TISKOVÁ ZPRÁVA: Aero Vodochody má nové majitele

Prodej Aera Vodochody dokončen, do jeho čela přichází Viktor Sotona

Proces prodeje Aera Vodochody byl úspěšně dokončen, největšího českého leteckého výrobce tak definitivně přebírají noví majitelé. Na základě smlouvy podepsané v červenci 2021 se 100% vlastníkem Aera stává společnost HSC Aerojet Zrt., v níž majoritu vlastní maďarský byznysmen Kristóf Szalay Bobrovniczky, a minoritní podíl drží společnost OMNIPOL a.s. Součástí prodeje je i Letiště Vodochody a.s.

CAI_EXPO_2021_Aero_Vodochody_ver_1.00_00_00_24.Still001

Noví majitelé budou Aero ovládat prostřednictvím společnosti Vodochody Holdings HU, která je 100% vlastněna společností HSC Aerojet Zrt. Se změnou vlastníka přichází do Aera nový prezident & CEO, s platností od 30. září 2021 se jím stává Viktor Sotona, dosavadní generální ředitel pardubické firmy ERA. Pod jeho vedením dosáhla ERA rekordních tržeb a zdvojnásobila počet zaměstnanců.

„Aero bude i nadále rozvíjet všechny tři pilíře svého podnikání, kterými jsou výroba a vývoj vlastních letounů, dále MRO zakázky na údržbu a opravy letounů, a rovněž výrobní programy aerostructures, tedy dodávky leteckých celků domácím a zahraničním zákazníkům. Všechny tyto tři pilíře zůstanou součástí naší obchodní strategie,“ uvedl nový prezident & CEO Aera Viktor Sotona.

Aero po 14 letech opouští skupinu Penta, která získala tradičního leteckého výrobce v roce 2007 po jeho privatizaci. Pod Pentou Aero mnoho let úspěšně rozvíjelo oblast civilních programů a dodávek pro zahraniční letecké výrobce a v posledních letech také obnovilo vývoj a výrobu vlastních letadel. Nový letoun L-39NG vyvinutý v Aeru získal v září loňského roku typový certifikát.

AERO Vodochody AEROSPACE

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Díky 11 tisícům letounů, které vyrobilo za sto let své existence, stovkám stále používaných letounů L-39 Albatros sloužících u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů, a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly. V oblasti civilního letectví Aero spolupracuje s největšími leteckými výrobci na široké škále projektů a je partnerem v několika risk-sharingových programech, kde je zodpovědné nejen za výrobu a montáž leteckých celků, ale také za jejich vývoj.

OMNIPOL

OMNIPOL je investiční a obchodní skupinou s více než osmdesáti pěti lety zkušeností na domácím i mezinárodním trhu. Společnost poskytuje špičková řešení pro obranný a bezpečnostní sektor. OMNIPOL je vlastníkem dvou dceřiných výrobních společností ERA a MESIT disponujících pokročilými technologiemi, které se zaměřují zejména na pasivní systémy sledování vzdušných, pozemních a námořních cílů, vojenskou komunikaci, letecké přístroje a přesnou strojírenskou výrobu včetně vlastních slévárenských a galvanických procesů. Zabývají se také souvisejícími softwarovými produkty, ale například i kybernetickou bezpečností, a to jak pro vojenský, tak i civilní sektor. Celá skupina OMNIPOL zaměstnává více než 1 400 odborníků, z toho přes 200 zaměstnanců se podílí na výzkumu a vývoji nových produktů.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Omnipol, do redakčního mailu dorazila 30. 9. 2021 ve 14:00

Zveřejnit odpověď