Zemřel Jan Brskovský

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že dnes tento svět opustila nenahraditelná osobnost české aviatiky, vynikající historik, novinář a prezident Letecké amatérské asociace České republiky Jan Brskovský.

Brskac_001Jan Brskovský při zahájení MS v ultralehkém létání 2007 v Ústí nad Orlicí

Jan Brskovský bojoval delší dobu se zákeřnou nemocí. Přestože ho tento souboj hodně vyčerpával, byl neustále aktivní jak v letecké politice, tak v publikační činnosti. Vyzařoval z něj životní optimismus a stoprocentní přesvědčení, že vše dobře dopadne. Těšil se na období, které mělo nastat po ukončení jeho volebního období ve funkci prezidenta LAA ČR, kdy se chtěl věnovat psaní a publikování unikátních materiálů z jeho bohatého archivu. Ztráta pro světové letectví s násobí tím, že bohatý archiv nosil Honza Brskovský také a především ve své hlavě.

Brskac_003
Jan Brskovský při předávání ocenění nejlepším leteckým sportovcům

Jan „Brskáč“ Brskovský byl u zrodu mnoha unikátních projektů, aktivně bojoval za možnost svobodného sportovního létání a z jeho publikační činnosti budou čerpat ještě generace letců. Za přínos světovému letectví byl v březnu letošního roku oceněn Mezinárodní leteckou federací FAI Diplomem Paula Tissandiera. Janu Brskovskému bylo 78 let.

Čest jeho památce!

Miroslav Oros

P. S. O místu a termínu posledního rozloučení s Janem Brskovským vás budeme informovat.

Zveřejnit odpověď