X-Pyr 2018: Den 1 a 2 – sumarizace (+ videa)

Úterý 26. 6. 2018 8:00

V deset hodin to budou přesně dva dny, co čtyři desítky paraglidistů vyrazily na trať třetího ročníku hike and fly závodu X-Pyr 2018. O tom, že tato vzdušnou čarou téměř šestisetkilometrová tůra od západního na východního pobřeží Pyrenejí, není žádná legrace, svědčí i fakt, že závod už během prvních dvou dnů ukončilo, nebo na poslední chvíli na start nenastoupilo hned sedm účastníků – mezi nimi byl i například před dvěma lety třetí Ital Aaron Durogati, který se definitivně rozhodl nenastoupit do závodu kvůli přetrvávajícímu zranění kolene jen několik hodin před startem. Před dvěma lety druhý Čech Stanislav Mayer si asi rozjezd tohoto ročníku představoval o něco lépe. Pohybuje se průběžně v polovině druhé desítky, ale na vedoucího Maurera ztrácí více než 150 km, podobně jako slovenský reprezentant Juraj Koreň.

DEN 1 na X-Pyr 2018 – oficiální sestřih

Hádejte, koho uvidíte, když se podíváte na čelo průběžného pořadí? Ano, nemýlíte se. Fenomenální Švýcar Christian „Chriegel“ Maurer a obhájce vítězství v předchozích dvou vydáních X-Pyru větší část pondělí letěl a na dnešní noc zakempoval na skvělém výchozím bodu pro pohodový start mezi 4. a 5. otočným bodem ve výšce přes 2600 metrů nad mořem. Jeho nejbližší pronásledovatel Maxime Pinot z Francie je přitom o 30 km zpět a o kilometr a půl níž. Průběžně třetí jsou Nelson de Freyman z Francie a Eduardo Garza z Mexika, kteří momentálně sdílí radosti a strasti na trati společně – na Maurera ztrácejí už více než 80 km. Do cíle přitom švýcarskému orlovi zbývá „jen“ polovina trati.

Pyreneje nejsou Alpy. Oproti jistě slavnějšímu X-Alpu je X-Pyr závod o mnoho více přírodního charakteru. Pyreneje jsou sice nižší, ale jsou drsné a syrové. Dopravní infrastruktura je mnohem řidší a pokrytí mobilním signálem slabší. Přečkání noci bivakovým stylem zabalený v padáku bez jakéhokoliv spojení nebo pomoci podpůrného týmu – to není na tomto závodu výjimkou. I proto se nemůžeme divit, že se nám zatím nepodařilo spojit se s týmem Stanislava Mayera nebo Juraje Koreně a přinést vám po telefonu přímé reakce z trati. Budeme to ale zkoušet dál. Organizátoři ale dělají velice dobrou práci a i trať mají dobře pokrytou svými reportéry. Na konci druhého dne se jim podařilo na kameru zachytit oba „naše“ borce. Stanislav Mayer ve videu říká, že není s druhým dnem příliš spokojený, protože se mu podařilo uletět jen nějakých 40 – 50 km. Dnes to bude snad lepší.

Stanislav Mayer hodnotí den 2:

Start Stanislava Mayera po dosažení 2. otočného bodu Orhi na španělsko-francouzských hranicích:

Plány Juraje Koreně pro 3. den:

Stanislav Mayer má také ve svém podpůrném týmu filmaře Jaroslava Jindru, který připravil a publikoval krátký klip ze Standova 2. dne:

Mnoho informací o závodu, včetně hned několika platforem live trackingu naleznete na stránkách www.x-pyr.com. Zajímavé jsou také blogy jednotlivých závodníků.

Na úterý 26. června je v Pyrenejích předpovídáno vynikající paraglidingové počasí se slabým větrem, silnou termikou a vysokými dostupy. Závod sledujeme a zde na airZone.TV se vám opět přihlásíme, až budeme mít pohromadě další souhrn novinek.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď