X-Alps 2015 – Den 5 – Závod se vyrovnává! Nová jména útočí! Mayer nestačil odstartovat a klesl do druhé desítky. (+ rozhovory)

P-20150706-00011_News

Už kolem sedmé hodiny ráno si užíval Standa Mayer chvilek pohody při snídani na 5. otočném bodu Red Bull X-Alps Cima Tosa u Brenty. Společně s ním sem dorazili i Švýcar Witschi a také Rakušan Gruber. Všechno nováčci této hike and fly soutěže. Společně ale vytvořili, alespoň na pár hodin, silnou skupinu, která má jediný cíl. Využít maximálně následující den a postoupit co nejdál ke vysněnému cíli – Monaku. Do cíle jim pátý den ráno zbývalo 619 km. To už za sebou měli i společný slet z Brenty a v devět ráno už zase pochodovali na start vhodný k co nejdelšímu postupu vzduchem, protože počasí se rýsovalo poměrně slušné. Během dopoledne se k nim připojil další Švýcar von Bergen.

Trojice samotářů v čele to ale věděla také. Pan vedoucí Christian Maurer už měl za sebou také krátký let a vyčkával ve výšce přes 2000 metrů na svou příležitost s náskokem 15 km na druhého Rakušana Guschlbauera, který se také „zabydlel“ na startovačce ve 2300 metrech.  O dalších 12 km dál stoupal v devět ráno na kopec momentálně třetí Němec Huber.


Denisa Mayerová, Stanislav Mayer a Petr Kostrhun – tým České republiky

V rozhovoru, který poskytl Stanislav Mayer redaktorovi Red Bullu, prozradil, proč už v týmu není další člen doprovodu Petr Polách: „Od výpravy se odpojil už druhý den. Nesedli si úplně s Petrem Kostrhunem. Kosťa je zaměřený na výsledek, data a fakta, Petr si to tu chtěl trochu víc užívat v souladu s přírodou. Přestože mu rozumím, je tady důležitější shánět připojení k internetu a dobíjet přístroje, kde to jen jde, než poslouchat zpěv ptáků.“

Ranní nesestřihaný telefonický briefing s (9:30) Petrem Kostrhunem:

 

Zmíněná čtveřice pronásledovatelů skutečně zvolila společný postup, ale plán vyšel na půl. Odstartovali a zpočátku let vypadal velice nadějně, naději na dlouhý letový den ale překazil velice silný protivítr a turbulentní prostředí. Celá čtveřice byla při jednom z těžkých přeskoků posazena až na zem už kolem 14. hodiny. Naopak lídři pořadí letěli až skoro do 17 hodin – tyto složité podmínky jsou to, co Maurerovi vyhovuje. V 17 hodin byl sice už také na zemi, ale jako první za šestým otočným bodem, 50 km před nejbližším pronásledovatelem a 80 km před naší skupinou. Jeho dalším cílem je ze St. Morritz 176 km vzdálený švýcarský Matterhorn.

Zajímavé věci se dějí mezi 19. a 20. hodinou. O slovo se hlásí Ital Aaron Durogati, který dnes ulétl přes 100 km, sice přistává v údolí, ale dostává se na průběžné šesté místo. Podobně jsou na tom i další, kteří vychytali dobré počasí a měli „morál“ letět i proti silnému západnímu větru – Francouz Petiot (momentálně 4.) a další z dotírající skupiny z první patnáctky. Neuvěřitelné jsou třeba výkony Poláka Farona, Francouze Girarda, Švéda Rehnfeldta a dalších, kteří dnes letí skoro 200 km, ještě v osm večer jsou ve vzduchu a dotahují se do čelních skupin. 6. otočný bod už mají zvládnutý i Rakušan Guschelbauer a Němec Huber. Jsme svědky nejvyrovnanějšího závodu Red Bull X-Alps v historii!

P-20150706-00653_HiRes JPEG 24bit RGB News

Toma Coconea – Rumunsko

Podívejme se ještě na další dvě zajímavá jména – legendární Toma Coconea z Rumunska opět běží! Za posledních 29 hodin se po zemi posunul o neuvěřitelných 219 km. Celkem má poměr létání a chůze 50 na 50. Zatím je ale až na 24. místě a na Monako to letos nevypadá. Dalším zajímavým jménem je Dawn Westrum – další žena ve startovním poli. Kráčí na 20. místě a vypadnout ze závodu se nechystá.

Český reprezentant Stanislav Mayer si vybírá trochu smůly, když navečer přichází na start o chvilku později než jeho dnešní společníci. Ti, na rozdíl od Standy, stačí ještě odstartovat, Standa už ne, protože rychlostí blesku přichází vichr z hor – katabáze, tedy vítr foukající do zad, což Standovi znemožňuje start. Tým tedy musí změnit taktiku. Standa zde počká do zítra. Sice klesne do průběžné druhé desítky, ale pořádně si poprvé odpočine a vyspí se. Závod se láme do své druhé poloviny a následující dva dny mají být silně letové – a v létání se X-Alp rozhoduje.

Rozhovor o tom, co se večer událo a o změně taktiky se supportérem Standy Mayera Petrem Kostrhunem:

 

Večerní rozhovor se Standou Mayerem:

 

A lahůdka na přání diváků a posluchačů airZone.TV – rozhovor s Denisou Mayerovou. Vydržte až do konce! :-)

 

A jen na dokreslení, toho, že všechno zlé je k něčemu dobré, a že by nemělo jít o život. Zatímco Standa nabírá síly a připravuje se na let v dobrém počasí, Švýcar Wischi padá o dvacet kilometrů dál po masivním kolapsu ve figurách několik set metrů, je nucen použít záložní padák a na něm přistává v horském jezeře. Tuto smrtelnou kombinací naštěstí ve zdraví zvládá, ale všichni, kteří vědí, vědí, že tady chybělo málo…

 

Red Bull X-Alps na www.airzone.tv:

PROLOGPŘED STARTEMDEN 1, DEN 2, DEN 3, DEN 4

Zveřejnit odpověď