X-Alps 2015 – Den 9 – Maurer počtvrté za sebou první! Durogati v úterý o bronz! Mayer 15., ale šance na Monako žije.

P-20150709-00021_HiRes JPEG 24bit RGB NewsStanislav Mayer kráčející…

Stanislav Mayer v této chvíli šlape údolím u Sionu. Včera si dosytosti užil výhledu na jeden z nejkrásnějších horských štítů Matterhorn. Zpět u týmu je po dvoudenní rekonvalescenci Petr Kostrhun. Jeho zkušenosti s létáním v Alpách se budou v dalším postupu hodit.

O něco dál na trati – u francouzského Chamonix je italský reprezentant v Cross Country závodech a 7. v pořadí X-Alps 2013 Aaron Durogati. Tento velezkušený pilot chtěl letošní X-Alps vyhrát, ale chybná strategie na začátku závodu ho donutila do této chvíle dotahovat čelo ze zadních pozic. Povedlo se. Aaron je momentálně na 5. místě – na vítězství to sice už asi nebude, ale do Monaka by to mohl dotáhnout. Aarona podporuje český doprovodný tým. Oficiálním supportérem je Ondřej Procházka a v týmu je také Renáta Kuhnová – známá česká paraglidistka a reprezentantka v cross-country závodech, toho času Aaronova přítelkyně. Ondřeje Procházku se nám také podařilo vyzpovídat…

Rozhovor se Stanislavem Mayerem:

 

Rozhovor s Petrem Kostrhunem, supportérem Stanislava Mayera:

 

Rozhovor s Ondřejem Procházkou, supportérem Aarona Durogatiho (ITA):

 

P-20150713-00078_News
Přistání bývají při letošním X-Alpu hodně krkolomná… Zde  momentálně třetí Sebastian Huber (GER)

P-20130718-00276_News
Aaron Durogati (ITA) v roce 2013 na X-Alpu slavil v Monaku 7. místo. Podaří se mu to i letos?

A když se podíváme v 11:40 na live tracking Red Bull X-Alps 2015, vidíme, že Christian Maurer opět letí. Všemi účastníky závodu nenáviděný západní vítr tomuto fenoménu světového letectví hraje nyní do karet. Při letu na jih využívá Maurer nafukovaných západně orientovaných svahů, pohybuje se průměrnou rychlostí 30 km/h v pohodlné výšce přes 2500 metrů nad mořem. Teď ho ale čeká náročný úsek, o kterém hovořil v telefonickém rozhovoru Ondřej Procházka. Bude nutné překonat Národní park Mercantour, kde není příliš možností k přistání. Pokud se mu to podaří, o vítězi bude zřejmě rozhodnuto. Do Monaka zbývá Christianu Maurerovi v této chvíli vzdušnou čarou 70 km, před svými pronásledovateli Guschlbauerem a Huberem má stokilometrový náskok a omlouvám se všem příznivcům ostatních borců – já mu začínám upřímně fandit. Night pass, který si dnes aktivoval, zřejmě využije jen pro to, aby mohl přes celou noc slavit svůj další titul. Klobouk dolů před takovým fenomenálním sportovcem.

P-20150707-00229_HiRes JPEG 24bit RGB NewsChristian Maurer

O dvě a půl hodiny později, tedy krátce po 14. hodině, má už Christian Maurer to nejhorší za sebou. Národní park Mercantour má za sebou a na poslední otočný bod – tedy startoviště Peille nad Monakem, které většina paraglidistů, kteří kdy navštívili Monako, zná, to má 20 kilometrů. V této chvíli navíc točí dvoumetrový stoupavý proud, po jehož dotočení už uvidí na obzoru moře. A co uvidí, až k Monaku přeskočí? Na to se můžete podívat ve videu, které jsem s myšlenkou na to, že ho v podobnou chvilku v budoucnu použiji, natočil před dvěma lety… :-) Snad bude motivací pro ostatní sportovce.

https://www.youtube.com/watch?v=etoQ8RoDT5M

Počasí pro přílet do Monaka má Christian Maurer perfektní. Vítr o síle do 3 m/s z jiho-jiho-východu, tedy podle paraglidistické terminologie  „na komoru“, jasno a nádherných 30 °C. Nechci předbíhat, ale pokud to pořadatelé ještě neudělali, měli by začít nafukovat přistávací ponton! Stránky www.seatemperature.org dávají v tuto chvíli pro Monako příjemných 25°C!

O svlažení ve vlnách Středozemního moře si zatím mohou nechat jen zdát další účastníci Red Bull X-Alps. Průběžně druhý Němec Huber to má ještě 134 km, má aktivovaný night pass a letí. V tuto chvíli, chvilku před 15. hodinou má nádhernou výšku přes 3500 metrů a tvoří si dobrou pozici pro udržení druhého místa. Pokud dokáže přeletět bez problémů Mercantour, mohli bychom se ho v Monaku dočkat ještě dnes. Podle pravidel X-Alps může letět až do 21 hodin.

Velice zajímavý bude souboj o třetí místo! Momentálně třetí Rakušan Guschlbauer má sice aktivovaný night pass, je o více než 20 km za Huberem, ale ve tři čtvrtě na tři šlape do kopce o 40 km západně od Hubera. Pokud by letěl, mohl by pomýšlet na souboj o druhé místo. Takhle ale bude mít co dělat, aby vůbec uhájil bronz. Za ním se totiž utvořila velice silná skupina tří pilotů, kteří chtějí ještě promluvit do boje o stupně vítězů! V této skupině je i „náš Ital“ Aaron Durogati, společně s ním jsou tam ještě dva Francouzi – Girard a Petiot. Ti mohou těžit ze znalosti místních terénů. Všichni tři už jsou podepsáni na tabuli u jezera v Annecy a letí. Při bližším pohledu zjišťujeme, že vlastně nejde o skupinu, ale o jednu dvojici a jednoho sólistu. Antoine Girard je tím sólistou, pohybuje se východněji a ve tři odpoledne dotáčí výšku u Mont Mirantim. Aaron Durogati letí ucho na ucho s Gasperdem Petiotem, a i když můžeme předpokládat, že ani Girard neletí sám, ale má s sebou nějaký vzdušný doprovod, jak je na letošním X-Alps zvykem, mohla by spolupráce dvou závodníků být výhodou.

Je 15. hodin a dvojice Durogati / Petiot se vydává na důležitý přeskok údolí pod Albertville. Mají to po větru a rychlosti letu ukazují kolem 45 km/h, výška kolem 1800 metrů, to by mohlo vyjít! Na druhé straně je čeká masív Savojských Alp s vrcholy o výšce kolem 2500 metrů. A vypadá to dobře! Ital s Francouzem jsou tam a důrazně se hlásí do boje o bronz.

A teď je 15:09 a Christian Maurer přistává na golfovém hřišti v blízkosti posledního 10. otočném bodu nad Monakem! Ředitel závodu Christoph Weber to komentuje slovy: „Poslední otočný bod je schován v mraku. Nevidíme nic… Počkejte, slyším vrtulník, Christian musí být blízko!“ Dámy a pánové, je více než jasné, že trojnásobný vítěz Red Bull X-Alps v řadě obhájí i v tomto roce!

Ale zpět k boji o bronz. Rakušan Guschlbauer stále jde po svých. Stoupá a hledá vhodné místo ke startu – nezáviděníhodná situace. Oproti svým pronásledovatelům má ale stále 70km náskok a aktivovaný night pass k dobru! Oba Francouzi, momentálně na 4. a 6. místě mají stále možnost night pass použít, Aaron Durogati už bohužel tuto možnost využil.

Telegraficky doplňujeme, že Stanislav Mayer stále jde, je ve výšce přes 2000 metrů.
V oblasti severovýchodně od Mont Blancu zřejmě hodně fouká, protože zde momentálně neletí nikdo.

Je 15:38 – Chriegel Maurer má už sbalený batoh a lehkou chůzí, aby golfistům nepošlapal green, kráčí přes golfové hřiště na silnici, po které to bude mít už jen několik set metrů na poslední otočný bod Peille nad Monakem.

16:22 – A je to oficiální. Christian Maurer je v cíli. Počtvrté za sebou se suverénním náskokem. V klidu a v pohodě doběhl po asfaltové silnici na 10. otočný bod Peille nad Monakem. Podle pravidel Red Bull X-Alps už mu nikdo nemůže vítězství vzít. Čas se zastavuje právě tady a slet na ponton u Monackého přístavu do oficiálního cíle je vlastně už jen exhibiční. Podle monackých zákonů je možné s paraglidem přistávat na pobřeží, není ale možné pořádat zde závody.

P-20150713-01157_HiRes JPEG 24bit RGB News
Christian Maurer je počtvrté za sebou jako první v cíli Red Bull X-Alps!

Maurerovi ale o nic nejde. Může klidně počkat do zítřka, protože Huber i Guschlbauer už jsou opět na zemi. Huber má šanci získat stříbro, protože mu zbývá už jenom 60 km a využije i možnost pokračovat celou noc. Naproti tomu Guschlbauerovi zbývá ještě 138 km, oznámil také pokračování přes noc, ale za ním je stále už dříve zmíněná tříčlenná smečka dvou Francouzů a jednoho Itala, která stále letí, má výšku přes 2000 nadmořských metrů, a do cíle jim zbývá 156 kilometrů. Oba Francouzi navíc podle všeho využijí night pass, i když to zatím neoznámili.

19:30 – A to, co jsme předpokládali, je tady! Říká se, že ve dvou se to lépe táhne. A co teprve ve třech! V dnešním případě nemluvíme o Švédech, ale o dvou Francouzech a jednom Italovi. Ještě v osm večer jsou ve vzduchu, spolupracují a posouvají se dál. A před chvílí předletěli doposud třetího Rakušana Guschlbauera. Ten rázem padá ze třetího na šesté místo! Ale stále není nic rozhodnutého. I tato trojice dřív nebo později přistane. Zvolila sice stejnou stopu jako vítěz Maurer. Guschlbauer zvolil zcela jinou cestu. Je tato taktika trumfen v rakouském rukávu, nebo definitivním pohřbením nadějí? Rozhodovat o dalším pořadí na stupních vítězů se bude zítra a bude to hodně zajímavé.

Je 20:30 a sedm závodníků z první patnáctky stále letí. Není mezi nimi bohužel náš Stanislav Mayer, kterému jsme se dnes až zas tolik nevěnovali vzhledem k situaci na čele závodu. Momentálně figuruje na 15. místě a nachází se cirka 30 km severovýchodně od Chamonix. V nohách má za dnešek více než 60 km.

Obrovským překvapením a zmrtvýchvstáním je dnešní výkon Novozélanďana Nicka Neyense. Jeho statistika ukazuje, že ušel 22 km a celkem nalétal přes 300 km, což bude reálně něco ke 200 km, protože do vzdálenosti se počítá i točení termiky. Nick, který na začátku závodu musel bojovat, aby nebyl vyřazen, je už devátý, má otočené Annecy a i ve 20:38 stále letí. Zbývá mu 200 km.

A Sebastian Huber na druhém místě využije letový den až do devíti večer. Poslal to nad Mercantour a do cíle mu zbývá 55 km.

S českým týmem se nám nedaří spojit, ale podařilo se nám připravit rozhovor se supportérem Itala Aarona Durogatiho Ondřejem Procházkou:

 

Na čtenou a na slyšenou opět zítra!

Všechny díly reportáže o Red Bull X-Alps 2015 na airzone.tv:

PROLOGPŘED STARTEMDEN 1, DEN 2, DEN 3, DEN 4, DEN 5, DEN 6, DEN 7, DEN 8

Zveřejnit odpověď