X-Alps 2015 – Den 3 – Noční pochod, ranní výšlap a odpolední šichta na padáku – Mayer na špici! (repo + rozhovory)

P-20150707-00015_News

Včera až kolem půl osmě večer přistál český reprezentant Stanislav Mayer po turbulentním letu z Kufsteinu do GAPA. Odtud pak až do 3 hodin ráno šlapal, po využití jednoho ze dvou night pasů, až těsně před 4. otočný bod na přistávací ploše Lermoos pod Zugspitze. Tohoto otočného bodu následně dosáhl jako 5. v pořadí ze 32. účastníků extrémního hike and fly závodu Red Bull X-Alps. Z celkové trasy 1080 km ze Salcburku do Monaka mu v té chvíli zbývalo něco kolem 800 km.

Stanislav Mayer (CZE) performs during the Red Bull X-Alps at Lermoos, (turn point 4) Austria on 7th July 2015
Stanislav Mayer (CZE) po dosažení 4 otočného bodu Red Bull X-Alps v Lermoosu, Rakousko, 7. 6. 2015 (foto Red Bull)

V 11 hodin dopoledne už byl Stanislav Mayer opět ve vzduchu, stejně jako jeho kolegové ze špičky startovního pole. Na čele se utvořily dvě skupinky. Na zemi spolupracující, ale ve vzduchu si nic nedarující dvojice střídající se ve vedení Christian Maurer (SUI) a Paul Guschlbauer (AUT) a dotírající skupinka tvořená Němcem Huberem, Čechem Mayerem a Rakušanem Gruberem. Tyto dvě skupinky měly mezi sebou v 11:30 dopoledne zanedbatelný rozdíl 15 km.

Pátým otočným bodem je 136 km vzdálená Cima Tosa, ležící přesně jižním směrem od Lermoosu. Borci musí cestou překonat například známé ledovce na Pitztallu nebo Ötztallu.

webcam_bourkaLétání dnes pilotům nezáviděl asi nikdo. Silný vítr, föhnová situace. Turbulence, snos, silná stoupání i klesání, střihy větru. Standa se držel na konci skupiny, aby se pomalu ale jistě prokousal až na třetí místo. Do vedení se dostal Němec Huber, další nováček X-Alpu. Standa nakonec po rychlém vytracení výšky kvůli hrozící bouřce  přistál v 16:30 v údolí asi 15 km severně od Merana. V údolí je široká silnice, po které se půjde Standovi určitě docela dobře. Němec Huber a Švýcar Maurer také přistáli o nějakých 20 – 25 km dál na jih, jižně od Merana. Trojice pronásledovatelů letěla ještě hodnou chvíli dál, aby nakonec také dva její členové posedali. Jediným bláznem pokračujícím pod hrozivými černými mraky byl Rakušan Stefan Gruber, který natáhl let až do 17:05.

Zprávy z pátého otočného bodu nehovoří o počasí příliš pozitivně – mraky nízko a vysoká vlhkost. Přesto ještě skupinka pronásledovatelů včetně v současné chvíli devátého Itala Aarona Durogatiho, jehož doprovod tvoří Ondřej Procházka a Renáta Kuhnová, odpoledním letem z oblasti Zugspitze dotahuje náskok a první devítka se dnes bude ukládat ke spánku v okolí Merana v rozmezí 50 km.

Taktika na zítřek? Bouřky mají v oblasti Merana nastoupit už během dopoledne a pak má pršet. To znamená dnes se posunout poblíž nějakého startu, ráno na něj vyjít a ještě než přijdou bouřky kousek popoletět. Český tým chce zítra trochu více odpočívat a hledat dobrý strategický bod pro čtvrtek, protože ten má být zase letový.

Zítra ráno bude také vyškrtnut ze závodu poslední závodník v pořadí – černého Petra zatím drží v ruce Nick Neyens z Nového Zélandu, i když pouhý kilometr před ním je Němka Yvonne Dathe a na dohled jsou ještě další dva závodníci. Všichni zmínění, kromě Yvonne, ohlásili využití night passu, tudíž se o „přežití“ v závodu poperou i přes noc.

Ani dnes vás neochudíme o rozhovory s českým týmem!

Petr Kostrhun – den 3 ve zkratce:

 

Rozhovor s již trochu unaveným Stanislavem Mayerem :-)

 

S dalšími informacemi se opět přihlásíme zítra večer. Sledujte www.airzone.tv a také naše facebookové stránky www.facebook.com/airzone.tv, kde také můžete zanechávat vzkazy, které po telefonu Standovi Mayerovi a jeho týmu předáme. Nebo můžete psát sms na mobil Petra Kostrhuna. Číslo uvedl v rozhovoru. :-)

Live tracking můžete sledovat na www.redbullxalps.com.

 

Zveřejnit odpověď