X-Pyr 2018: Vítězí Švýcar Maurer, Čech Mayer třetí, v cíli pět ze čtyřiceti borců (+ videa) * Rozhovory s CZ týmem

V sobotu 30. června 2018 ve 22:00 skončil třetí ročník paraglidingového hike and fly závodu X-Pyr 2018. Na trať dlouhou 560 km vedoucí Pyrenejemi ze západního na východní pobřeží Pyrenejského poloostrova se vydalo celkem čtyřicet paraglidistů. Do cíle se jich v časovém limitu dostalo pouze pět. Mezi nimi byl i český reprezentant Stanislav Mayer na skvělém třetím místě. Zvítězil Christian Maurer ze Švýcarska, který byl v cíli už pátý soutěžní den a celou trať zvládl v čase 96 hodin 20 minut a 56 vteřin. Stříbrnou příčku obsadil Francouz Maxim Pinot, který ke Klášteru Monestir de Sant Pere de Rodes dorazil pátý den večer v čase 107:14:09.

Šestý den, tedy pátek dopoledne si vychutnal český reprezentant Stanislav Mayer. Nocoval jen nějakých dvacet kilometrů před cílem a spanilou jízdu, respektive „chůzi“ do cíle si užil v doprovodu svého podpůrného týmu – Tomáše Bláhy, Stanislava Hrubana a Jaroslava Jindry. Po nezbytné spršce šampaňského v cíli následoval ještě v pátek odpoledne exhibiční slet do přístavu El Port de la Selva, kde mohl český pilot předvést své umění několika akrobatickými figurami a přesným přistáním na nafouknutý ponton na mořské hladině.

Rozhovor s Tomášem Bláhou z Doks u Máchova jezera
– supportérem Stanislava Mayera:


Rozhovor se Stanislavem Mayerem:


Rozhovor se Stanislavem Hrubanem – pozemním doprovodem Stanislava Mayera:


Český tým X-Pyr 2018 – zleva:
Jaroslav Jindra, Stanislav Hruban, Tomáš Bláha a Stanislav Mayer

mayer_cz_cíl

O necelých šest hodin později, v čase 126:45:16 byl v cíli čtvrtý v pořadí – Francouz Nelson de Freyman. Ten ještě den předtím trochu zdramatizoval průběh závodu a vyvinul na Stanislava Mayera poměrně značný tlak. Dotáhl totiž vzduchem značnou ztrátu více než 20 km, ale nepodařilo se mu protlačit na jižní stranu hor. Musel si tedy zalétnout hodně na sever, kde také přistál a zbytek trasy absolvoval opět se ztrátou kolem 20 km za českým pilotem.

Nelson de Freyman v cíli

Garca_Mexiko

Závod nakonec dokončil i sympatický Mexičan Eduardo Garza na pátem místě. V cíli byl v sobotu večer.

Eduardo Garza z Mexika to také stihl

Freyman_FRA

Úderem sobotní desáté hodiny večerní závod X-Pyr 2018 skončil. O pořadí na dalších místech rozhodovala momentální pozice účastníků na trati. Na šestém místě skončil Australan Haydon Grey, kterému do cíle zbývalo jen nějakých 40 kilometrů. Spokojený může jistě být i slovenský reprezentant Juraj Koreň, který se zastavil jen něco málo přes 50 km před cílem a je z toho celkové sedmé místo. Legendární „běžící Rumun“ Toma Coconea obsadil 11. místo. Ze závodu v jeho průběhu odstoupilo celkem šestnáct sportovců ze čtyřiceti.

Podívejte se na krátký sestřih mapující cestu Stanislav Mayera Pyrenejemi:

Miroslav Oros, airZone.TV

 

Zveřejnit odpověď