Zemřel Imrich Gablech, pohřeb se uskuteční 28. 12. v Havlíčkově Brodě

Ve věku 101 let zemřel jeden z posledních žijících letců sloužících za 2. světové války v RAF, původem Slovák Imrich Gablech. O jeho smrti informoval v pátek 16. 12. 2016 na svém Twitteru ministr obrany Martin Stropnický.

Imrich_Gablech_brigadni_general

Životní osud Imricha Gablecha, který se narodil 4. listopadu 1415, dostal dramatickou podobu v roce 1939, kdy po vzniku Slovenského štátu přeletěl z Piešťan do Polska. Ještě téhož roku ho zatkla sovětská tajná služba jako špióna a odsouzen byl na pět let nucených prací. V roce 1941 byl po vzpouře odsouzen na dalších deset let. V gulagu trpěl podvýživou a dočasně z ní oslepl. Po napadení SSSR Německem (22. června 1941) byl propuštěn. Už v říjnu 1941 se dostal do Velké Británie, kde se přihlásil k českým jednotkám RAF. Ze zdravotních důvodů ale létal jen krátce. Pracoval pak mimo jiné jako řídící letového provozu. Tuto práci vykonával i po válce na Praze Ruzyni a pak v Havlíčkově Brodu. V únoru 1949 byl z vojenské služby propuštěn.

Pracoval pak v civilních zaměstnáních, ale byl komunisty perzekvován a několikrát i uvězněn. Patrně i proto, že se nebál vyprávět vzpomínky a svědectví o utrpeních v sovětském gulagu.

Imrich Gablech obdržel v roce 2009 z rukou prezidenta Václava Klause Řád Bílého lva, v roce 2015 byl ve sto letech jmenován do hodnosti brigádního generála. Jeho podrobné životní osudy přináší projekt Paměť národa.

Poslední rozloučení s generálem Imrichem Gablechem bude přístupné veřejnosti. Uskuteční se ve středu 28. prosince 2016 od 13 hodin v Havlíčkově Brodě v Kostele Nanebevzetí Panny Marie (přesná poloha ZDE).

Zbyněk Smetana, airZone.TV, foto: ČTK, Facebook, Twitter, Aeroklub Havlíčkův Brod, ara

Zveřejnit odpověď