Zástupci společnosti Bell se setkali s českými novináři

Ve středu 1. srpna 2019 jsem se zúčastnil setkání zástupců společnosti Bell s českými novináři v Praze. Z této návštěvy vznikl sestřih rozhovorů a článek, který jsem publikoval na webu a sítích Svazu českého leteckého průmyslu, se kterým airZone.TV velice úzce spolupracuje. Článek i video si můžete přečíst / pustit i zde. Můj krátký komentář leteckého novináře je pod článkem pod čarou.

Bell: „Vrtulníky UH-1Y a AH-1Z jsou ideálním řešením pro českou armádu“

Zástupci americké společnosti Bell se sešli ve středu 1. srpna 2019 v Praze se zástupci českých leteckých firem a českých médií. Viceprezident Bellu pro globální prodej a strategii Steve Mathias v krátké prezentaci shrnul výhody právě těchto strojů pro Českou republiku a vyzdvihl také již fungující aktivity společnosti Bell v České republice.

IMG_2498

Na setkání s novináři vystoupili Steve Mathias (Bell), Milan Šlapák (GE)
a Alice Undusová (Svaz českého leteckého průmyslu)

Společnost Bell nabídla na základě požadavků české armády dodání dvanácti kusů multifunkčních helikoptér UH-1Y Venom s tím, že by dále bylo možné doplnit flotilu o čtyři útočné helikoptéry AH-1Z Viper. Výhodou tohoto spojení je kompatibilita obou typů a velké množství shodných součástí. „Myslíme si, že vrtulníky UH-1Y a AH-1Z jsou ideálním řešením pro českou armádu,“ prohlásil Steve Mathias při své prezentaci.

Bell UH-1Y

Multifunkční vrtulník UH-1Y Venom

Společnost Bell a její mateřská společnost Textron jsou v České republice aktivní už od devadesátých let 20. století. Textron vlastní firmu Kautex, na letišti Václava Havla v Praze zřídil centrálu pro finalizaci, lakování, kustomizaci, údržbu a opravy komerčních vrtulníků a letadel. Velice úzce spolupracuje se společností GE Aviation v oblasti vrtulníkových motorů a v současnosti především na vývoji nového jednomotorového turbovrtulového letounu Cessna Denali s motorem GE Catalyst, jehož výroba by měla být také lokalizována v České republice.

maxresdefault

Útočný vrtulník AH-1Z Viper

Společnost Bell jedná o spolupráci i s dalšími českými firmami – ve fázi certifikace výroby kabelových svazků a komponent pro avioniku a simulátory je společnost Ray Service, Aero Vodochody je také se svými zkušenostmi s výrobou vrtulníků ve hře. „Pro nás je důležité využít této šance a dostat se do globálního řetězce dodavatelů Bellu, protože Bell je globálním hráčem. Nikdo neočekává, že při počtu dvanácti vrtulníků pro českou armádu bude něco dodávat přímo do těchto kusů, ty budou vybaveny produkty firem již schválených pro výrobu, nicméně je tam spousta dalších příležitostí jak ve vojenském, tak v civilním sektoru, kde bychom se mohli uchytit a spolupracovat,“ komentoval stávající spolupráci se společností Bell výkonný ředitel společnosti Ray Service Jakub Gabriel.

Steve Mathias vidí Českou republiku jako ideální zemi pro započetí dobývání mimoamerických trhů. „Český letecký průmysl je na velice vysoké úrovni. Například společnost LOM Praha ve spolupráci s GE Aviation jsou ideálními partnery pro servis, údržbu a opravy našich vojenských vrtulníků. Šlo by o první takové centrum mimo Spojené státy,“ komentoval možnou spolupráci stratég Bellu. Vrtulníky Bell UH-1Y Venom a AH-1Z Viper zatím létají jen ve službách americké námořní pěchoty. Započetí jejich provozu uprostřed Evropy by bylo pro Bell velice strategické, protože Bell věří, že by český příklad v budoucnu následovaly i další země.

Podívejte se na sestřih rozhovorů / reakcí Steve Mathiase (Bell),
Milana Šlapáka (GE) a Jakuba Gabriela (Ray Service)

Jeden z českých novinářů při tiskové konferenci při dotazu, zda se budou vrtulníky Bell v České republice i vyrábět, nebo se zde budou „pouze“ servisovat vyprovokoval právě slůvkem „pouze“ k odpovědi výkonného ředitele společnosti GE Milana Šlapáka: „Tyto vrtulníky pohání naše motory T700 a celý vrtulník je velice sofistikovaný systém, vše je plně digitálně řízeno – takže říct pouze údržba je velké zjednodušení. Dělat údržbu takto složitých systémů a motorů obsahuje obrovské množství know-how a expertízy, kterou když dostaneme do České republiky, tak nám dá další možnosti pro nové projekty, na kterých se dá dál stavět.“ Milan Šlapák nezapomněl ani na komerční stránku věci: „Údržba je činnost, která přináší nejvyšší přidanou hodnotu. Pokud se mi podaří prodat můj motor, nebo moje letadlo, vím, že mi údržba bude generovat zisk dalších dvacet nebo třicet roků a já na to můžu spoléhat při plánování strategie a udržitelnosti.“

Na otázku, jak těžká jsou vyjednávání mezi českou a americkou armádou, oběma vládami a společností Bell odpověděl Steve Mathias s překvapivým nadšením: „Česká a americká vláda spolupracují velice úzce. Úroveň jednání, požadavků a analýz, které předkládá česká armáda té americké a americké vládě, a oni je následně předkládají nám, je velice vysoká. Česká armáda přesně ví, co potřebuje a dokáže to dobře specifikovat. Přístup České republiky na nás velice zapůsobil.“

K dalšímu posunu v procesu nákupu multifunkčních vrtulníků pro českou armádu by mělo dojít do konce léta 2019.

Miroslav Oros, Cumulus media / airZone.TV
Foto: Miroslav Oros a Bell / Textron


Dovětek:

Kromě výše zmíněných typů vrtulníků jedná ještě Česká republika o nákupu vrtulníků Sikorsky UH-60 Black Hawk, které používá např. slovenská armáda. Vrtulník UH-60 Black Hawk byl vyvinut ve Spojených státech v sedmdesátých letech minulého století. Od té doby poměrně spolehlivě slouží v zemích celého světa, i když, odpusťte mi to označení, přes různé modernizace jde už o model „oldschoolový“. Skoro padesát let je padesát let. Oproti Black Hawku jsou vrtulníky UH-1Y Venon a AH-1Z Viper mladíci – sourozenci vyvinutí na počátku nového tisíciletí.

Z pozice člověka, který sleduje dění v českém leteckém průmyslu, si ale nemohu odpustit i následující úvahu formou otázky. Kterému výrobci byste dali přednost? Tomu, který vyrábí zastaralý model a navíc v posledních letech z České republiky stáhl z Aera Vodochody výrobu vrtulníků S-76 a právě UH-60? Nebo tomu, který má modernější stroje a v České republice se naopak snaží dlouhodobě své aktivity rozvíjet? Odpověď na tyto otázky je na vládě České republiky. 

Zveřejnit odpověď