X-Pyr 2018: Den 5 a 6 – sumarizace (+ videa) * Další telefonát se Standou Mayerem

Pátek 29. 6. 9:00

Vítězem hike and fly závodu X-Pyr 2018 je Christian Maurer ze Švýcarska. Do cíle dorazil ve čtvrtek 28. 6. před polednem. Na zdolání 557,9 km trati potřeboval  96 hodin 20 minut a 56 vteřin. Ještě ten samý den zvládl Christian Maurer odstartovat a sletět od kláštera na pobřeží v přístavu Port de la Selva – tento let už byl ale jen exhibiční, čas se podle pravidel zastavuje právě dosažením cílové brány v klášteře Ermita de Santa Creu de Rodes.

Christian Maurer letí od kláštera do přístavu

maurer_cil

Druhým v cíli je Maxim Pinot z Francie. Ten měl sice po bivaku ze středy na čtvrtek problémy se zasíláním své polohy – zkrátka mu došly baterky v přístrojích – podle pravidel je ale nejdůležitějším přístrojem tzv. SPOT, který posílá přes satelit polohu závodníka alespoň každých 10 minut a umožňuje i aktivaci záchranných složek stiskem jediného tlačítka. Ten Maximovi fungoval a proto jsou jakékoliv diskuse o případné diskvalifikaci zbytečné. Francouz zaslouženě došel do cíle ještě ve čtvrtek 28. 6. večer.

Maxim Pinot je ten vpravo od toho čahouna uprostřed :-)

pinot

Čeští fanoušci mají obrovskou radost, protože posledních pár kilometrů zbývalo v pátek ráno do cíle Stanislavu Mayerovi. Čtvrtek přitom nebyl vůbec jednoduchý. Po noclehu v horách se Stanislav Mayer rozhodl vydat ve společnosti svého supportéra dále po hřebeni a vyčkat na ideální letové podmínky. Radost mu však kazil především poměrně silný severní vítr. A po severní straně hor se vzduchem nebezpečně blížil průběžně čtvrtý Nelson de Freyman z Francie.

Poslechněte si rozhovor se Stanislavem Mayerem – natáčeli jsme v 8:00:

 

A tady je ta fotka z brodění :-)

mayer_voda

Podívat se také můžete na sestřih 4. dne Standy Mayera od Jardy Jindry:

https://www.youtube.com/watch?v=Bo6UJkGONl8

V této chvíli zbývá Standovi Mayerovi do cíle jen nějakých 10 kilometrů. Čtvrtý v průběžném pořadí – Nelson de Freyman z Francie je o více než 20 km zpět, což dává našemu týmu luxus poslední fázi závodu si užít. Zda se podaří dosáhnout cíle v časovém limitu – tedy do soboty 22:00 – ještě někomu dalšímu, to je velkou otázkou. Záleží na tom, zda bude možné dnes letět, či nikoliv. Pátý Mexičan Eduardo Garza je o dalších více než 100 km zpět, něco přes 200 km zbývá další skupince na 6. – 8. místě, ve které je i slovenský horal Juraj Koreň. 250 km před cílem je i legendární Rumun Toma Coconea.

Juraj Koreň kdesi v Pyrenejích

koren_xpyr

Je příjemné vidět, že Česko má opět sportovce na absolutní světové úrovni – je jím Stanislav Mayer z Liberce. Blahopřejeme celému českému týmu ke skvělému úspěchu a přejeme, ať si to v cíli pořádně užijí.

My se přihlásíme ještě s jednou aktualizací dnes večer nebo v sobotu dopoledne.

Miroslav Oros, airZone.TV

 

Zveřejnit odpověď