X-Alps 2017 – DEN 12 – 20:20 – Christian Maurer popáté vítězem Red Bull X-Alps, Outters druhý, Stanislav Mayer po penalizaci ve výsledcích klesne (reportáž, rozhovory, videa)

* Několikrát denně aktualizované zprávy * Telefonáty se Standou Mayerem a jeho doprovodem * Zprávy z první ruky *

DEN 12 – Čtvrtek 13. 7. – Stanislav Mayer šel 15 hodin non-stop na jih, zalehl až ve 4:00, v 8:00 vstával a jde na kopec. Pokud chce dojít do Monaka, musí letět.

Stanislav Mayer (CZE) is seen during the Red Bull X-Alps in Ivrea, Italy on July 11, 2017

0:00 – Mánie jménem Red Bull X-Alps 2017 vyvrcholí až v pátek. Christian Maurer dorazí do cíle patrně až ráno nebo během dopoledne, kdy jeho pátý triumf bude moci zachytit efektně vrtulník a i fotografové a kameramani budou mít dobré světlo, a i on sám bude odpočatý, umytý a čistě oblečený. A možná i proto, aby dal příležitost dalším borcům, dosáhnout své vysněné mety – Monaka. Za 24 hodin od momentu, kdy protne cílovou pásku na 7. otočném bodu Peille, Red Bull X-Alps skončí. Pokud tedy Christian Maurer dorazí do cíle až po páté hodině ranní, bude Red Bull X-Alps vrcholit až v pátek. Nikdo z účastníků nemá už k dispozici night pass, takže budou muset v případě ukončení závodu až v sobotu absolvovat povinný odpočinek od 22:30 do 5:00. Doufáme, že Christian Maurer nebude do cíle pospíchat. První místo kontroluje z penzionu vzdáleném 13 km od cíle. Ale v cíli ještě není.

Poslechněte si rozhovor s hlavním supportérem Stanislava Mayera Jiřím Dlaskem (natáčeli jsme 12. 7. ve 23:36):


9:00 – Dobré dopoledne. Christian Maurer – vyspalý, umytý a čistě oblečený – si kráčí pro své páté vítězství v Red Bull X-Alps v řadě. Do cíle mu zbývají pouhé 3 km. A Christian se tam chce dostat, jak jinak, vzduchem. Proto kráčí od 6 hodin ráno na známe startoviště Mont Gross, ze kterého se pokusí doletět na 7. otočný bod Peille. Dosažením tohoto bodu se zastaví jeho čas a o vítězství ho už nikdo nebude moct připravit. A začne běžet odpočet 24 hodin, které bude mít zbytek startovního pole k dispozici k vylepšení svých stávajících pozic. Omlouváme se drobné nepřesnosti, které zazněly v rozhovorech. Několikrát jsme zmínili, že závod skončí dnes ve 22:30, ale to jsme netušili, že Chriegel Maurer bude postupovat takto kolegiálně ke svým souputníkům. Palec nahoru pro Christiana Maurera.

Chriegl_cesta_do_cile

9:30 – A co naši? Dozvíte se v nejnovějším rozhovoru s Karlem Vrbenským, který právě natáčíme.

Poslechněte si čerstvý rozhovor se stratégem CZ týmu Karlem Vrbenským (natáčeli jsme v 9:30):


9:50 – Z rozhovoru s Karlem Vrbenským vyplývá, že situace českého týmu není beznadějná. Stanislav Mayer má v mezích možností výhodnou pozici, od soupeřů není pod výrazným tlakem, po čtyřiadvacetihodinovém maratonu i čtyři hodiny spal a předpověď termiky je nadějná. Bude foukat jen slabý vítr. Jedinou obavu má český tým z možnosti zastínění oblohy vysokou oblačností. V této chvíli je ve výšce 1150 metrů a stoupá do sedla Colle dell Besso. V této oblasti může stoupat až k vrcholům kolem 1600 metrů. Stejnou trasu včera volil i Paul Guschlbauer z Rakouska.

10:05 – Christian Maurer se zřejmě chystá ke startu.

10:27 – A tak ne, už zase šlape po svých směrem k cíli. Bylo by prima, kdyby vyčkával co nejdéle a dal tak šanci co nejvíce pilotům přiblížit se k Monaku, popřípadě využít možnosti letět i zítra. Ale přehnaná pasivita by se nemusela líbit organizátorům ani fanouškům.

10:38 – Důvod zvýšené aktivity Christiana Maurera je jasný – Francouz Benoit Outters letí a na 7. otočný bod mu zbývá 34 km. Ale Švýcar pozici suverénně kontroluje a už opět vyčkává, jen o kilometr blíže k cíli. A určitě tam nebude chtít dojít pěšky.

10:48 – Ale asi ano. Švýcarovi zbývá 500 metrů do cíle.

10:56 – Christian Maurer ze Švýcarska je po páté vítězem Red Bull X-Alps! Právě proběhl bránou na 7. otočném bodu v Peille. Od této chvíle zbývá do konce závodu 24 hodin. Závod tedy definitivně skončí v pátek 14. července 2017 v 10:56.

Chriegel_cil

11:10 – Nechme Švýcarského supermana slavit a pojďme se věnovat tomu, co se děje na trati.
Benoit Outters (FRA) stále letí a do cíle mu zbývá 26 km. Daří se mu docela dobře a je jasné, že poletí na jistotu – teď už jde jen o to, doletět v pohodě do Peille.
Paul Guschlbauer (AUT) se do kopců dříve než za dvě hodiny nedostane. Do cíle mu zbývá 71 km. Podle našeho názoru by mohl mít s udržením třetí pozice ještě problémy.
Dává tak šanci Stanislavu Mayerovi (CZE), který stoupá na Monte Mureto (1707 m). 139 km vzduchem do Peille je ale hodně, a tak nebuďme neskromní a především si přejmě, aby Stanislav Mayer dosáhl Monaka, výchozí pozici má dobrou.
Naopak velké problémy bude mít průběžně pátý Pascal Purin (AUT), který právě kráčí centrem Turína bez jakékoliv šance dnes odpoledne letět. Podle nás to je nejhorší a nejméně pochopitelné rozhodnutí tohoto doposud skvělého Rakušana.
Naopak dobře si vede průběžně šestý Nizozemec van Schelven. Letí a do cíle to má 158 km.

11:30 – 21 km zbývá Outtersovi k 7. OB v Peille. V této chvíli ale poměrně bojuje, aby se zvedl. Jeho počínání můžete sledovat on-line pod live trackingem Stanislava Mayera.

11:35 – Stanislav Mayer je na vrcholu Monte Muretto a chystá se k letu. Z první sedmičky už letí Outters, van Schelven a také Simon Oberrauner.

11:50 – Začíná jeden z nejdůležitějších letů Stanislava Mayera. Právě odstartoval z Monte Muretto. Ve vzduchu je s ním i jeho supportér Jiří Dlask. Držme palce!

11:53 – Je to dobré, je to dobré! Termika funguje, Standa se zvedá ve stoupácích okolo 2 m/s. Sledujte to níže v live trackingu, mě se třesou prstíky.

13:00 – Omlouvám se za to, že jsem teď ani nedutal, ale oběd domluvený s manželkou nebylo vhodné odvolávat. Mobilní telefon s live trackingem na stole a občasné výbuchy radosti, že Standa točí 3 m/s stačily…

13:03 – Stanislav Mayer a Jiří Dlask si v této chvíli užívají jízdu východní částí západních Alp a jsou na úrovni Pinerola. V této chvíli 2500 metrů a stoupají! Zatím neskutečně efektivní let. Přeskok, silný stoupák a další přeskok. Tak to má být. 128 km na 7. otočný bod.

13:08 – Na 7. otočném bodu a tedy druhý v cíli je Benoit Outters. Povedlo se mu dosáhnout cíle vzduchem a přistát přímo u podpisové tabule. V cíli mu samozřejmě tradičně blahopřeje i Christian Maurer. Guschlbauer stoupá na kopec.

13:15 – Teď drobné problémy s ustředěním správného stoupáku, ale opět to leze více než 2 m/s. Standa Mayer stále ve vzduchu bok po boku s Jiřím Dlaskem. Pod tracking Stanislav Mayera umisťujeme tracking Paula Guschlbauera.

13:26 – Kluci mají za sebou další těžký přeskok údolí řeky Pellice a teď bude důležité, aby se zklidnili, netlačili příliš na pilu a nabrali trochu výšky.

14:04 – Omlouváme se za delší prodlevu. Stanislav Mayer před 10 minutami přistál ve svahu pod vrcholem Colle Crapé. Důvodem je nutnost konzultace možného narušení jednoho ze vzdušných prostorů. To bohužel nevypadá dobře. Zjišťujeme podrobnosti.

14:26 – Teď je situace maličko nepřehledná a zjišťujeme, co se vlastně děje. Přestože se evidentně dá letět, Stanislav Mayer i van Schelven jsou na zemi. Van Schelven zřejmě proto, že se dověděl o Standových trablích a řeší další taktiku. Nizozemec je ještě mimo inkriminovaný prostor. Blíží se k němu i Rakušan Oberrauner.

Přestože celému týmu Stanislava Mayera velice fandím, v této chvíli nevypadá jeho situace příliš příznivě. Následující řádky budou pouhou spekulací o tom, v jaké je momentálně situaci a jaké varianty jsou ještě ve hře (s připomenutím, že pravidla 100% nastudovaná nemám a organizátorů se ptát pro jistotu, že by si této causy nevšimli, nebo ji ignorovali, nebudu):
1.) Stanislav Mayer nemůže v této chvíli pokračovat v letu. Pokud by vědomě odstartoval, porušil by italský letecký zákon. Porušil ho už i tak, ale okamžité přistání ho dalo by se říct tak trochu omlouvá.
2.) Vzhledem k tomu, že za obdobný prohřešek dostal Maďar Takats 48 hodin, čeká i Stanislava Mayera penalizace 48 hodin. Podle pravidel by měla být penalizace uplatněna při následujícím odpočinku. Ve Standově případě tedy dnes od 22:30, protože už nemá k dispozici night pass, který by odpočinek odsunul na později (obdobně nedobrovolně 48 hodin stál Maďar Takats). Je také pravděpodobné, že o trest, který si Standa „neodsedí“, ho posunou zpět po trati.
3.) Podle mého názoru nyní Standovi nezbývá, než pěšky vyjít z dotčeného prostoru (nejlépe necelé dva kilometry na západ) a pokračovat dál směrem na Monako. Nejlépe vzduchem, aby se mu podařilo ho dosáhnout. Pokud organizátoři nerozhodnou jinak, či pravidla nepamatují na jiný způsob penalizace – možná je určitě i úplná diskvalifikace, mohl by i přes tento průšvih Stanislav Mayer dosáhnout nejlepšího výsledku historie českého paraglidingu na Red Bull X-Alps.

14:57 – Závod každopádně dál pokračuje. Van Schelven i Oberrauner letí. Van Schelven volí přímou stopu přímo na jih horami, Oberrauner letí na východ ve stopách Christiana Maurera. Simon Oberranuer se dobrovolně odsuzuje ke šlapání ke Cuneu ve stopách Maurera, Outterse i Guschlbauera. Pokud by se van Schelvenovi podařilo letět celé odpoledne, mohl by se hodně posunout. Přechod přes hory bude ale pomalejší než po rovině.

15:05 – Do pohybu už se dal i Stanislav Mayer. Zkusíme zjistit aktuální informace od CZ týmu – i když upřímně, v této chvíli se nám do toho příliš nechce…

15:45 – Jak bolestné je teď podívat se na optimistické komentáře výše na stránce. Omluva patří Pascalu Purinovi, za komentář z 11:10. Až teď vidíme, jak prozíravé bylo jeho rozhodnutí jít rovinami. Nebudeme ale házet flintu do žita. Závod pokračuje, samozřejmě i se Standou Mayerem, který stále bojuje o nejlepší výsledek české historie hike & fly paraglidingu.

15:50 – Momentálně nikdo z TOP 7 neletí – pojďme si připomenout vítězství Stanislava Mayera na 1. českém jednodenním hike & fly závodu, který jsme společně uspořádali v květnu letošního roku. Celý dokument naleznete ZDE, upoutávku níže.

16:50 – Letí van Schelven a už je před Stanislavem Mayerem. Ten kráčí na vrchol Munta Rumella, odkud se s největší pravděpodobností pokusí následovat Nizozemce. Van Schelven dnes letí výborně, už je 5 hodin ve vzduchu.

17:02 – Dnes se daří i Palu Takatsovi. Vzduchem si poradil s Matterhornem a letí stále dál. Letí navíc úplně jinou stopou než všichni ostatní mnohem více na západ Francouzskými Alpami. Do cíle mu zbývá 180 km a už je na 8. místě. Přihlédneme-li k tomu, že si u Komského jezera musel odsedět 48hodinovou penalizaci, klobouk dolů před výkonem tohoto maďarského pilota.

17:25 – Teoretickou šanci dosáhnout ještě dnes Monaka má sympatický Rakušan Paul Guschlbauer. Právě stoupá lyžařským střediskem Tetti Mecci a do sedla, ze kterého by se mělo dát pozvolně klesajícími Alpami doletět do Monaka mu zbývá 7 kilometrů pěšky. Paul Guschlbauer, kterému se říká zkráceně jen Guschl nebo Guschi je ve svých 34 letech už veteránem Red Bull X-Alps. Toto je jeho čtvrtá účast. Hned při své premiérové v roce 2011 obsadil 3. místo, v roce 2013 byl devátý a v roce 2015 opět třetí. Vypadá to, že i letos to bude bronz.

18:25 – Stanislav Mayer konečně opět letí. Odstartoval z jihozápadního svahu pod Punta Razil. Je otázkou, co je možné ještě teď v podvečer uletět, povedený let bude ale snad příjemnou náplastí na pošramocenou psychiku.

18:31 – Moc to bohužel zatím nenosí a Stanislav Mayer zatím spíše vyklesává. Skvěle stále z severozápadu letí Pal Takacs, který i v tuto podvečerní hodinu dotáčí výšky přes 3000 metrů. Přirozeně v mnohem vyšších horách.

18:40 – Tak ne, nepůjde to. Stanislav Mayer i jeho supportér po patnácti minutách přistáli v městečku Crissola. Pokusíme se s nimi za malý moment spojit.

19:05 – Právě hovoříme se Standou Mayerem. Rozhovor zveřejníme za pár minut. Stanislav Mayer už se bohužel dnes nikam posouvat nebude.

19:30 – Mezitím co připravujeme rozhovor, odstartoval Paul Guschlbauer. Držíme mu palce – sledujte ho na live trackingu.

Zde je slíbený rozhovor se Stanislavem Mayerem, který jsme natáčeli po 19. hodině. Omlouváme se za špatnou kvalitu záznamu.


Stanislav Mayer samozřejmě v rozhovoru neskrýval zklamání z faktu, že letošní Red Bull X-Alps pro něho prakticky skončil vlétnutím do vojenského vzdušného prostoru. K této chybě vedla shoda hned několika okolností. Prostor bohužel nezaregistroval taktik týmu Karel Vrbenský, když předtím dokázal Standu provést desítkami dalších složitých míst, prostor ale také nebyl vidět ani v jednom z přístrojů, na který náš pilot spoléhal, v oblasti byla vidět paraglidingová startoviště. Samozřejmě zafungovala i únava po předešlém vyčerpávajícím nočním pochodu. Tento hořký konec ho mrzí především proto, že letos bylo vidět, že on i celý tým mají na velice dobrý výsledek – znovu ocenil skvělý výkon svého supportéra a skvělého člověka Jiřího Dlaska i zbytku týmu. Stanislav Mayer ale na nikoho nechce svalovat vinu a rád by na sobotní závěrečnou párty v Monaku dorazil mimo soutěž vlastními silami pěšky a na padáku.

Podle informací, které má Stanislav Mayer, bude penalizován vedením soutěže 48 hodinami. Ty, které budou po skončení přebývat se od výsledku odečtou, což podle předběžných propočtů posune Stanislava Mayera někam kolem 12. místa. Ale počkejme si na oficiální stanovisko vedení soutěže.

19:57 – Obáváme se, že počet účastníků, kteří letos dosáhnou Monako, se už nerozšíří. Paul Guschlbauer si několik minut posvahoval, aby přistál zpět v sedle. Do cíle mu zbývá 45 kilometrů a není příliš reálné, aby to těžkým terénem s mnoha sestupy a výstupy pěšky za zbývajících osm a půl hodiny, kdy bude možné se ještě pohybovat, zvládl.

20:07 – V této chvíli přistává a se svým výkonem bude stoprocentně spokojený Ferdinand van Schelven z Nizozemska. Přistává u městečka Cartignamo, před západní hranicí nenáviděného vojenského vzdušného prostoru LI R4 – Fossano. Dnes strávil ve vzduchu více než 5 hodin, posunul se na průběžné 4. místo, které i vzhledem k tomu, že ho čeká další posun pouze rovinami, zřejmě bude kontrolovat. Průběžně pátý Rakušan Simon Oberrauner je o 15 km za ním a také jde rovinami.

21:21 – A právě v tuto chvíli přistává západně od Pinerola Maďar Pal Takats. Všech 19 zbývajících účastníků (dnes ráno byl vyřazen Mitch Riley z USA) je tak na zemi.

Vážení přátelé, pro dnešek to bude vše. Těšili jsme se, že vám touto dobou budeme přinášet mnohem příznivější zprávy, ale… Paragliding je sport, který je nádherný, ale dokáže být i krutý. Krutý mnohem horším způsobem, než je sice trošku hořce ukončený, přesto velice krásný a inspirující příběh Stanislava Mayera na Red Bull X-Alps 2017. Hlavně, že se nikomu nic nestalo!

I zítra se opět přihlásíme s reportáží ze 13. dne Red Bull X-Alps 2017.

Miroslav Oros, airZone.TV


Paul Guschlbauer (AUT) on-line:

Pal Takats (HUN) on-line:

TIP: Buďte průběžně s námi. Jsme ve spojení se všemi členy týmu a máme přehled o nejaktuálnějším dění. Reportujeme od časného rána minimálně do 22:30 a pokoušíme se vyloudit i nějaké ty rozhovory přímo od CZ týmu a dalších zajímavých osobností.


Aktualizované denní souhrny:

DEN 1 a 2 – neděle 2. 7. a pondělí 3. 7.
DEN 3 – úterý 4. 7.
DEN 4 – středa 5. 7.
DEN 5 – čtvrtek 6. 7.
DEN 6 – pátek 7. 7.
DEN 7 – sobota 8. 7.
DEN 8 – neděle 9. 7.
DEN 9 – pondělí 10. 7.
DEN 10 – úterý 11. 7.
DEN 11 – středa 12. 7.
DEN 12 – čtvrtek 13. 7.
DEN 13 – pátek 14. 7.


SLEDUJTE TAKÉ:

x-alps_2017_header_fb

Zveřejnit odpověď