Slovenští sportovní letci nabízí pomoc krizovému štábu SR

Přepis telefonického rozhovoru Miroslava Orose (airZone.TV) s koordinátorem slovenských pilotů Romanem Benedekem z 21. března 2020:

MO: Zachytil jsem aktivitu vaší letecké asociace, kdy chcete zapojit sportovní piloty, resp. piloty menších letadel do krizového systému, můžete mi k tomu říct něco víc?

RB: Byla to osobní iniciativa, která se rozběhla, nyní jsme zasíťovali Slovensko, máme čtyřicet letadel a další přibývají i s piloty, s tím, že do hodiny jsou schopní být ve vzduchu z malých letištních ploch a s různou technikou a s různým užitečným nákladem. Momentálně je to na Ministerstvu vnitra Slovenské republiky a na krizovém štábu.

10626612_10152640996587789_2297180664807333685_n

Koordinátor slovenských pilotů Roman Benedek
ve svém sportovním letounu Shark UL slovenské výroby

Jsou to soukromá letadla soukromých pilotů, kteří se zodpovídají sami sobě – já jsem dal výzvu a asociace se připojily, protože mají více kontaktů na piloty, kteří vlastní svůj stroj, a ti potom kontaktovali přímo už mě. A teď to už jde mimo asociace.

MO: Jestli tomu správně rozumím, asociace aktivitu podpořily tím, že potvrdily její smysl, a aby piloti kontaktovaly člověka, který to koordinuje – a to jste vy.

RB: Ano. My máme dvě asociace, které jsou konkurenční, ale spolupracují obě dvě bez jakýchkoli problémů.

MO: S jakou odezvou se vaše aktivita na oficiálních místech setkala?

RB: Velmi pěkně poděkovali, řekli, že to je výborný nápad a že to zařazují do programu na krizový management, protože ta situace se bude zhoršovat.

MO: Jaké musí splňovat požadavky ten, kdo se do systému chce zapojit?

RB: Víte, je to na dobrovolnosti, tedy podmínkou je bezodkladnost a nezištnost. Přitom s tím, že jakákoli technika, která je schopná uvézt náklad, případně osoby, je dobrá. Ale nejsou tam nějaké specifické podmínky na VFR anebo IFR lety, prostě každý, napsal, jak je na tom a čeho je schopný.  Jakou má techniku a jaký je užitečný náklad, jak je to s jeho ICAO angličtinou v případě výpomoci České republice nebo v rámci zemí V4 a jeho dosah. Také za jak dlouho je schopný být od avíza i s nakládkou ve vzduchu. A zda má možnost náklad vysazovat během letu, některé stroje jsou toho schopné, třeba ty parašutistické anebo speciálně upravené malé stroje, prostě dokáží vyhodit náklad za letu, na nějaké pole.

MO: Takže jde o to, že pokud mám třeba malé dvoumístné sportovní letadlo, tak mohu využít prostor na druhé sedačce, kde bych mohl normálně třeba osmdesátikilového člověka. Místo něho mohu vézt osmdesát kilogramů nákladu.

RB: Ano. Plus dvacet kilogramů bagáže.

Záznam rozhovoru Miroslava Orose s Romanem Benedekem

MO: Toto je velice chvályhodná aktivita, která se může skutečně hodit. Dávali jste už nějakou výzvu třeba i dalším okolním asociacím, třeba právě Letecké amatérské asociaci ČR a Aeroklubu České republiky v České republice?

RB: Nedávali jsme přímo výzvu, protože československé nebe je zavřené, přeshraničně se nedá momentálně létat, jen na Slovensku se dá létat s malými stroji. Chtěl jsem ale od našich pilotů vědět, jak jsou na tom s angličtinou podle ICAO stupně, to znamená, který stroj a který pilot je schopný vypomáhat i na delší lety do České republiky, Maďarska a nebo okolních států. Takže přímo jsem je nevyzýval, ale oni už mě kontaktovali sami, že by něco podobného chtěli rozběhnout i v Čechách.

Byl jsem zvědavý, jaká bude odezva na Slovensku. Byla lavinová, to znamená, že prostě všichni, co mají nohy, křídla, tak jsou připraveni. Momentálně je to tedy na nové vládě, protože tady máme od včerejška novou vládu, ministr vnitra nás pochválil a rovněž i krizový management, který teď zasedá non-stop.

Přece jen jsme omezení nákladem a akceschopností jen za dobrých povětrnostních podmínek. Většina letadel může letět jen pěkného počasí, takže jsme dost omezení. Ale myslím si, že každá pomoc třeba při převozu krve, roušek nebo čehokoliv, co potřebují, je dobrá.

MO: Kdo nic nedělá, nic nezkazí.

RB: Smysl to má, na každém malém letišťátku je pár letadel připravených, aby nemuselo jedno letadlo letět do Košic něco tam vyzvednout a letět zpět, ale tam aby už čtyři letadla byla připravená.

MO: Je to výborný nápad. Navíc se pak člověk jako letec cítí aspoň trošku užitečný.

RB: Přesně tak, nesedíme doma. Kromě toho bychom se neměli nakazit, když poletíme sami s nákladem, i když i zde je určité riziko.

MO: Myslím si, že každý je schopen a ochoten přijmout tento risk ve chvíli, kdy prostě dělá něco, co má smysl. Bezva. Romane, díky moc, mějte se krásně!

RB: Hodně zdraví, držte se tam.

MO: Díky, držte se taky. Na shledanou!

Telefonický rozhovor volně přepsal Zbyněk Smetana, airZone.TV

Zveřejnit odpověď