zbývá 181 km a potřeboval by se k němu přiblížit alespoň kousek vzduchem. Stejně tak Stanislav Mayer (CZE), kterému k vysněnému Monaku zbývá 199 km. O 6 km za ním je pátý van Schelven (NLD).

8:35 – Po krátkém telefonickém rozhovoru s Karlem Vrbenským – stratégem CZ týmu se Stanislav Mayer pokusí letět. Existují ale dvě varianty možného vývoje počasí, z nichž ani jedna není ideální, ale pracovat se dá s oběma. První variantou je, že počasí bude spíše stabilní a bude se vytvářet pouze slabá termika s nízkými dostupy, takže bude problém jen se udržet ve vzduchu a posun nebude nikterak rychlý. Druhá varianta předpovídá, že bude počasí dynamičtější, ale v takovém případě se dostaví i velice silný severozápadní vítr. Pokud se v něm nebude dát letět, maximálně našeho reprezentanta vyfoukne z hor, podobně jako včera Christiana Maurera.

8:45 – Stanislav Mayer je poblíž startoviště Cavallaria v 1500 metrech.

8:53 – Start! Stanislav Mayer letí, jak se mu daří můžete sledovat o tři centimetry níže. :-)

8:59 – Sluníčko svítí a termika začíná bublat. I proto se Standa snaží udržet ve vzduchu i točením slabých stoupáků. A daří se mu to! V této chvíli se na jednom ze žebírek vyzvedal o 200 výškových metrů! Opět sklízí plody nekonečného „šudlání“ českých mezí a brdků. Co se na Rané či Jeviněvsi naučíš, v Alpách jako když najdeš.

První dnešní telefonický rozhovor – supportér, řidič, kuchař, kameraman a pohodář Stanislav Hruban (natáčeli jsme v 8:40):


9:10 – Skvělé! Stanislav Mayer stále stoupá – na jeho variometru se objevují hodnoty kolem 1 m/s a teď je v 1500 metrech, to znamená zhruba ve výšce startu. Je 9 hodin ráno a kdo o létání něco ví, ví že pro to správné Croos Country létání ještě není úplně ideální doba. To ale Standovi nevadí.

9:15 – Standa využívá jihovýchodní svah, což je při současné poloze slunce logické, protože se do něj opírá nejvíce slunečního svitu. Ve větších výškách by ale měl foukat severozápadní vítr, takže tyto svahy budou časem v závětří a pokud bude vítr silnější, budou zde silné turbulence.

9:17 – Jiří Dlask – muž v pozadí, je i v této chvíli Standovi Mayerovi po boku. Tento všehoschopný letový supportér je k nezaplacení. I Stanislav Mayer začínal na X-Alpu jako supportér, když v roce 2013 doprovázel Michala Kristu.

9:33 – Stanislav Mayer stále letí a my máme na drátě Karla Vrbenského a rozhovor s ním tu bude za pár minut. Termika funguje, Stanislav Mayer ale nesmí ještě chvilku stoupat nad 600 metrů nad terénem, protože nesmí narušit zakázaný prostor. Z něho by měl ale být každou chvíli pryč, což bude znamenat další možnosti rychlejšího posunu vzduchem.

Rozhovor s Karlem Vrbenským – stratégem týmu (natáčeli jsme v 9:30):


9:55 – No, jsou to nervy. Stanislav Mayer už není moc vysoko, ale bojuje. Mezitím jsme vám přichystali překvapení v podobě rozhovoru s jednou velice zajímavou osobností českého a i světového paraglidingu. Těšte se!

10:03 – Stanislav Mayer je na zemi. Kdyby nic jiného, letěl – což je pro psychiku paraglidisty velice důležité. Především je ale o 13 kilometrů blíže k cíli a šance na další let není nereálná.

Pojďme si na chvíli vydechnout. Připravili jsme pro vás rozhovor s Ondřejem Procházkou – nejlepším současným českým paraglidingovým akrobatickým pilotem, který byl letos potřetí supportérem Itala Aarona Durogatiho (který musel bohužel pro zranění odstoupit). Ondřej Procházka byl navíc v posledních dvou letech průvodcem Stanislava Mayera při jeho tréninku akrobacie, z čehož Stanislav Mayer na letošním X-Alpu velice výrazně těží:


10:40 – Christian Maurer je 64 kilometrů od cíle. V tuto chvíli je jasné, že závod bude pokračovat déle než do čtvrtečního poledne. Připomeňme si, že závod pokračuje 24 hodin poté, co první závodník dosáhne posledního otočného bodu – startoviště Peille nad Monakem. Závěrečný slet na ponton v monackém přístavišti už je jenom exhibiční třešnička na dortu.

11:15 – Paul Guschlbauer (2.) letí. Odstartoval z 1650 metrů z jihovýchodního svahu pod Monte Uja. Zatím se mu příliš zachycení v termice nedaří.

11:30 – A už se Paul Guschlbauer zvedá. Termika evidentně funguje. Stanislav Mayer stoupá na další ze svahů, momentálně je v 900 metrech, doprovodné vozidlo jede po silničce napřed a doprovodný tým hledá vhodný start v okolí vrcholu Santa Elisabeta. Paul Guschlbauer to mezitím pouští do rovin. Tam ale termika není, poslední šancí je 900m kopec Monte Rolei. Trochu mi tato fáze závodu připomíná létání v Českém středohoří.

12:10 – Stanislav Mayer a Jiří Dlask jsou opět ve vzduchu! Odstartovali ze 1200 metrů z vesničky Santa Elisabeta.

12:30 – Stále jsou ve vzduchu a hledají nějaký rozumný stoupák. Termika je ale slaboučká, moc dobře to nejde.

12:40 – Teď je nutné dobře rozvážit další krok. Před našimi borci je těžký přeskok údolí Torrente Orco. Každý takový přeskok stojí piloty hodně výšky. Stanislav Mayer má už ale výšky jen kolem 1000 metrů. To není ideální situace.

12:44 – Jiří Dlask teď ale nachází krásný stoupák jihovýchodně od Standy. Zvednou se?

12:46 – 1150 metrů a Stanislav Mayer jde přes údolí. Je to dobré, Standa je na druhé straně údolí a má stále slušnou výšku kolem 1000 metrů. A něco tam točí!

12:53 – Mezitím řeší svízelnou situaci průběžně pátý nováček Red Bull X-Alps Oberrauner. Volil trasu hlouběji horami, pokusil se i letět, ale nakonec přistál v hlubokém údolí Torrente Soana. Rakušan se do vzduchu hned tak nepodívá. Christian Maurer stále šlape po svých a kilometry mu ubývají velice pomalu. Upřímně, to je od něho v této chvíli sympatické. :-)

13:20 – A Stanislav Mayer už neletí. Přistál v údolí jižně města Cuorgné a čeká ho další hike na jih. Do cíle zbývá 182 km.

Standa_hike
Stanislav Mayer – foto Stanislav Hruban

15:45 – Všichni borci od 1. do 11. místa, kromě 5. Oberraunera a 10. de Freymana, kteří už ho nemají k dispozici, mají aktivovaný Night Pass. Znamená to, že všichni mají možnost jít i celou noc. Christian Maurer má vše ve svých rukou. Do cíle mu zbývá 44 km. Ale například třetí Paul Guschlbaure právě letí – musel by dát 150 km, to je ale nereálné.

15:55 – Stanislav Mayer odpoledne volí pěší přesun, jít hodinu na kopec, hodinu letět a posunout se o osm kilometrů nemá smysl. Do cíle zbývá ještě velký kus – 175 km, což znamená průběžné skvělé 4. místo. Stando, bojuj!

16:15 – Během odpoledne se pokusili letět van Schalven i Purin, ale s podobným efektem jako v posledním letu Stanislav Mayer. Na zemi už je v této chvíli i Paul Guschlbauer.

16:22 – A není! Paul Guschlbauer se zvedl téměř ze země nad Sant Ambrogio di Torino a stále letí. Je to ale zoufalý boj se slabými termickými podmínkami.

16:44 – Christian Maurer letí! Vystoupal ke známému památníku 1. světové války Cuneo, odkud odstartoval.

17:45 – Christian Maurer letí i o hodinu později a už je ve Francii. Do cíle mu zbývá 38 km. Mezitím svůj souboj se slabými stoupáky vzdal Paul Guschlbauer.

18:15 – Fenomenální závěr fenomenálního Švýcara. Teď sice trochu musel bojovat na západním svahu zvedajícím se z údolí Sentier, ale už se zvedá. Do cíle zbývá 25 km.

18:20 – Kde je Stanislav Mayer? Stále na 4. místě, šlape městečky severně od Turína a do cíle to má ještě 164 km. Snažíme se zjistit, zda bude předpověď počasí na zítřek příznivá pro možný posun vzduchem, který, jak se zdá, bude pro dosažení Monaka nutný.

18:27 – Teď to malou chvilku vypadalo, že Christian Maurer přistál. Opak je pravdou, byla to jen ztráta signálu. Švýcar má 1650 metrů a zvedá se u vrcholu L´Arpette. Zdá se, že v těchto místech pořádně fouká, Maurer občas letí jen 10 km/h. Tak hlavně opatrně.

18:36 – V závodě pokračuje už jen 20 pilotů. Krátce před 18. hodinou oznámil své odstoupení Němec Manuel Nübel kvůli totálnímu vyčerpání. Rozhodování bylo pro Manuela těžké, ale zdravý rozum zvítězil. Tady by už šlo o život. Němec byl na 8. místě, 209 km od Monaka, absolvoval 2029,7 km – 1 613,4 km vzduchem a 416,3 km pěšky. Rozhodnutí Mauela Nübela zasluhuje respekt.

18:44 – Christian Maurer je na závěrečném dokluzu k cíli. Na 7. otočný bod – Peille – startoviště nad Monakem mu zbývá 20 kilometrů. Nad vrcholem Monte Colombin (1026 m) má 1550 metrů a v podvečerní termice moc výšky neztrácí.

18:50 – Při pohledu na mapu a momentální polohu Christiana Maurera to vypadá, že jsme se trochu s tvrzením, že je na dokluzu, přehnali. Silný vítr ho přeci jen snáší hodně na východ a Švýcar už je opět nad Itálií. Pokud nebude chtít šlapat ještě desítky kilometrů, bude se teď muset snažit prosadit zpět na západ.

19:00 – Christian Maurer už si užívá pohled na Středozemní moře. Blíží se do prostoru mezi Mentonem a Ventimiglií, který i čeští paraglidisté velice dobře znají. Do cíle zbývá 14 km. Cíl je ale v této chvíli oněch 14 km směrem na západ. Christian Maurer ale v této chvíli nejspíše touží po koupeli v moři, a tak zřejmě míří na prostorné pláže západně od Ventimiglie. S náskokem, jaký má si to může dovolit.

19:11 – Christian Maurer právě přistál na břehu Středozemního moře na pláži Imperia Ventimiglia. Do cíle v Peille mu zbývá 13 kilometrů. Dá se očekávat, že tam bude kolem 22. hodiny. Těch 13 km je vzdušnou čarou, ale kdo to tu zná, vzdušnou čarou tu žádné cesty nevedou. :-)

screen_170712_1917

19:50 – Tak a co teď? Než se něco bude dít, můžete si třeba „lajknout“ naší facebookovou stránku (nám to udělá radost a vy budete mít přehled o tom nejzajímavějším, co se ve vzduchu děje), nebo se přihlásit k odběru novinek na našem webu zadáním e-mailu do kolonky v patičce této stránky. A my zatím připravíme ke zveřejnění další video předtočené s týmem Stanislava Mayera. Ano? Čeká nás dlouhá noc. Strávíme jí společně? ;-)

21:00 – Christian Maurer si zkušeně počkal do deváté hodiny večerní, do které je možné letět. Potěšil se s fanoušky, prošel se po pláži a molu a teprve poté vyrazil na večerní procházku k cíli. Zřejmě se ještě zastaví na kávu v městečku Latté, které je nedaleko. Času má spousty, protože aktuálně druhý Benoit Outters z Francie je 55 km daleko a k přiblížení volí pokud možno co nejrovnější a nejméně skloněnou cestu. Christian Maurer má navíc aktivovaný Night Pass, takže může do cíle dorazit prakticky kdykoliv, ale jít musí. I když, podle jeho vlastních slov: „Poslední míle budou ty nejtvrdší.“ Christian Maurer má v nohách za posledních 11 dní 506 km, které absolvoval za 92 hodin, tedy průměrnou rychlostí 5,6 km/h.

Christian Maurer (SUI1) performs during the Red Bull X-Alps in Giaveno, Italy on July 11th, 2017

Čím později v cíli bude, tím lépe pro další finišující borce. I když – většina z nich už zítra nebude mít k dispozici Night Pass, a tak pro ně závod skončí nejpozději ve 22:30. Podvečerní pohodu při sletu Matterhornu si v závěru dne užil Nelson de Freyman z Nizozemska, který dosáhl otočného bodu ve 20:15 a ve 20:50 přistál v Sant Vincent.

22:25 – Mezitím, co my, kteří fandíme českému týmu, spekulujeme, zda a jak by se mohl Stanislav Mayer dostat včas do cíle, na konci startovního pole, někde v okolí Trenta se odehrává možná ještě větší drama. Zítra ráno totiž dojde k poslední eliminaci aktuálně posledního závodníka.

Podívejte se na nové video, které jsme předtáčeli s CZ týmem před jeho odjezdem na X-Alps 2017:

Stanislav Mayer má letos na Red Bull X-Alps skvělý podpůrný tým. Hlavním supportérem je Jirka Dlask, druhým supportérem je Stanislav Hruban. Z řídícího centra na vše dohlíží Karel Vrbenský.

Mnohokrát denně aktualizované reportáže v češtině z celého průběhu závodů s videi a rozhovory najdete na adrese: www.airzone.tv/news/x-alps-2017/

Zveřejnil(a) Airzone.TV dne 12. červenec 2017

 

Po 23. hodině budeme i volat Standovi a zbytku týmu :-)

23:27 – No, Standu raději teď rušit nebudeme. Trochu si vinou poskytování interview (jinému médiu) a ztrátě pozornosti zašel… Zkusíme to hned ráno do zítřejší reportáže.

23:30 – Christian Maurer se zřejmě už dnes do cíle nechystá. Má náskok a dost lidí okolo sebe, aby jeho pronásledovatele uhlídali a zajistili, aby Chriegel vyrazil do cíle včas. V této chvíli je v jednom z penzionů v Mortola Inferiore a dává se dohromady, aby na slavnostní doběh do cíle vypadal k světu.

23:45 – Máme natočený poslední rozhovor dnešního dne. Vy, kteří jste vydrželi až doposud, vydržte pět minut, než ho zpracujeme.

Poslechněte si rozhovor s hlavním supportérem Stanislava Mayera Jiřím Dlaskem (natáčeli jsme ve 23:36):


23:59 – Mánie jménem Red Bull X-Alps 2017 vyvrcholí možná až v sobotu. Christian Maurer dorazí do cíle patrně až ráno nebo během dopoledne, kdy jeho pátý triumf bude moci zachytit efektně vrtulník a i fotografové a kameramani budou mít dobré světlo, a i on sám bude odpočatý, umytý a čistě oblečený. A možná i proto, aby dal příležitost dalším borcům, dosáhnout své vysněné mety – Manaka. Za 24 hodin od momentu, kdy přetne cílovou pásku na 7. otočném bodu Peille, Red Bull X-Alps skončí. Pokud tedy Christian Maurer dorazí do cíle až po páté hodině ranní, bude Red Bull X-Alps vrcholit až v pátek.

Máme se na co těšit. Děkujeme, že jste s námi byli a těšíme se opět zítra na počtenou, poslouchanou a pokoukanou v reportáži ze dne s pořadovým číslem 12 (DEN 12 – čtvrtek 13. 7.).

TIP: Níže ve článku můžete nyní sledovat polohu Stanislava Mayera a Christiana Maurera. Proč přeskakovat mezi weby? Zůstaňte s námi. :-)

Stanislav Mayer (CZE) on-line:

Christian Maurer (SUI) on-line:

Nedočkavcům, kteří by chtěli novinky už v 6:00 (že? Petře Chovanče ze Strážnice :-) ), alespoň přinášíme satelitní snímek místa, kde tým Stanislava Mayera trávil noc.

haji_den10_satelit

PTEJTE SE NA COKOLIV členů českého X-Alps týmu! Napište váš dotaz do komentáře na k tomuto účelu vytvořeném příspěvku na facebookové stránce airZone.TV, my nejlepší z dotazů položíme během telefonických rozhovorů a záznamy samozřejmě poté zveřejníme.

x-alps_2017_zeptejte_se

TIP: Buďte průběžně s námi. Jsme ve spojení se všemi členy týmu a máme přehled o nejaktuálnějším dění. Reportujeme od časného rána minimálně do 22:30 a pokoušíme se vyloudit i nějaké ty rozhovory přímo od CZ týmu a dalších zajímavých osobností.


Aktualizované denní souhrny:

DEN 1 a 2 – neděle 2. 7. a pondělí 3. 7.
DEN 3 – úterý 4. 7.
DEN 4 – středa 5. 7.
DEN 5 – čtvrtek 6. 7.
DEN 6 – pátek 7. 7.
DEN 7 – sobota 8. 7.
DEN 8 – neděle 9. 7.
DEN 9 – pondělí 10. 7.
DEN 10 – úterý 11. 7.
DEN 11 – středa 12. 7.
DEN 12 – čtvrtek 13. 7.


SLEDUJTE TAKÉ:

x-alps_2017_header_fb

Zveřejnit odpověď