Red Bull Air Race – 7/8 Indianapolis – Šonka ani Kopfstein nepostoupili, do vedení jde Goulian

Vítejte u on-line reportáže ze 7. závodu letošní série Red Bull Air Race. Závod v Indianapolis pro vás sledoval nalepen na monitoru Miroslav Oros.

Kvalifikaci ovládl Martin Šonka, psali jsme o tom ZDE.

AP-1X4681BD52111_news(1)

Round of 14

Souboj č. 1:
Ben Murphy postupuje do Round of 8 po obrovské chybě Yoshihide Muroyi. Ten po dvouvteřinové penalizaci končí pravděpodobně už v Round of 14 a letos medaili mít pravděpodobně nebude.

Souboj č. 2:
Je to tak, po druhém souboji je na pozici šťastného poraženého Mikeal Brageot. Podlehl svému francouzskému kolegovi Nicolasu Ivanoffovi, který je v Round of 8. Mika má ale stále ještě šanci na postup. Momentální čas šťastného poraženého je 1:06.295. Další poletí Bolton proti Doldererovi.

Souboj č. 3:
Překvapivě vynikající čas Cristiana Boltona – 1:06.163. Dolderer bude muset letět na krev. A zahajuje špatně, penalizace jedna vteřina – nepustil kouř. A v bráně č. 6 dvě vteřiny za nepovolený náklon. Bolton postupuje do Round of 8, Dolderer vypadává. Brageot stále žije.

Souboj č. 4:
Tento souboj nás zajímá – Le Vot vs. Hall. Le Vot letí špatně, pomalá náletová rychlost, při vertikálním manévru letadlo utrhl – už má tři vteřiny penalizací – špatně provedený vertikální obrat a špatný náklon v bráně č. 5. Čas přes minutu a deset vteřin. Matt Hall to bude mít jednoduché. Ale pozor – nepovolený náklon Matta Halla a dvě vteřiny navíc! I tak to ale stačí a Matt Hall je v Round of 14. Mika Brageot stále na pozici lucky losera.

Souboj č. 5:
A pozor – další konkurent Martina Šonky jde do vzduchu – Michael Goulian – průběžně třetí, devět bodů za Martinem Šonkou. Čistý let a čas – 1:05.182 – rekord dne a Američan se nevzdává! Pete McLeod bude mít problémy. Ale letí výborně, první mezičas lepší než Američan, druhý také, třetí také a výsledný čas 1:04.223! Kanaďan postupuje, Američan střídá Miku Brageota na pozici lucky losera. To byl let, přátelé!

Souboj č. 6:
A teď se soustřeďme, za malý moment startuje Petr Kopfstein. V kvalifikaci měl problémy s výkonem svého stroje, uvidíme, zda se je podařilo vyřešit. V letadle je už i Martin Šonka. Před posledními čtyřmi lety krátká přestávka. Michael Goulian se modlí, aby vydržel alespoň na pozici šťastného poraženého. Petr Kopfstein v rozhovoru říká, že na motoru zapracovali, takže uvidíme. Jde do vzduchu! Ten vertikální manévr nebyl ideální, hodně vysoký, ale bez penalizace. Čistý let bez penalizace, ale čas pomalý – 1:07.902. Pokud to Velarde nepokazí, Petr Kopfstein pravděpodobně nepostoupí. Naštvanost je na českém reprezentantovi vidět – letadlo mu prostě neletí. A ve vzduchu je i Španěl. První mezičas rychlejší skoro o půl vteřiny, vertikální manévr v pohodě a už je to více než vteřina. 1:06.094 – Juan Velarde je v Round of 8, Petr Kopfstein bohužel pro dnešek končí.

Souboj č. 7:
Napětí stoupá – poslední souboj Round of 14 – Chambliss vs. Šonka. První letí Americký veterán Red Bull Air Race. Pomalá startovní rychlost, čistý let a velice dobrý čas – 1:05.140. Martin nesmí pokazit. Aby postoupil, potřebuje alespoň čas 1:05.181. To je neskutečné drama! Martin Šonka startuje. Výborná vstupní rychlost, hlavně pozor na chyby, první mezičas pomalejší než Chamblis, druhé taky, Martin má problémy a Chamblis postupuje. 1:06.463 – to nestačí a v Round of 8 je Chamblis, ale i Goulian. O titulu mistra světa se rozhodne až v posledním závodu v Texasu.

Do Round of 8 postupují Murphy, Ivanoff, Bolton, Hall, McLeod, Velarde, Chamblis a jako lucky loser Goulian. Martin Šonka končí na 10. místě, ale získává alespoň jeden bod – i ten se může v konečném účtování hodit. Round of 14 začíná ve 21 hodin našeho času.

Round of 8

Heat 1: Juan Velarde (ESP) vs. Nicolas Ivanoff (FRA)
A jdeme na to – Juan Velarde je na trati. Čistě, ale poměrně pomalu proletěné. Navíc po přezkoumání rozhodčími dvouvteřinová penalizace a čas přes minutu a osm vteřin. Nicolas Ivanoff je ve Final 4, ale… Druhý vertikální manévr – to byl horor – v horní části loopingu letoun přetáhl a měl co dělat, aby manévr vůbec ukočíroval. Nakonec bez penalizace, ale jen o dvě desetinky rychlejší než Velarde. První letošní Final 4 francouzského pilota.

Heat 2: Cristian Bolton (CHI) vs. Michael Goulian (USA)
Teď by se nám líbilo, kdyby Bolton překvapil. První polovina trati bez chyb, ale ta rychlost. Je to bez penalizací, ale čas 1:07.888, to asi nebude pro Michaela Gouliana problém. V rozhovoru říkal, že je to hlavně o ukočírování emocí, tak uvidíme. Američan letí dobře, na druhém mezičase je o vteřinu rychlejší. A Michael Goulian je ve Final 4 – čas 1:06.489. Martina Šonku ale přeskočí pouze, pokud dnes zvítězí.

Heat 3: Ben Murphy (GBR) vs. Kirby Chamblis (USA)
Další na startu je Ben Murphy. Po krátké pauzičce jde do vzduchu. Leader britské akrobatické skupiny Red Arrows letí čístě a je z toho perfektní čas, ale rozhodčí se ještě radí – ano – 1:05.428. Murphy má nakročeno do Final 4. Navíc Kirby neletí vůbec dobře a je vyřazen – čas 1:07.781 a ještě se bude přezkoumávat. Takže ještě dvě vteřiny navíc za příliš vysoký průlet jednou branou. Blahopřejeme Britovi k prvnímu Final 4!

Heat 4: Matt Hall (AUS) vs. Pete McLeod (CAN)
A teď to bude zajímavé. Hall vs. McLeod. Tuším, komu většina českých příznivců fandí. Matt Hall letí ale výborně, ale pozor – pylon hit v bráně číslo 9! Tři vteřiny navíc a McLeod to bude mít jednoduché – 1:08.568. Pete McLeod má dnes narozeniny a letí si v klidu a pohodě pro účast ve Final 4. Ano, je tam – 1:05.756! Znamená to, že Matt Hall v průběžném pořadí Martina Šonku po dnešku nepřeskočí.

F818_Smichov

U projekčního plátna ve smíchovské restauraci U Bílého lva fandí i početná skupina Fanclubu 818 Martina Šonky a Petra Kopfsteina

Final 4

Do Final 4 postupně nastoupí Ivanoff, Goulian, Murphy a McLeod.

A Francouz už je na trati. Ale ty vertikální manévry se mi opravdu nelíbí. No, druhý byl v pořádku. Čistý let a čas – 1:06.951 – dovoluji si tvrdit, že to nebude nejrychlejší. Ve zpomalených záběrech je vidět, že do čistoty letu francouzského pilota něco chybí. Trochu moc práce nožním řízením.

A letí Michael Goulian – ten nás zajímá. V polovině trati je rychlejší než Ivanoff. Čas 1:06.208 – Goulian vede a pokud by ho nikdo nepřeskočil, povede v průběžném pořadí. Je pochopitelně spokojený. Pódium má na domácí půdě jisté.

A už letí i Ben Murphy. Fandíme mu, ale na Američana to stačit nebude. A nestačí to ani na Francouze – čas 1:07.863 a průběžné třetí místo. Brit ale bude určitě při své premiérové sezóně spokojený.

A teď držme palce Kanaďanovi Pete McLeodovi. Právě odstartoval. První polovina trati pomalejší – Final 4 Goulianovi zřejmě sedlo. Stále čistý let, ale to stačit nebude. A nestačí – Michael Goulian vítězí, Pete McLeod je druhý a Nicolas Ivanoff třetí. Emoce jsou obrovské, při závěrečném rozhovoru se Michael Goulian neubrání dojetí.

RBAR_Indy_Goulian_02

Co to tedy znamená? Michael Goulian se dostává do vedení šampionátu a má 70 bodů, Martin Šonka je druhý a má 65 bodů, Matt Hall je třetí s 63 body. Michael Goulian to má ve svých rukou, ale rozhodne se až 18. listopadu v Texasu.

RBAR_Indy_results_after

S informací, že poslední závod sezóny bude moje maličkost sledovat přímo v dějišti, děkuji za pozornost. Při reportážích a přímých vstupech z USA se těším na shledanou.

Miroslav Oros, airZone.TV

Zveřejnit odpověď