MS v plachtění 2016 – Češi bez medaile, ale nakonec čtvrtí v týmech (aktualizace 13. 8. 2016)

Aktualizace 13. 8. 2016

V Litvě je dolétáno. Sobotní počasí neumožnilo vyhlásit disciplínu. Přestože formálně bude medailovým ceremoniálem mistrovství světa ukončeno až v neděli v poledne, na výsledcích už se nic měnit nebude. Čeští reprezentanti nakonec mohou odjíždět z Litvy spokojení. Sice bez medaile, ale poslední dva letové dny využili ke skoku ze dvanácté na konečnou čtvrtou pozici v soutěži týmů. Nejlepší výkony předvedli v Litvě ve standardní třídě Miloslav Cink (10. místo) a Pavel Loužecký (12. místo), v klubové třídě vylétal Jan Louda 16. místo a Ondřej Dvořák 26. příčku, ve dvoumístné 20metrové kategorii skončilo rodinné duo Slávků Pískatých na 19. místě.

wgc2016_pict

Mistry světa budou zítra v poledne vyhlášeni Louis Bouderlique z Francie v kategorii Standard,  Jan Rothhardt z Německa v klubové kategorii a francouzská posádka Duboc & Aboulin ve 20metrové dvoumístné třídě.

Video s rozhovory s českými reprezentanty přineseme dnes večer.

Aktuální výsledky naleznete zde.

 

Aktualizace 12. 8. 2016

Telegraficky z Litvy. Čeští piloti v kategorii standard předvedli po čtvrtečním triumfu husarský kousek. Vyhráli i páteční disciplínu. Jen si vyměnili pořadí. Vítězství v disciplíně na mistrovství světa si tentokrát připsal přibyslavský Pavel Loužecký, záda mu na druhém místě kryl Miloslav Cink. Pavel Loužecký nadělil zbytku pole  na 460km disciplíně přes 5 minut.

IMG_1143_lq

Přestože na celkové stupně vítězů to zřejmě nebude, čeští piloti ukazují, že patří mezi světovou extratřídu!

Aktuální výsledky naleznete zde.

Aktualizace 11. 8. 2016

Skvělého plachtařského počasí, které v Litvě ve čtvrtek po poledni zavládlo, dokázalo dokonale využít české duo ve standardní třídě. AAT úlohu na 3 hodiny zalétl nejlépe ze všech 40 pilotů Miloslav Cink, o deset vteřin za ním byl druhý Pavel Loužecký. Výborně zaletěl dnes i Jan Louda, který ve standardní třídě vylétal sedmé místo, Ondřej Dvořák skončil šestnáctý. Ve dvacetimetrové vícemístné třídě byla česká dvojice Pískatý / Pískatý devatenáctá.

Cink

Miloslav Cink – vítěz 6. disciplíny

I ostatní soupeři ale dnes letěli výborně, a tak dnešní úspěch českých pilotů neměl výrazný vliv na průběžné celkové pořadí. Všichni Češi se pohybují ve druhé desítce.

Louzecky

Pavel Loužecký – v 6. disciplíně 2. místo

V Pociunai se očekává ještě v pátek letové počasí a zřejmě poslední soutěžní úloha, v sobotu předpovídají meteorologové déšť.

Aktuální výsledky naleznete zde.

Aktualizace 10. 8. 2016

Na letišti v litevském Pociunai střídavě prší, nebo mrholí. Středa 10. 8. je vyhlášena neletovým dnem. V úterý 9. 8. se organizátoři pokoušeli zlomit slabé termické počasí s velkou oblačností a ve výšce i silným větrem vyhlášením AAT disciplíny na 2 hodiny. Minimální vzdálenost 100 km však překonalo pouze mizivé procento pilotů, a tak úloha platila pouze ve standardní třídě. Vítěz Australan John Buchanan bral 77 bodů (kvalitní úloha se přitom hodnotí 1000 body) za 132 uletěných kilometrů. Všichni závodníci kromě dvousedadlovek s motorem skončili v poli.

Na čtvrtek 11. 8. vypadá předpověď počasí nadějněji. Chtělo by to ještě něco odletět. Minimálně proto, aby čeští piloti neodjížděli z Litvy s hlavami svěšenými.

Podívejte se na krátký melodramatický klip sestříhaný ze záběrů z úterý 9. 8.

Aktualizace 8. 8. 2016

Na mistrovství světa v plachtění v neklapkových třídách a dvoumístných kluzácích je po dnešku (8. 8. 2016) odlétáno pět platných disciplín. V litevském Pociunai létá i šest českých reprezentantů. Pavel Loužecký a Miloslav Cink ve standardní třídě, Ondřej Dvořák a Jan Louda v klubové třídě a ve „dvousicech“ nás reprezentují otec a syn Pískatých. Přes dobrý začátek – minimálně ve standardní třídě – to po dnešku vypadá, že toto mistrovství nebude pro české barvy příliš úspěšné.

DCIM100MEDIADJI_0018.JPG
DCIM100MEDIADJI_0018.JPG

Všichni sóloví piloti navíc dnes skončili mimo letiště, což znamenalo další propad.

Ve standardní třídě létají výborně Francouzi – první je Louis Bouderlique a hned za ním jeho týmový kolega Guillaume Girard.  Na záda jim ale dýchají hned dva Němci. V klubové třídě svádějí tuhý boj o stupně vítězů Němec Jan Rothhardt, který zatím získal 3997 bodů, druhý je Francouz Eric Bernard (3958) a třetí Dán Henrik Breidahl (3908). Ve 20metrové vícemístné třídě vedou Italové Ghiorzo a Mangano.

Z této akce přineseme průběžné informace na airZone.TV a 30minutový dokument pro ČT4 Sport.

Aktuální výsledky naleznete zde.

Miroslav Oros, airZone.TV, Litva

Partnerem reportáže jsou obytné vozy od www.krs.cz.

DCIM100MEDIADJI_0010.JPG

Zveřejnit odpověď