Změna ve vedení Aera Vodochody. Ladislava Šimka střídá Ital Giuseppe Giordo

Z pozice prezidenta akciové společnosti Aero Vodochody AEROSPACE byl v pátek 13. května 2016 po sedmi letech odvolán Ladislav Šimek. Jeho pozici ode dneška zastává italský manažer Giuseppe Giordo. Přestože zatím nemáme bližší informace, jde zřejmě o krok související s deklarovanou snahou finanční skupiny Penta obsazovat vedení svých firem zahraničními manažery.

giordosimek
Vlevo Giuseppe Giordo, vpravo Ladislav Šimek

Šimkovy zásluhy o stabilizaci Aera Vodochody jsou přitom nepopiratelné – za sedm let jeho působení narostl počet zaměstnanců o 800, firma je dlouhodobě v zisku a kromě zahájení vývoje nové generace letounu L-39 stál Ladislav Šimek i za zavedením několika úspěšných risk-sharingových projektů, díky nimž je Aero dodavatelem strukturálních částí letounů pro Airbus, Embraer nebo Bombardier. Nemalou měrou také přispěl k odprodeji nepoužívaných bitevníků L-159 Alca do Iráku a USA. Ladislav Šimek je bezpochyby jednou z mála osobností českého leteckého průmyslu, která dokázala, často svým osobitým neortodoxním způsobem, získat kontakty a zviditelnit Aero Vodochody na globálním trhu.

Ladislava Šimka ale nahrazuje neméně úspěšný manažer a matador světového leteckého průmyslu. Nový prezident Aera, Giuseppe Giordo, byl v letech 2011 –2015 ředitelem Alenie, největšího leteckého výrobce v Itálii s více než 11 tisíci zaměstnanci. V leteckém průmyslu působí od roku 1990. V Alenii, která dnes patří do skupiny Leonardo Finmeccanica, byl Giuseppe Giordo zodpovědný mimo jiné za prodej vojenských cvičných letounů, ve kterém dosáhla Alenia za jeho vedení velkých úspěchů. Dá se tedy spekulovat o tom, že program nového cvičného letounu L-39NG bude mít v následujícím období v Aeru Vodochody velkou prioritu, přestože to byl program, na který se v jeho počátcích Penta nedívala příliš pozitivně. A právě odvolaný Ladislav Šimek byl tím, kdo stál za jeho prosazením.

Podívejte se na rozhovor s Ladislavem Šimkem z cyklu „Z očí do očí“, který jsme na airZone.TV přinesli 17. 4. 2016:
https://www.airzone.tv/z-oci-do-oci-17-4-2016-ladislav-simek-aero-vodochody/

Další informace zjišťujeme.

Miroslav Oros, airZone.TV (foto: LinkedIn.com)

 

Zveřejnit odpověď