X-Alps 2015 – Den 4 – Posun na jih komplikují déšť a blesky, piloti šlapou silnici, Standa stále vpředu (+ rozhovor)

Celonoční déšť a bouřky na trase mezi 4. a 5. otočným bodem neustaly ani ráno. Většina účastníku extrémního závodu X-Alps tak obula nepromokavé boty a pláštěnky a vyrazila na trať po svých. Český tým naordinoval taktiku obdobnou jako před 4. otočným bodem. Dnes je třeba dostat se k 5. otočnému bodu co nejblíže, aby bylo možné dosáhnout ho zítra ráno a ještě během dopoledne se přesunout na nějaký vhodný start a letět pokud možno celý den. K dosažení tohoto cíle je třeba jen jít… Jít… A jít. Existuje i varianta s jedním nebo několika kratšími slety mezi bouřkami a deštěm – tuto variantu úspěšně praktikuje už v 6 hodin ráno průběžně druhý Němec Huber.

P-20150707-00013_News

Standa Mayer od rána jde ve dvojici se Švýcarem Witschim, dalším nováčkem X-Alpu. Inu, ve dvou se to lépe… šlape. Volí variantu přes kopce, co kdyby bylo možné letět. I při případném sletu bude třeba dávat velký pozor – krajina mezi 4. a 5. otočným bodem nenabízí mnoho míst na přistání.

Zatímco borci na špici zažívají poměrně poklidné ráno, na konci peletonu zuří těsně před sedmou hodinou první vyřazovací drama. Ač každý na jiném místě, Němku Yvonne Dathe a Švýcara Samuela Vurpillota od sebe v měření vzdálenosti do cíle dělí pouhý kilometr. V sedm hodin pro posledního X-Alps končí. Ačkoliv tyto dva dělí od špice už téměř 200 km, vypadnout první nechce nikdo. O to zajímavější je fakt, že Němka si nevybrala na rozdíl od Švýcara night pass. Ten si naopak vybral do včerejška poslední Novozélanďan Neynens a uprchl svým pronásledovatelům o 20 kilometrů. Jako první nakonec opouští soutěž Němka Yvonne Dathe, když její sok vyčkává na startu a před sedmou hodinou startuje a získává rozhodující náskok.

P-20150702-00050_News
Němka Yvonne Dathe je out

Monotónní šlapání v dešti narušují občasné pokusy letět. Obloha se totiž sem tam protrhává. Standovi v jeden moment ulétává jeho dnešní parťák Witschi, ale Standa také vystupuje na kopec 20 km jižně od Merana a těsně po 13. hodině startuje. K 5. otočnému bodu zbývá nějakých 30 – 40 km. Pátý otočňák už má v té době „podepsaný“ Christian Maurer, který ho dosáhl ze 42 km pěšky a 9 km vzduchem ve 12:45. Standa letí těsně nad svahem a drží výšku, každý kilometr vzduchem dobrý. Ze sedmého místa se Standa posouvá na páté.

První na 5. otočném bodě u Brenty je opět Christian Maurer

Později odpoledne je to pro většinu startovního pole už opět jenom o šlapání. Christian Maurer naopak opět o něco odskakuje, když dává startem kousek od 5. otočňáku dalších 20 km vzduchem a přeskakuje o jedno údolí dál na západ, a přistává na silnici na Passo Tonale, po které před sedmou večer vesele šlape, tentokrát už k 6. otočnému bodu – St. Moritzi vzdáleném od 5. OT vzduchem 86 km. Podobně postupují i Němec Guschlbauer a Rakušan Gruber, kteří dosáhli 5. otočňáku v šest večer a o hodinu později letí na západ. V té chvíli zbývá skupince na 4. – 7. místě, ve které je i náš Stanislav Mayer k 5. otočňáku nějakých 10 – 15 km. Na to, že supportér Petr Kostrhun včera říkal, že by dnes Standu viděl rád v posteli i přes den, je 50 km v nohách celkem porce.

A zbytek vám dopoví Standa Mayer:

Zveřejnit odpověď