40 let od suchdolské tragédie

Právě před 40 lety – 30. října 1975 v 9 hodin a 20 minut nedaleko pražského ruzyňského letiště havaroval letoun jugoslávské letecké společnosti Inex Adria Aviopromet (dnes slovinský národní dopravce Adria Airways) McDonnell Douglas DC-9 poznávací značky YU-AJO se 120 cestujícími a členy posádky na palubě.

0105034

Let JP 450 z tehdejšího jugoslávského  (dnes černohorského) letoviska Tivat do Prahy let JP 450 měl pětičlennou posádku (kapitán Miodrag Marovič, druhý pilot Jovan Popov a tři letušky) a na palubě bylo 115 cestujících, kteří se vraceli většinou z dovolené u moře. Let probíhal bez větších problémů, ale v Praze byla poměrně hustá mlha s viditelností maximálně 1100 metrů. Na ruzyňském letišti navíc nefungovaly na tehdejší dráze 07/25 ILS i PAR (Instrument Landing System – přístrojový přistávací systém, a Precision Approach Radar – přesný přibližovací radar), o čemž byli piloti dopředu informováni. Přesto pokračovali v přiblížení a i díky hlubokému korytu Vltavy se nevědomky ocitli necelých deset kilometrů před letištěm nejen pod úrovní vzletové a přistávací dráhy, ale i pod úrovní Suchdola-Sedlece. Letoun tak nezadržitelně směřoval do tří čtvrtin výšky suchdolské skály. Piloti si krátce před katastrofou svůj omyl uvědomili, ale ač začali s letounem stoupat, havárii se jim zabránit nepodařilo. Letoun zavadil podvozkem o zídku v zahrádkářské kolonii v jejímž areálu se následně roztříštil.

Suchdol 1945

Vzhledem k fatální havárii, kdy z letounu téměř nic nezbylo, lze považovat za zázrak, že ze sto dvaceti lidí na palubě se podařilo zachránit 40 cestujících a jednu letušku. Je to především zásluha pražské záchranné služby, která operativně s plným nasazením všech kapacit dorazila na místo tragédie. Nevlídné počasí vyhnalo navíc zahrádkáře ze suchdolské zahrádkářské osady, takže nedošlo ani ke ztrátám na životech na zemi. Podrobně je celá havárie rozebrána v publikaci Ladislava Kollera a Václava Koloucha „Nehody dopravních letadel v Československu“ díl 4. 1961-1992 proudová letadla. Tato letecká katastrofa také inspirovala tvůrce slavného televizního seriálu Sanitka z roku 1984 autora Jana Hubače a režiséra Jiřího Adamce (11. díl).

Suchdol 1945

McDonnell Douglas DC-9-32 YU-AJO, cn 47457/620 (2x PW JT8D-9), byl vyroben 1. února 1971 a 1. dubna 1971 byl nasazen do služby u německé společnosti Atlantis D-ADIU. Od 13. března 1973 stroj létal u Inex Adria Aviopromet.

Pro airZone.TV Jakub Jan Kühnel (foto archiv a archiv aviation-safety.net a baaa-acro.com)

TIP:
Podívejte se na 11. díl seriálu Sanitka, který je věnován suchdolské letecké katastrofě.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/899022-sanitka/video/

 

Zveřejnit odpověď